Kojit za každou cenu?

36
15.8.05 10:17

Kojit za každou cenu?

Chtěla bych se s Vámi podělit o mou zkušenost s kojením.
Mám dvě děti- 4 roky Adámek a 6 měsíců Veronika.
Adámka jsem rodila v Hradci Králové a Niky v Náchodě. Co se týká kojení všude je to kojit kojit kojit kojit..za každou cenu.Vím,že je to zdravé a že nic lešího miminku dát nemůžeme,ale za každou cenu…?
Protože mám špatné bradavky na kojení používala jsem nejprve klobouček.Adámek byl savec pořádný takže po 14ti dnech jsem je už používat nemusela,ale Niky to bylo horší.Od narození jsme bojovaly a sestřičky na porodnici byli neoblomné a jejich metody jak přivést dítě k sání byli pro mě jako matku strašné…různé třepání s hlavičkou,šťouchání pod bradičkou atp..malá kolikrát plakala..prý mi usíná,tak se musí budit..Verunka vypila desítku maximálně a kojila jsem snad po půl hodinách..Místo ,abych si užívala miminko,tak jsem byla ve stresu,prsa nalitá-bolelo i ruční odsávání,nakonec mi dali odsávačku a já dávala mlíčko pro jiná miminka co maminky kojit nemohly.Jen Niky jsem nesměla dát pít jinak než z prsa,takže žádné odsáté moje mlíčko..a v noci bych to opravdu uvítala..možná bych se i trochu vyspala..
Po propuštění z porodnice bylo doma ještě hůř..První týdny jsem nestíhala domácnost,Niky usnula jen na chvíli a už brečela,že má hlad.Kojila jsem opravdu často,prsa nalitá k prasknutí a Niky pila tak,že se mi ani neulevilo.Všichni mě pořád nutili kojit a já už pak probrečela den i noc-unavená,ve stresu…Nakonec jsem z jednoho prsa ztratila mléko úplně a „kojila“ jsem jen z jednoho.Niky už pak ani sát nechtěla a tak jsem nedělala skoro nic jiného než stále odsávala,abych jí to mlíčko mohla dát aspoň v lahvičce.
Pak přišli vysoké teploty,možná z únavy,z psychické odrovnanosti…nevim..Ve druhém měsíci jsem dostala zánět močových cest a to byl konec „kojení“. Doktor na gynekologii mi zakázal dál „kojit“,ale místo,aby mi dal prášky na ukončení tvorby mlíčka tak mi řekl,že se ztratí samo..Další dva dny naprostých bolestí,teploty,na noc i přes den jsem měla i dvě plíny na prsu,kvůli samovolnému odtékání mlíčka apd..Nesměla jsem ani odsávat,aby se dál netvořilo,jen jsem si dávala na prso obklady.Netuším jak by to bylo dál,kdybych neměla ten zánět..možná by mě pořád všichni nutili kojit a já ,protože jsem chtěla pro své miminko to nejleší tak bych dál bojovala unavená s odsavačkou v ruce..
Niky od druhého měsíce má Bebu,je mnohem klidnější,více spinká a i já si konečně víc užívám radost z miminka.
Máte podobné zkušenosti s kojením…myslíte si že je to správné,aby za každou cenu maminka kojila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
475
15.8.05 10:25

Ahoj Nancy.
Třeba se moje odpověď nebude líbit, ale já si myslím, že když to nejde, tak to nejde. Udělala jsi pro to maximum a když není mamina v klidu a odpočatá, což asi není, pokud ve dne v noci přemýšlí o tom, že MUSÍ kojit, mimčo to pozná a pak je to ještě horší. Určitě je MM to nejlepší, co může mimi dostat, ale naše maminy (co vím) brzo najížděly na UM a taky žijem, ne?
Nejsem prostě zastánce toho, že se mají věci lámat přes koleno.
Přeju spokojené mimčo.
Kuřátko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
15.8.05 10:52

Nancy, je mi líto s jakým přístupem jsi se setkala…já jsem taky měla mnoho problémů, vypadalo to,že ani kojit nebudu - taky problém s bradavkama. Jenže mě v porodnici nic moc neřekli - prostě jsem se měla snažit…jenže já prvordička - jak jsem měla vědět co je to to správné snažení se???
Kojím a to jen díky laktační poradkyni, která mě moc moc pomohla.

ALe asi 2× během prvních 3 měsíců jsem se potýkala s myšlenkou, že na to kašlu…že prostě kojit nebudu. Místo toho,abych si užívala vytoužené a vymodlené mimi,tak se tu oba huntujeme. A řekla jsem si,že raději budu mít spokojené mimi a budu spokojená sama s flaškou UM než to rvát za každou cenu.
Opravdu jsem na to začla kašlat…asi 14 dnů jsem se vysávala a dávala to malýmu přes lahvičku. Jenže pak mi bylo prostě líto o mlíčko přijít…tak jsem to zkusila - ale opravdu jsem si nedávala žádný cíl…prostě zkouška. A najednou to šlo, tkaže plně jsem začla kojit od 14.týdne ( myslím plně - tak,že jsem si i já byla sama sebou jistá,že to zvládneme - předtím jsem se totiž bála odjet mimo domov bez zásoby UM v batůžku).

Nevěš hlavu, užívej si dětiček a nenervuj se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
15.8.05 11:02

Ahoj Nancy,
já jsem sice zastánce kojení (zatím kojím 4měsíce a chci co nejdýl), ale rozhodně ne za každou cenu!!Když to nejde tak to nejde, hlavní je to zkusit a hned nevzdat, což myslím není tvůj případ. Takže si s tím nedělej těžkou hlavu, udělala jsi co se dalo. I já jsem jeden čas přemýšlela má-li to cenu kojit za každou cenu (to když malá jeden čas taky odmítala pít z prsu a já „kojila“ krmením ze stříkačky - dle doporučení nekrmit z flašky. No naštěstí se to brzo srovnala, dýl než pár dní bych to nevydržela..)
Takže přeju ať ti malá pěkně roste a hlavní je aby měla klidnou a spokojenou maminku, byť nekojící, protože pak i ona bude klidné a spokojené děťátko
mějte se
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
15.8.05 11:06

Ahojky Nancy,
neco podobneho me taky potkalo, ale tezko ric, ci to bylo zavineni. Ma mala ma 7tydnu a je plne kojena, ale ze zacatku tomu nebylo tak. V nemocnici mi Julca plakala hlady a pres to, ze pro novopecene maminky je kojeni doporucovano jen max. 10minut, kojila jsem i vic jak 45minut v silenych bolestech, protoze sestricky porad - kojte, musite se to naucit, vubec to neumite a kdyz dite bude rvat, tak ho tak nechte. Bradavky vycerpanim krvacely, ja kojila a mala mi blinkala mleko s mou krvi. Tak me propustili domu s tim, ze se to spravi, mam to mazat bepanthenem. Jenze ono to zacalo bolet tak, ze druhy den po poropusteni jsem uz jen rucne odstrikavala do sklenicky..silene. Nakonec prisel zanet a horecky. Takze zpet do te same nemocnice. V ten vecer mi rekla sestra na sestinedeli, ze to mam dobry at jdu domu, o poschodi niz zase doktor, ze takove prsa jeste nevidel, ze to bude asi prvni pripad zastaveni laktace tak brzy a ze se bude zezat. Mela jsem jit k nim na luzko a mala s tatkou domu. No, malem to se mnou svihlo. Sebrala jsem malou a manzela i s antibiotiky a utikala domu. Dalsi dny to bylo k nevydrzeni, ja odsavala mlecko(Aventkou - perfektni a nejlepsi odsavacka) a kvuli zanetu a krvi jsem ho vyhazovala, bradavky si mazala genciankou (takovou fialovou vodickou - taky doporucuji), brala prasky a manzel male delal papani - Nutrilon. Nakonec pres lahvicku a pak i kloboucky mala dostavala me mleko. Protoze tenkrat byla protivna, davali jsme ji siditko, ktere ma do ted a je mnohem klidnejsi a pohodovejsi. Dalsi tyden ubehl a ja zacala normalne kojit. Doktor rekl, ze je to zazrak, ze se mi to tak rychle uzdravilo. A ja si to myslim taky, po tom co jsme si zazili, je to odmena. Musim rict, ze je absolutni blbost zakazovat dudliky a podavani umele stravy (na chvilinku). Je lepsi mit prsa s mleckem, nez nic a protivne dite. Chvili se to da vydrzet. Vsichni jsme vyrostli na cumliku a pokud uz se neda jinak(mimi krici pro nic za nic) je lepsi mu ho dat.

Preji vsem, ktere prave neco podobneho prozivaji ci prozili TRPELIVOST a rozumny usudek! Krasna a zdrava miminka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
15.8.05 11:23

Také jsem zastánce, že když to nejde, tak to nejde.
Mlíko jsem měla až čtvrtý den od porodu a do té doby jsem si v porodnici prožila muka. Několikrát jsem byla pozvaná na video o kojení, protože malý nic nevysál, ale nikdo nebral ohled na to, že mlíko ještě nemám. Byla jsem rozhodnutá pro UM, nakonec jsme kojili půl roku. Pak se malý rozmyslel a láhev mu byla milejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
15.8.05 11:26

Ahoj. Myslím si, že kojení je děsně propagováno, valí se na nás ze všech stran a maminy, které nemůžou kojit, si pak vyčítají, jaké jsou hrozné, že své dítě nekojí. Moje beruška bude mít brzy 5 měsíců, pořád kojím, ale už se upřímně těším, až začne papat taky něco jiného než svou mámu. Od 6. měsíce pomalu začneme přikrmovat , hodně totiž blinkáme a možná ta tuhá strava trochu pomůže. Navíc pořád něco kouše - nejradši mě - a napodobuje žvýkací pohyby. A přiznejme si, že „tah“ 5měsíčního prcka taky stojí za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.8.05 11:30

Ahoj
moje zkušenost je na chlup stejná jako ta tvoje, takže hlavu vzhůru když to nejde tak to nejde a nic se nemá lámat přes koleno důležitý je aby byla v pohodě mamča i mimčo :lol:

• Citovat
  • Upravit
66
15.8.05 12:13

Ahoj, taky mám problém s bradavkami, takže momentálně kojím jen z jednoho prsa a to ještě přes kloubouček. Jednu bradavku si malý „vytáhl“, ale druhá je natolik choulostivá, že jeho sání nesnese a krvácí, takže z ní tak dvakrát denně (víckrát to nesnese) odsaju tu trochu mlíka, co se tam ještě tvoří a večer s tím ještě Kubu dokrmím z lahve a upřímně se děsím okamžiku, kdy to malému už stačit nebude. Jsou mu 3 měsíce a jestli vydržíme alespoň do těch 6 je ve hvězdách. Taky už jsem musela sáhnout po UM a obrečela jsem to, ale s postupem času jsem si uvědomila, že horší je pro mě uplakané dítě, než to, že dostane umělou, která je v dnešní době dostatečně kvalitní a spousta maminek dosvědčí, že na ní vyrostly zdravé děti, někdy možná zdravější než ty kojené.
Užívejte si drobečků a netrapte se tím, co neovlivníte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
948
15.8.05 12:27

Milá Nancy,

je mi moc líto, čím jsi si musela projít, já problémy naštěstí neměla, ale už mě slušně řečeno ŠTVE, jak jsme neustále masírované kojením, probůh, já vím, že je to ideální strava, ale přístup sester a celkově personálu k novopečeným matkám mě někdy opravdu zaráží. Když to nejde, tak se nepo......Navíc si myslím, že se na maminky, které kojit nemohou kašle, nikdo jim pořádně neporadí(alespoň co vím od kamarádky) jaké nej UM, savičky, lahve a tak pod. Možná to někomu nepřijde, ale jeden se pěkně zapotí než přijde na to, jak, z čeho, kolik.
Momentálně kojím, ale např minulý týden jsem malé večer na příkrm v pohodě dala Bebu, neboť mého mlíčka nestačilo, tak už jsem to praktikovala několikrát a nebudu v tom hledat žádné zbytečné zlo.
Nejdůležitější je aby jsi byla v pohodě a mohla dítku dát lásku a pozornost a ne být uštvaná a na zhroucení. Jak už tu padlo, naše generace je odkrmená UM a navíc ne tak kvalitním, jaké se vyrábí dnes a jsme naprosto normální.

Přeju ti hezké chvíle se spokojeným, nekojeným a přesto prospívajícím dítkem.

pa sany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
15.8.05 12:37

Ahoj Nancy,

chci Tě taky podpořit a myslím,že jsi pro svou holčičku udělala opravdu maximum. :lol: :lol: :lol:
Já sice s kojením mám jen ty nejlepší zkušenosti už z porodnice,ale to neznamená,že bych maminky s UM odsuzovala.Nikdo v těhotenství nemůže vědět,co bude po porodu,jestli to půjde nebo ne.Já doufala,že jo a taky jsme si kojení s Niki užívali vzajemě.Moc se mi líbilo,jak jsme zase spojené.Kojila jsem do 8m a pak si moje potvůrka řekla,že už !mě! má dost a ze dne na den se sama odstavila.Bylo mi to na jednu stranu líto,ale na druhou má člověk trochu více volnosti.Jen to vyvařování… :cry:
Papáme Nutrilon a jsme spokojené.
Myslím,že hlavní je pohoda maminky a pak je spokojené i miminko.Pokud kojení nejde z nějakého důvodu,proč by se maminka měla trápit a být ve stresu.
Máš můj obdiv,já tedy neměla žádné problémy,ale pokud by nastaly,kdo ví…
Ahoj Naďa a Niki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
15.8.05 12:49

Ahoj Nancy,
gratuluju seš dobrá,žes to vydržela!!!Já měla takovýhle stavy s Martínkem asi 14 dní,kdy jsem měla přechodně málo mlíčka,protože jsem dostala po porodu zánět dělohy-horečky a ATB,ale doktor tlačil kojit kojit kojit ,tak jsem kojila 10ml,5ml a dokrmovala po dvou hodinách i v noci,takže už jsem vyčerpáním s prominutím padala na hubu.
Dokrmování samozřejmě přes malíček,žádnou flašku a opravdu jsem toho za 14 dní měla až až.Na štěstí se pak laktace upravila a jáv pohodě kojila do 13m.Teď s Terezkou je kojení OK,snad to vydrží!!!
Opravdu máš můj obdiv-jsi fakt dobrá,žes to takhle dlouho vydržela a nic si nemusíš vyčítat!!!
Pa L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
15.8.05 13:22

Ahoj Nancy,
ani jsem nestihla přečíst všechny příspěvky.............
ale opravdu si myslím, že je mooooooooooc důležité, aby byla mamka v pořádku a v pohodě a pak teprve může být spokojené i mimčo. Čekám druhou holčičku, budou brzy po sobě - a ta první mi v 5 měsících přestala MM pít. ¨Teď je na Sunaru a už skoro normální stravě (je jí 11m) a ani nevíš, jak se cítím spokojená a uvolněná (i když u ¨ž zase s velkým bříškem).
Byla jsem hrozně nervózní z toho, jak být supermatkou a hlavně při tom kojit, že jsem si neuvědomovala, že nám oboum i manželovi tím víc škodím, než jsem k užitku :oops:
Navíc (neukamenujte mě) si ženská chce někdy zase připadat jako ženská a ne jako dojná kráva (pardon) - s mýma kojícíma osmičkama, takže i to, že si nemůžeš zaběhat nebo zacvičit, mi ubíralo hodně energie.

Až se narodí druhá holčička, jsem rozhodnutá ji kojit, ale jakmile jí bude 6 měsíců, dávám si nárok na své tělo já a uvidím, jak to budeme zvládat - podle toho buď budu pokračovat, nebo přejdeme pomalu na UM.

Měla jsem dvakrát zánět prsu i se 40°horečkama a kdyby se to mělo opakovat.....nevím. Rozkousaný bradavky taky nic moc a krvavý mlíčko, který Barča vyblinkala mě taky skoro skolilo :(

Prostě jsem si dala za úkol, že budeme co nejvíc v pohodě a daleko víc věcí tak zvládnem. už se těším :)

Nestresuj se - opravdu - našim matkám říkali v porodnici, že MM je špatný, že UM je lepší, takže kdoví, jak to bude zase za 20 let a s jakými názory se setkáme.....................psychika a hlavně něžná náruč klidné maminky je podle mě důležitější, než veškerá strava.

Veronika, Barunka 11m a *Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
15.8.05 13:59

Nancy, určitě to nelámej přes koleno. já se snažila kojit 2 měsíce, jenže jsem měla mlíka málo - díky stresu jsem o něj stejně nakonec přišla a Kristýnka je taky zdravá. Umělé mlíka jsou dnes SKORO stejně dobré jako mateřské, takže je určitě lepší přejít na něj, než se nervovat u kojení a nemít na nic čas.
Hodně zdravíčka miminku, Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
15.8.05 15:24

Prokojící kampaň je v dnešní době opravdu velká a je to samozřejmě dobře. Jenže když se pak člověk ocitne v situaci, kdy musí dodat UM je to docela psychicky náročné.
Vždycky jsem na těhle stránkách četla jaké problému můžou nastat a jak je překonat, byla jsem na ně teoreticky připravená a stejně nám kojení nešlo. Dodones nevím proč, a to že jsem na přemítání měla dost času při hodinách a hodinách odsávání. V porodnici bylo všechno OK, zničená prsa má zezačátku každá maminka, techniku jsem konzultovala se sestřičkami pokaždé, když se objevily, abych měla jistotu, že na to jdu správně. Horší to bylo doma, padla na mě děsná deprese, věděla jsem, že se chovám divně, ale to záchvaty pláče, ukrutný strach z toho, že zůstanu s malým sama, a z toho, že nám nepůjde kojení, když se malý párkrát špatně přisál, nijak nezmírnilo. Možná to tedy bylo i psychikou, každopádně jsem po 2 týdnech odcházela od doktora se vzorky UM a doporučením přikrmovat po kojení. Tak jsme to provozovali 2 dny, pak následoval zánět, který mě při zpětném pohledu alespoň na chvíli zachránil laktaci. Začala jsem totiž odstříkávat a vzhledem k tomu, že malej přestával sát úplně, přešli jsme na systém MM a pak UM z láhve. Možná se najde někdo kdo mě odsoudí, ale ohromně se mě ulevilo a mlíčko se ještě natáhlo alespoň na polovinu synkova apetitu. Odstříkávat se ale nedá naplno věčně, zvlášť když dítko není spáč, takže teď už pumpuju jen 1 denně a vlastně čekám, jestli se ta troška mlíčka neztratí úplně.
Dá se říct, že jsem se s tím už smířila, ale když jsem byla naposledy u doktora, byli jsme v čekárně a za dveřmi jsme slyšela, jak novopečená naminka říká, že je kojení v pohodě. Přistihla jsem se, že jí závidím a pořád si připadám jako méněcenná, je mě líto, že jsem to nezvládla. A taky si pamatuju jak jsem kdysi vznesla na emiminu dotaz ohledně odsávání, jen jsem naznačila, že jsme měly problémy a hned se ozvalo několik maminek, které radily jak znova začít s kojením. Nemyslely to zle, ale nějakou dobu jsem pak počítač nezapínala :cry:
Nechci hledat alespoň malinké výhody UM, abych tě potěšila. Každý se s tím stejně musí vyrovnat sám, a myslím že je dobré vědět, že nejseš sama. Prostě to tak je, dítko se tváří náramně spokojeně a musím doufat, že bude zdravé stejně jako já, která jsem taky byla na UM.
Už se tím netrap a užívej si dětiček, kterým je podle mého názoru úplně jedno jestli dostanou UM nebo MM, hlavě že je má máma ráda a směje se na ně :wink: .
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky