Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, ráda bych znala názory především vás, které kojíte/jste kojily jsvé „zubaté“ děti v noci a poté jim již nečistily zoubky. Mějo to vliv na jejich kazivost? Už jsem se s tímto názorem setkala dřív a včera mě na to upozorňovala naše doktorka…že prý tam měla prcka s úplně sežranými zoubky z kojení. Tak jsem se ptala, jak muže vedět, že to bylo zrovna kojením, že třeba to dítě nedostává sladkosti, nebo sladký pití, prostě něco co obsahuje rafinovanej cukr, tak řekla, že to je z toho kojení
Tak bych ráda znala nějaké názory z praxe ![]()
Prý ano - mléčný cukr. A zubaři říkají, že stačí po kojení dát napít trošku čisté vody.
@tronelka Kojila jsem 16 měsíců, ve dne v noci. V noci po kojení jsem nikdy zuby nečistila a kaz zatím žádný. Nečistím po mléku v noci ani teď, jsem ráda, že dítě hned usne. Zubařka se ptala, jak dlouho jsem kojila a kontrolovala ji zadní zuby, že by mohly být horší, ale naštěstí nic.
Takova blbost!! Dcera, dnes uz dvanactileta, byla plne kojena, bez cehokoliv jineho, do roka a dalsi rok s prikrmy. Zuby, a celkove zdravi, ma ok!! Nemela jeste jediny kaz. Dokonce jsem ted prodelala chripku, mam dvoumesicni mimi, a malej nema ani rymu. Ja na kojeni, a lecivou moc mm, nedam dopustit.
@tronelka neřešila bych to. kojila jsem „jen“ do devíti měsíců, za to každé dvě hodiny, zubů už pár měl. ještě do nedávna pil v noci UM, UM pije i před spaním už na vyčištěné zuby. zatím je malý, abych mu to vysvětlila ![]()
zubařka mi řekla, že to zas tak nevadí, že ho hlavně nemám nechat žvejkat v kočárku sušenky atp., jak je dneska zvykem.
Malá má špatnou sklovinu, ale jinak bez kazů. Kojená dva a půl roku. Znám dva co mají úplně zkažené i ty přední - tzv. medové zoubky. Jeden kojený, druhý ne.
@tronelka kojila jsem v noci do 15M, obe holky maji zuby ok. Ale kamaradka kojila do dvou let opravdu hodne a obe deti maji uz x kazu - zubar ji dost vynadal, ale podle me se na tom z velke casti podili dedicnost.
@kokomo píše:
ale podle me se na tom z velke casti podili dedicnost.
Nikdo mě nevymluví, že zuby jsou 95% dědičnost a jen těch zbylých 5% je hygiena. Mám jedno dítě „prase“, které má zuby úplně v pořádku a druhé dítě, které si čistí dvakrát denně a zuby má sežrané fest.
Za mě je to blbost, starší má tři a půl a zatím bez kazu od kamarádky kluk už má jeden a byl kojený krátce. Já jsem kojila rok a zoubky měla brzo. Jinak já byla kojená do dvou let a první kaz jsem měla ve dvanácti letech a to díky ATB a pokaždé když je beru tak se mi začnou kazit zuby.
@AndilekOli píše:
Nikdo mě nevymluví, že zuby jsou 95% dědičnost a jen těch zbylých 5% je hygiena. Mám jedno dítě „prase“, které má zuby úplně v pořádku a druhé dítě, které si čistí dvakrát denně a zuby má sežrané fest.
jo, to máš pravdu, já si zuby čistím x krát denně a prostě mi zuby šíleně odcházej, můj muž na to prdí a má je ok.
Jinak taky už jsem to slyšela, ale já fakt nečistím, dávám teda UM a upřímně třeba dneska v noci 3 dávky, no dám lahvičku a jdu spát… jinak tam se asi myslí to, že prostě na zubech zůstávají zbytky mléka a hlavně cukrů, ale asi takhle nám je máma taky nikomu nečistila a zuby byly ok ![]()
Já bych řekla že jak u koho. Moje má 2,5. Od roka na noc nekojim. Výjimka jsou dny kdy je opravdu nemocná a usnout ji nejde. Zuby má už dva pryč a další ještě půjdou. Jenže 4ky ji rostly už z pigmentaci, která kazu předchází. 2az dva nahoře už byli nacatee kolen roku, měla je od 5m a to jsem teda kojila fakt hodne. Ať mi doktoři polibi, zoubky cistim. Dolní čelist má uplne v pořádku. Horní hrůza. Nám časté kojeni v noci určitě pomohlo k tomu stavu, co je teď. Někdo usíná třeba u flašky ještě ve 3letech a zuby uplne ok. Malá má teď už i nějaké sladkosti, v době nemoci pila různé šťávy a džusy a žádný nový kaz nemá. Teď jsem vrátila na pití vodu, vzala to v klidu, ale sladké prostě mívá.
Příspěvek upraven 18.02.15 v 13:18
@tria.002 píše:
Takova blbost!! Dcera, dnes uz dvanactileta, byla plne kojena, bez cehokoliv jineho, do roka a dalsi rok s prikrmy. Zuby, a celkove zdravi, ma ok!! Nemela jeste jediny kaz. Dokonce jsem ted prodelala chripku, mam dvoumesicni mimi, a malej nema ani rymu. Ja na kojeni, a lecivou moc mm, nedam dopustit.
Taky si říkám, že by to příroda tak blbě nevymyslila.
Kojila jsem do 22m a nemyslím si, že by to na zuby mělo vliv ![]()
mimochodem, když ty se v noci vzbudíš a napiješ se, tak si po tom taky čistíš zuby?
nebo jinak po každém denním kojení bys zuby hned čistila?
@medunka23 píše:
jo, to máš pravdu, já si zuby čistím x krát denně a prostě mi zuby šíleně odcházej, můj muž na to prdí a má je ok.
k tomu mě napadá, že jsme četla, že se zuby nemají čistit přehnaně x-krát denně ![]()
po jídle máš v puse spoustu bakterií a jinak „kyselé“ prostředí než běžně, takže čistit ráno, když tam je jen přirozené prostředí a večer, ale až půl hodiny po jídle (nebo později), aby se tam vytvořilo opět aspoň trochu přirozené prostředí;
když kartáčkem šmrdláš zuby oslabené kyselým prostředím, tak jim vlastně škodíš a bereš jim přirozenou ochranu ![]()
no, když tak pogůgluju konkrétní článek ![]()