Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky. Už jsu z toho všeho fakt úplně mimo. Moje malá už hodně dlouho bojkotuje kojení. Začalo to asi ve 2,5 měsících a teď už je jí 4,5 a nic se nelepší. Ze začátku to byla záležitost na pár dnů, ale postupem času se to zhoršovalo a zhoršovalo a teď už jsme pár týdnů v té fázi, že ji kojím pouze když spí. Prostě ji položím na polštář, počkám až usne a když už vidím, že hezky spinká, opatrně si sednu, vezmu si ji k sobě a nakojím. A saje obvykle krásně. Nedejbože, když se občas probere k životu. otevře oči, chvíli kouká, začne se rozhlížet a prso okamžitě pustí a už nechce. Už jsme si kvůli tomu koupila i odsávačku s tím, že ji teda budu krmit z flašky. bohužel, to se jí nelíbí snad ještě víc, protože u té flašky se probudí snad vždy po cca 30ml. Takže to je snad bezpředmětný.
Máte některá z vás takovou zkušenost. Nevim, jak ji přimět, aby hezky papala? A mě to dost komplikuje život, že ji můžu nakrmit jen když spí. Musím jí tak řídit celej její denní režim, hlídat, aby nespala, kdy ji napadne, protože pak by zase nespala, když by měla jít papat. Papá cca po 3 hodinách. Fakt krásně papá, dost čůrá, je spokojená, jen nesmí bejt u toho vzhůru.
Ahoj, asi tě nepotěším.
Moje malá (první jsem vůbec nekojila) začala bojkotovat mléko a echtěla ani při spaní. Bohužel pila tak málo, že začala ubývat na váze a já byla nucena přistoupit k UM..
Možná kdybych vydržela
ale nemá cenu polemizovat.
Hodně štěstí a kdyby cokoli - nekojit není ostuda!!! ![]()
Kdyby si tu flašku vzala a vypila to, co v ní je. tak kojit klidně přestanu. Mě to akorát nervuje. Ale takhle? leda že by jí chtělo víc chutnat UM. Ale to bych musela otestovat a koupit krabici. očekávám, že by jí nechutnala hned první značka a musela bych ideálně otestovat vše, co je na trhu a abych pak zjistila, že i tak jí nic z toho nejede a já měla doma zásobárnu UM na 100 let… No nevim nevim…
Rascal píše:
Kdyby si tu flašku vzala a vypila to, co v ní je. tak kojit klidně přestanu. Mě to akorát nervuje. Ale takhle? leda že by jí chtělo víc chutnat UM. Ale to bych musela otestovat a koupit krabici. očekávám, že by jí nechutnala hned první značka a musela bych ideálně otestovat vše, co je na trhu a abych pak zjistila, že i tak jí nic z toho nejede a já měla doma zásobárnu UM na 100 let… No nevim nevim…
S tou flaškou je to špatné.
Já bych skusila to UM, ale kdyby nebylo zbytí. A klidně lžičkovat.
třeba jí to zachutná a půjde z flašky..
No, počkám si na rady. Kdybych náhodou chtěla 3. dítě
což snad ne.
Ahoj, mně malá taky pila mléko jen ve spánku, jinak vypila tak 30 ml a konec, začala jsem ho odsávat a krmila ji hlavně v noci nic jiného se s tím asi nedá dělat, teď už dávám Sunar, ale je to stejné, za noc vypije třeba 500 ml, ale přes den nic, jinak pokud bys chtěla přejít na UM, tak si obvolej výrobce, ať ti pošlou vzorky, většinou jsou docela ochotní, ať nemusíš kupovat celá balení.
evakra: aha, takže jste na sunaru a stejně to je furt blbý… to asi ani nemá smysl to UM zkoušet dokud já mám svýho mlíka až nad hlavu. Kolik je tvé malé?
Taky mám strach, že když ji krmím, když spí, tak jestli to nějak nenarušuje její budoucí pojem o stravování? Ale snad ne. Snad to jen komplikuje život mě samotné… A ještě se teď desím toho, že jí začínáj růst zuby a to se jí nechce moc spát. takže to su ještě zvědavá, jak tohle celý ještě dopadne…
tak hledím jako blázen, protože by mě ani nenapadlo, že by někdo mohl tohle taky řešit.první dceru jsem kojila 4m a z toho poslední 2 s hrozným trápením, u kojení vztekání hysterák, jak nad ní skroucena jak paragraf, jen aby něco vypila, ale jen před den, v noci pila krásně, pak jsem to vzdala, páč jsme z toho byly na nervy obě dvě a taky prsa začaly stávkovat, zkoušela jsem flašku a 2měsíce si nebyla schopná táhnout, pak najednou už asi přišel hlad, tak nasála nutrilon a byl klid, ona v pohodě a já pak taky. ted u druhé dcery to začíná taky, poslední 2dny mi přes den stávkuje u prsa. párkrát táhne a začne se vztekat a šílí jen, když ji dám prso do pusy, jako by ji tam tekl jed
. tak prostě nejí až má hlad, tak si natahá víc, ale to třeba až po 6ti hodinové pauze, ale v noci pije krásně.takže uvidím, jak to bude dál ![]()
Příspěvek upraven 22.05.11 v 22:04
A co takhle prostě nekrmit po třech hodinách, ale po delší době…? Až si opravdu sama řekne - nevěřím, že ani ne pětiměsíční miminko by se dokázalo dobrovolně vyhladovět…
Možná že má prostě jenom menší potřebu jídla, než Ty si myslíš…
Samozřejmě pokud by snad měla tendence k hubnutí, je to blbost - ale pokud ne, zkusila bych to.
Přibírá hezky, dokonce teď jak ji kojím jen když chrápe, tak přibírá ještě víc než před tím… myslím, že u toho spaní toho vytáhne fakt dost. Málo vypije jen když už je hodně unavená nebo asi nemá hlad, ale obvykle je i dlouho přisátá a saje po celou dobu poměrně dost aktivně. Tak co si o tom pak mám myslet???
Rascal píše:
evakra: aha, takže jste na sunaru a stejně to je furt blbý… to asi ani nemá smysl to UM zkoušet dokud já mám svýho mlíka až nad hlavu. Kolik je tvé malé?
Taky mám strach, že když ji krmím, když spí, tak jestli to nějak nenarušuje její budoucí pojem o stravování? Ale snad ne. Snad to jen komplikuje život mě samotné… A ještě se teď desím toho, že jí začínáj růst zuby a to se jí nechce moc spát. takže to su ještě zvědavá, jak tohle celý ještě dopadne…
Malé bude rok, do 10 měs jsem jí dávala odsáté mléko, pak jsem přešla na Sunar, ale my máme problémy i s ostatním jídlem, je to hrozný nejedlík, no možná jsem si s tím taky trochu zavařila, protože se naučila jíst v noci a stále to vyžaduje, i když už by měla spát celou noc, ale tak pokud ti jindy nepije tak co naděláš, možná můžeš zkusit nechat vyhladovět, jak tu někdo píše, ale já na to teda neměla nervy.
BohunkaP píše:
A co takhle prostě nekrmit po třech hodinách, ale po delší době…? Až si opravdu sama řekne - nevěřím, že ani ne pětiměsíční miminko by se dokázalo dobrovolně vyhladovět…Možná že má prostě jenom menší potřebu jídla, než Ty si myslíš…Samozřejmě pokud by snad měla tendence k hubnutí, je to blbost - ale pokud ne, zkusila bych to.
ja si myslim to same. bude ji 5 mes. a kojit po trech hodinach asi neni nutny ![]()
evakra píše:
možná můžeš zkusit nechat vyhladovět, jak tu někdo píše, ale já na to teda neměla nervy.
Ale to není o tom „nechat vyhladovět“… Je to o tom, že pětiměsíční dítě možná zkrátka nepotřebuje kojit co 3 hodiny - jenomže spousta maminek má pocit, že ano, za každou cenu. Podle mne u dítěte, které nemá problémy s váhou, stačí počkat, až se prostě samo ozve, že má hlad - ne ho složitě uspávat a kojit ve spaní (nebo v jiných případech naopak budit). To chápu u novorozenců, ale v tomhle věku mi to připadá celkem zbytečné. A když počkám, až dítě bude mít hlad a teprve pak nakojím, místo abych ho přesvědčovala a přemlouvala, že musí - tak to přece není žádné „nechávání vyhladovět“ (on ten výraz má takový negativní podtext)…
Pokud by snad maminka měla kvůli delším pauzám v kojení problémy s tvorbou mlíčka, dá se odstříkávat a mlíčko třeba zamražovat…
Mno jo, ale já už to zkoušela nechat jen čistě na ní. A nějak jsem nepochodila. bylo to úplně o nervy. Pak to vapadalo tak, že měla propadlou fontanelu, dost málo čůrala a já z toho byla úplně psycho…
BohunkaP píše:evakra píše:
možná můžeš zkusit nechat vyhladovět, jak tu někdo píše, ale já na to teda neměla nervy.Ale to není o tom „nechat vyhladovět“… Je to o tom, že pětiměsíční dítě možná zkrátka nepotřebuje kojit co 3 hodiny - jenomže spousta maminek má pocit, že ano, za každou cenu. Podle mne u dítěte, které nemá problémy s váhou, stačí počkat, až se prostě samo ozve, že má hlad - ne ho složitě uspávat a kojit ve spaní (nebo v jiných případech naopak budit). To chápu u novorozenců, ale v tomhle věku mi to připadá celkem zbytečné. A když počkám, až dítě bude mít hlad a teprve pak nakojím, místo abych ho přesvědčovala a přemlouvala, že musí - tak to přece není žádné „nechávání vyhladovět“ (on ten výraz má takový negativní podtext)…
Pokud by snad maminka měla kvůli delším pauzám v kojení problémy s tvorbou mlíčka, dá se odstříkávat a mlíčko třeba zamražovat…
Já to tak myslela nechat jídlo na ní až si řekne a ne ji nějak trápit hlady
, špatně jsem to napsala, ale když třeba uplynulo už 5 hod od posledního krmení a ona pořád nechtěla, tak už jsem to nevydržela a snažila se do ní něco dostat, ono je to těžký, je to první dítě, to člověk tak nějak víc sleduje aby mělo všechno jak má mít a když se něčím odchyluje od tabulek tak to holt moc řeší no.
mám doma něco podobného jsem z toho už taky na prášky,od 2m bojkotovala prso,ale vzdát jsem to nechtěla,pak jsem bohužel musela přestat kojit ze zdr.duvodu,ze začátku paráda ,ale asi pio třech týdnech to samé,pije skoro jen ve spánku,hodně mááálo je u krmení vzhuru a většinou to trvá tak hodinu než vypije třeba 150ml.je jí 5 měsícu a jen čekám,kdy to skončí.nechat vyhladovět u nás nešlo..i po 12 hodinovém spánku prostě neměla zájem a musim si teď přivstat,abych ji nakrmila těsně než se vzbudí a i tak vypije tak 100ml.budoucí stravování by to narušit nemělo.já jsem teď daleko klidnější,protože máme už masozeleninové příkrmy a ovoce a to baští ujedna báseň,prostě nemléčné děti jsou a budou a musíme se s tím nějak poprat.držim palce ![]()