Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, hledám mámy, které mají podobně jako já doma neklidné miminko, které je občas boj nakrmit. Tříměsíční dcera se mi už skoro dva měsíce vzteká u prsa (v poslední době je to spíš tak, že se nevzteká, ale nesoustředí, nemá trpělivost). Dlouho jsem zkoumala, čím to může být (Moc to teče? Nebo to po chvíli naopak neteče dost? Bolí břicho? Nedostatkem mléka to není, dceři většinou stačí jedno prso a druhé už plive), zkoušela jsem různé experimenty a pročetla všechny diskuse a nakonec se mi nejvíc osvědčilo ji prostě kojit v polospánku, když se probouzí a je hladová a zároveň ještě trochu oblblá
To znamená cyklus: probudí se, nakrmím, hrajeme si, cvičíme, po cca hodině a půl si jde zdřímnout a takhle skoro pořád dokola. Je tady někdo, kdo to praktikoval taky - a jak jste s vašimi miminky dopadly? Jak je to dlouho udržitelné a přejde je to někdy?
Jinak dcera prospívá celkem v pohodě, má okolo 6 kilo, porodní váha 3300 - ze začátku nabírala hodně rychle a pak jak se začala vztekat, tak se to zpomalilo. Díky za všechny zkušenosti ![]()
Teď mě tady hodně maminek ukamenuje, ale nevím proč se trápit, když jsou i jiné možnosti. Dcera se taky vztekala a když jsem jí kojila přes hodinu, víc toho nařvala než se najedla, já v nervech, partner v nervech, tak jsem dala flašku (ze začátku jsem odsávala a udělala i zásoby) a najednou byl klid. Máme spokojené miminko, maminku i tatínka. Můžeme jezdit na výlety, užívat si malou a všechno ostatní.
Hele domluv se na návštěvu s laktační poradkyní - ono něco takhle hodně konkrétního a čistě fyzického se přes obrazovky blbě řeší.
Doporucuju taky laktační poradkyni. Vygoogluj si laktační ligu, ještě než dáš flašku. Nejsem zaryta fanaticka do kojeni, ale pořád je MM pro mimco nejlepší a až tohle období přejde, nebo zjistíte, co se ji tak nelibi, tak si budes kojit vesele dal a budes ráda, že nemusíš testovat milion značek UM, ktere ji nakonec sedne, nebudeš muset furt vyvarovat flasky a hlavně se s malou užijete ![]()
Mame to podobne k veceru. Pres den poje normalne, ale k veceru se u prsa vzteka. Breci, pak jakoby udela pokus o prisati, ale hned se pusti a hystericky breci. Nejlepsi je kojeni v noci, to v podstate spi a saje efektivne. Pres den ho prikladam hned, jak se probudi, je jeste v polospanku, tak neprotestuje tolik. Ted jsem si dala za ukol vysledovat, jestli to treba neni tou cokoladou, co si vpozdnim odpoledni nedokazu odpustit. Ale mozna je jen unaveny po celem dni. Musela jsem davat UM behem kratsi periody, ale je to desna votrava - furt myt flasky, navic ty fleky od ni smrdi. Radsi preziju k veceru se vztekajici dite.
No, jestli to trvá už dva měsíce, tak to nějaký důvod má. Co k tomu říká pediatr? Může to mít více důvodů, takhle radit je těžké. A jinak souhlasím, než se takhle obě trápit, raději bych přešla na UM. Ale to jsem já. Jak to budeš dělat, až bude méně spát?
@Pukrle jestli se takhle pouští hned po přisátí a zkouší to pořád dál a dál, tak ho bolí bříško. Jestli nedáváš nějaké kapičky, zkus dát tak dvě hodinky předtím preventivně, jestli se to nezlepší ![]()
Dekuju vsem.
@Capacity Jestli má krev ve stolici, tak ma alergii na laktozu!! Určitě toto řekni pediatrovi, nebo nejlepe prijd s malou a plinkou, kde ta krev bude videt, nebo to nafot. Svagrova me svagrove ma holcicku s alergii na laktozu a poznala to právě kvůli té krvi. Určitě ji doktor musí udelat testy. Vyřešila to pak UM, protože MM v tomhle případě nejde a jak se malé ulevilo.
Uz to s pediatrickou resim, ta mi prave doporucila nejist par tydnu skoro nic (jen ryze brambory brokolice), a pokud se to upravi, tak postupne pridavat potraviny a zjistovat, co ji vadi.
Také se mi miminko zhurba ve 3,5 měsíci začalo u kojení vztekat. První týdny to byl fakt boj a též pomáhalo kojit v polospanku nebo těsně po probuzení. Teď je jí 5 měsíců a lehce se to zlepšilo, ale poslední večerní kojení často taky probreci. Kojim tedy třeba na 3× a teď jsem ještě začala přes lžičku dávat na dokrm UM (pouze 1× za den při tom posledním večerním kojení) a evidentně jí to dělá dobře, protože konečně se potom usměje a neusina s pláčem. Nejsem zastáncem UM, když má ženská mlíko a kojit může, ale když vidím, jak ji to UM chutná, nebolí ji po něm bříško (kupuji značku NASE MLEKO) a je spokojená (a navíc je drobná a přibírá pomalu), tak jsem s tím v pohodě. Kojit chci co nejdéle. Občasný vztekání snesu. Závěr? Po 1,5 měsíci je trochu zlepšení… Už to tak nebojkotuje a taky jsem zjistila, že u toho pláče nebo se vzteká či odmítá, když má prdíky.
@Capacity No to snad nemůžeš myslet vážně!!! Tak buď ty jsi troll, nebo změn doktorki! Protože pokud má mimco opravdu KREV ve stolici, tak je to alergie na laktozu a jeji tělíčko nedokáže tu laktozu vstrebat, proto brečí a bolí ji brisko. Svagrova svagrové musela okamžitě přestat kojit a dávala jen UM snad nutrilon alergy a doted ma holcicka jidlo jdn bez laktozy s tim, ze třeba po 3.roku se to nějak spraví. Vygoogluj si to a hlavně - nech ji u doktorky udělat testy. Ty sama musíš jist víc než rýži a brambory. A uvědom si, že i ty sama, kdyby sis našla krev ve stolici, že bys hnala k doktorovi a chtěla bys testy a řešení, natož u miminka!
Nejpravdepodobnejsi neni podle projevu alergie na laktozu ale na bilkovinu kravskyho mlika. To znamena, ze moje mliko by nemelo vadit, pokud ja sama nebudu jist nic mlecneho. Samozrejme pokud se to po par tydnech me diety s tou stolici nezlepsi, budu to resit jinak.
@Aduš8 píše:
@Pukrle jestli se takhle pouští hned po přisátí a zkouší to pořád dál a dál, tak ho bolí bříško. Jestli nedáváš nějaké kapičky, zkus dát tak dvě hodinky předtím preventivně, jestli se to nezlepší
Diky za tip, vyzkousim to ![]()