Kojení - zásady

8679
24.2.13 19:40

Kojení - zásady

Ahoj maminky,

mám pár osobních otázek, na vás, které kojíte, nebo jste kojily a máte zkušenosti. Bohužel mi nikdo není schopen odpovědět. Poradit.

1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka?
2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě?
3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,19,22,1,3,5???
4. Dcera naposledy přibrala za měsíc 400 g
5.Zatím jsem dávala mléčnou kaši, na večer s tím, že mi bude spát - nespí ale budí se bolestí bříška.
6. Je možné, že mléko už není dostatečné???
7. Měla bych začít s příkrmem??? Bojím se toho. (chtěla bych od 6.M)
8. Chci kojit dál. Malá mi ublinkává, takže si myslím, že mléko mám dost.
9.KOjím z obou prsou od narození, tak 6+6 minut.
10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška.

Co si o tom myslíte? Opravdu děkuju za názor i radu!!! Dost mě to noční kojení vyčerpává. Moje mudr. mi na příkrm řekla, že klidně ano, naopak je zase dobré začínat dříve, kvůli alergiím. Vodu, čaje nic nedávám.

Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
24.2.13 19:46

1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka? - podle mě to vliv má
2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě?- myslím, že ještě ne.
3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,­19,22,1,3,5??? v noci by mohla spát déle. Ale kojení prostě často funguje i jako náhrada dudlíku. S příkrmama se to prodlouží
5.Zatím jsem dávala mléčnou kaši, na večer s tím, že mi bude spát – nespí ale budí se bolestí bříška. - Zkus dát kaši ne na spaní, ale třeba dvě hodiny před spaním a pak dokojit.
6. Je možné, že mléko už není dostatečné??? - tak možné to je, ale přibírá a jestli ti nevadí kojit častěji, tak to dělej tak, jak vám to vyhovuje
7. Měla bych začít s příkrmem??? Bojím se toho. (chtěla bych od 6.M)- klidně počkej :)
8. Chci kojit dál. Malá mi ublinkává, takže si myslím, že mléko mám dost. Dál koj. Rady jako omezit pohyb po kojení, nedávat na bříško, vyvýšit horní polovinu těla- znáš.
10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška. - s věkem dělají víc a víc kravin, koukají okolo, blbnou. Otázka je, zda teče dobře mlíčko, když se vzteká :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2049
24.2.13 19:47

Ahoj, já ti teda neporadím :oops: ale mám úplně stejný problém. v noci se budí co 2 hodiny, přes den zase u toho vyvádí :roll: Já teda ještě kaši nezkoušela. Ale dávala jsem UM jestli ji to víc zasytí a nic…budeme mít 5 měsíců a za měsíc jsme přibrali jen 300g…Takže prý může mít hlad. ale po kojení UM už nechce…taky jsem už neštastná a nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
24.2.13 19:49

@Teeeri
1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka? Může, ale funguje to tak, že vše půjde na tvorbu mléka a bita budeš ty. Pokud ti je tvé tělo milé, tak pij průběžně menší množství, lépe než nárazově velké.
2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě? Neřekla bych, platí totéž co v bodě jedna, dítě si vycucne, co potřebuje, pokud nebudeš mít dostatečný a kvalitní příjem živin, tak se začneš rozpadat ty.
3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,­19,22,1,3,5??? Kojíš často, ale některé děti to tak rády. Můj syn taky vyžadoval časté kojení. Taky jsem podle toho vypadala.
4. Dcera naposledy přibrala za měsíc 400 g. To je myslím optimální.
5.Zatím jsem dávala mléčnou kaši, na večer s tím, že mi bude spát – nespí ale budí se bolestí bříška. Není na to připravená. Pokud je to z rýže, může to stavět a bříško bolí. Nebo bolí protože to neumí strávit z jiného důvodu, jestli máš vysledováno, že to nedělá dobře, určitě vysaď a zkus později nebo něco jiného. jakou kaši dáváš? Zkus bezmléčnou třeba z odstříkaného mléka.
6. Je možné, že mléko už není dostatečné??? Zdá se, že to je tvůj hlavní strach. Nezaobírala bych se tím, spíš bych vymýšlela, jak se řádně vyživit, tj dobře pít, správně se stravovat - masové a zeleninové vývary, hodně obilovin, semínka a ořechy pro doplnění minerálů, probiotika, vitamín C, D, B komplex. Můžeš přidat chlorellu, ječmen, nebo jiné přípravky na posílení imunity atd.
7. Měla bych začít s příkrmem??? Bojím se toho. (chtěla bych od 6.M). Záleží, pokud máš pocit, že dcera strádá, což mi nepřijde, tak to můžeš zkusit, taky záleží, jestli se o jídlo zajímá a chce ho, jinak stejně moc nepochodíš.
8. Chci kojit dál. Malá mi ublinkává, takže si myslím, že mléko mám dost.
9.KOjím z obou prsou od narození, tak 6+6 minut. Pokud ublinkává, tak je možné, že je přejedená a dostává moc často, nebo jí dráždí něco z tvé stravy, často to mohou být mléčné výrobky.
10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška. Kraviny syn dělal taky, nakonec u kojení stál nebo skákal :roll: Bříško ho nebolelo. Pokud se vzteká a odtahuje, tak to možná neteče podle jejích představ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090

@Teeeri
1. ano, pokud piješ málo, může to mít na mléko vliv
2. neslyšela jsem o tom, že by dlouhodobějším kojení mléko ztrácelo na kvalitě, podle mě je to nesmysl
3. kojíš často ale já jsem tak podobně kojila taky, přes den bych to nehrotila, za chvilku asi stejně budete začínat s příkrmy, třeba se to upraví. Noční kojení by se dalo eliminovat po tom půl roce.
4. 400 g za měsíc je naprosto ok :)
5. kaše na spánek je celkem pověra, málokteré dítko po kaši spí lépe. Pokud ji bolí bříško, zkus kaši na chvilku vysadit nebo aspoň jinou značku + ke kaši pár kapek Espumisanu apod.
6. možné je všechno ale malá ti hezky přibírá, pokud má dost počůraných plen (6-8 denně), mléko by mělo stačit.
7. s příkrmem bych začala od těch 6 měsíců, začni zeleninou, jedním druhem a postupně přidávat další a neboj, nic na tom není :) Z čeho máš strach?
8. kojit můžeš klidně dál, i pokud začneš přikrmovat, bude mléko pořád důležité, já kojím už 11 měsíců a zatím neplánuji přestat
9. v pohodě :)
10. to je naprosto normální a bude hůř :D

Pokud kojíš plně, tak jiné tekutiny zatím nejsou potřeba ale začala bych nabízet čaj nebo vodu se začátkem příkrmů, ať si zvykne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna

1. ANO
2. Meni se jeho skladba, stejne jako se meni potreby na jidlo ditete, kvalitu to neovlivnuje.
3. Kojim stejne casto jako, krom te jedne rano, maly spi v kuse pet hodin..
4. Prirustek vahy je v poradku
5. Mlecna kase je fajn (ryzova stavi, pohanka nadyma, idealni je kukuricna nebo jahlova), ovsem po ni musis dat caj.. Je to prilis huste, ma zizen, doporucuju fenylovy na traveni, staci treba 30 ml…
6. Pokud pribira neni potreba prikrmu, ale z hlediska tolerance na potraviny a uceni na lzicku bych se tomu nebranila…
7.Klidne zacni… Ovsem par lzickami mrkve kojeni stejne neodbouras..
8. Koj! Je to to nej pro tve dite…
9.Kojeni z obou prsou je spravne, pokracuj v nem… Zabranujes tvorbe prebytku mleka a predchazis zanetum…
10.Blbosti dela u kojeni kazde mimco - bavi je to, uz se prece naucily tooooolik veci, tak kdo by chtel v klidu pit, kdyz muze stouchat do mamci?

• Citovat
  • Upravit
7240
24.2.13 19:50

Co napíšu, ber spíš jako názor, ano.

1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka?

• určitě. když chceš mít hodně mléka, musíš i hodně pít. hlavně tedy mléčné výrobky, mléko, kefíry, můžeš zkusit i čaje na podporu laktace.

2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě?

• nemělo by, jen se mění složení

3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,­19,22,1,3,5???

• to máš těžké, často to je, ale hodně matek takhle kojí, děti to vyžadují, tak co naděláš. pokud ti to vadí, začni s příkrmy, prcka to nejspíš víc zasytí.

• a kolik jí je, kolik měří a váží? pokud je to podle doktorky ok, neřeš. a celkově hlavní je, že nehubne.

5.Zatím jsem dávala mléčnou kaši, na večer s tím, že mi bude spát – nespí ale budí se bolestí bříška.

• zkus jinou značku. a dávat do mateřského mléka, když máš (teď nevím, jestli je to mléčná nebo nemléčná). nebo zkus dát přes den, třeba jí to vadí na noc, když už to „nevyběhá“.

6. Je možné, že mléko už není dostatečné???

• možné je všechno

7. Měla bych začít s příkrmem??? Bojím se toho. (chtěla bych od 6.M)

• to je na tobě, jak to cítíš. já bych to zkusila vzhledem k tomu, že to řešíš, takže tě momentální situace zřejmě štve.

8. Chci kojit dál. Malá mi ublinkává, takže si myslím, že mléko mám dost.

• to je opravdu na tobě

• a problém?

10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška.

• to dělají asi všechny děti. bolesti bříška, to je možné, nasaď kapičky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
24.2.13 19:50

8o :hug: Jejda děkuju za příspěvky, jdu to všechno v klidu číst!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3439
24.2.13 19:57

@Teeeri
1. ano
2. materske mleko je ve svem slozeni vzdy idealni, tzn. na kvalite neztraci
3. kojim dost podobne, pres den po 2-3 hod., v noci taky 2-3 hod., vyjimecne po 4 hod.
4. krasny prirustek
5. kase malokdy prispiva k delsimu spanku, ja ji u dcery zavedla v 10. mes. a znamenalo to o jedno kojeni v noci vic, mela vetsi zizen
6. dle mesicniho prirustku dostatecne je
7. s prikrmy se ridim dle citu, u dcery jsem zacala v 6,5 mes., ted u syna mam v planu totez, ale samozrejme se budu ridit situaci
8. koj, mala muze mit slaby reflux zaludku, to samo zpravi do cca 9. mes.
9. muzes zkusit kojit jen z jednoho prsa dele :think:. Je to individualni. Dceru jsem kojila taky z obou, byla lina tahat zadni mliko, synatorovi ted staci jedno prso.
10. koj v klidu, zadne ruchy a vzruchy kolem sebe, deti v tomto veku uz jsou zvedavky. Muze ji tlacit napolykany vzduch, zkus ji, kdyz se zacne odtahovat, dat odkrknout a pak pokracuj.

Příspěvek upraven 24.02.13 v 22:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
24.2.13 19:57

Ahoj :mavam: Můj názor:
1. Ano
2. Ne
3. Ne
4. To je v pořádku
5. To mě nepřekvapuje
6., 7. Nemyslím si, ale s příkrmy už klidně začněte ;)
8. Tak to asi má mlíčka dost :)
9. Když vám to tak vyhovuje
10. To je normální ;)

Jak je to u nás… Mám téměř šestiměsíčního syna. Už asi 14 dní přikrmujeme jednou denně zeleninkou-v čase oběda. Do té doby jsem jen plně kojila-kaši jsem mu nikdy nedávala ač se v noci budí podobně jako vaše holčička. Bála jsem se právě toho bolení bříška. Kojím také často-cca po dvou hodinách a myslím si, že je to normální. Jinak já kojím vždy jen z jednoho prsu a délka je různá… Někdy 10 minut někdy jen 5, zkrátka jak se mu chce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32921
24.2.13 20:01

1.tekutiny jsou potřebné, takže určitě pít pít, malá z tebe hodně vysaje, musíš to doplnit. Nejen vodu, i čaj, Caro, Meltu, já milovala Gravimilk…slabé džusy..
2. na kvalitě by nemělo, ale po 5m už přichází čas na příkrmy a mléko se začíná nahrazovat
3.kojila jsem stejně, co 2h ve dne a co 2-3 v noci. Trochu se to srovnalo až se zavedením druhého příkrmu. V noci kojím co 2-3h stále.
4. za měsíc je to super přírůstek
5. zkus dělat nemléčné, třeba jí UM vadí. A kaše znamená lepší spánek jen u někoho, řekla bych tak 50:50
6. no tak možné to je, může mít i dřívější spurt, větší potřebu, koj podle ní. s příkrmy jsi už stejně začala, tak čeho s ebojíš?
7. neboj se, můžeš, stejně už přikrmuješ tou kaší. Zeleninka na oběd možná bude snesitelnější pro ni.
8. koj dál, ublinkávání nevadí, pokud dosud nevadilo…
9.a co kojit z jednoho, aby si vytáhla přední i zadní mléko, já jsme teda z obou kojila jen první dny…a někdy kojím teda z obou ještě teď, na večer, má velký hlad a žízeň.
10. a dáváš mezi kojením odříhnout? Myslím teda v průběhu? to že dělá kraviny je normální, to dělají snad všechny děcka, holt už je zajímá okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
24.2.13 20:03

3. a 7. Nas malej taky jedl casto, ale zase pribiral nejakych 400 za dva tydny, ve 4 mesicich mel 8150 g a Dr. nam doporucila zkusit prikrmy, co to s malym udela. Taky jsem chtela kojit az do pul roka, po navsteve u Dr. za dva tydny jsme to probraly od A do Z a ja mu druhy den ten obed dala. Dneska uz tyden davam i kase na noc a jidelni rezim se upravil na kojeni v pul osme, kojeni mezi desatou a jedenactou, mezi dvanactou a jednou obed, ve ctyri kojeni a kolem sedme kasi. Pak usina kolem osme (dneska odpadl u posledniho sousta, ale to proto, ze jsme nebyli venku, a tak neprospal odpoledne). Spi pred obedem hodinu, po obede hodinu a po veceri asi sest hodin do nocniho kojeni (to zustalo). Je fakt, ze prikrmy mu upravily nejen jidelni navyky, ale i ty spaci. Ale taky ma uz 9,5 kila, takze kojeni mu uz evidentne prestavalo stacit, soude podle toho, ze kojeni bylo na tri faze, proste mel „porad hlad“.

Příspěvek upraven 24.02.13 v 20:06

• Citovat
  • Upravit
8679
24.2.13 20:04

@Nainuva To vím, že je možné, že jí to nahrazuje dudlík, nebo se spíš uklidní a uspí se snáze než bez toho kojení. Já jí ale v té noci neutiším jinak než nakojením. Bohužel na to nemám. Tu kaši jsem dávala kolem 5 a v 7 jí dávám spát. @Saroya Dávám mléčnou kaši od Nestlé ( bez přidaného cukru, což byl můj požadavek, že rýžová mouka staví vím, šla jsem s tím do toho a marně doufala, že se nám to nestane). S odstříkáváním mléka mám osobní problém, nejde mi to, je to moje lenost. Děkuju za odpovědi. @Verca1989 Mám strach, že jí dám něco co jí ublíží, špatné vydesifikuju hrnec nebo nepřevařim vodu atd. Jo, budu doufat, že po 6.měsíci se to noční kojení upraví. Děkuju. Mám doma ještě Sab Simplex. @chatwenna Ty kaše, kukuřičná, jáhlová nejsou až od 6.m? Je ale pravda, že MM po 6.měsíci ztrací na kvalitě??? @rejžička Žádný problém, jen jsem se zmínila.;)
Má 5 měsíců a 5 dní, měří 65 cm a váží ( 4.2. 6080 g.

díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
24.2.13 20:04

Predtim se nakojil, spal dvacet minut, znova se nakojil, znova usnul na dvacet minut a znova se vzbudil hlady.

• Citovat
  • Upravit
9090
24.2.13 20:07

@Teeeri já teda hrnce nijak nedesinfikovala, normálně jsem je myla, jídlo jsem vařila v kojenecké vodě, žádné speciální opatření :) Pokud nemá zdravotní problémy, tak bych to až tak nehrotila :) Akorát dodržet nějaký rozestup, dát poprvé třeba mrkev a další druh až za 3 dny, abys vysledovala, z čeho vznikla případná reakce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová