Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@andelka83 Musí si vytáhnou ti zadní mléko ne? To by nepříbírala?
myslíš, že 6 minut nestačí?
Ona tak těch 6 minut saje (s přestávkama)to jedno prso a pak se odpojí a kouká všude kolem, tak jí dám druhé
Odříhnout nedávám, ale zkusím to. Nemléčnou kaši můžu namíchat s kojeneckou vodou? děkuju
@Teeeri nemlecnou kasi musis namichat se svym mlikem.. jen s vodou je dost hnusna
ja to vyresila tak, ze jsem koupila Bebu - je sladka jak materske mlicko..
@Teeeri Maly jeste nema pul roku a koji se z kazdeho prsa dve minuty…
A ma devet kilo.. ![]()
@Teeeri samozřejmě je potřeba dostatečná hydratace při kojení, když budeš pít málo, můžeš mít mlíka míň.
Intervaly v kojení máš myslím v pohodě, ale kojila bych jen z jednoho prsa, samozřejmě střídat
Kaše jsme taky dávali cca od půl roku
To ejstli je dobře a plně kojená nejlíp poznáš na stoličce, stolice plně kojenýho miminka je jak míchaný vajíčka
Příkrmů se neboj, můžeš pomalu začít zeleninovým oběděm, ze začátku nebude třeba moc chtít a stejně pak dokojíš
O to, že mlíko ztratí na kvalitě se rozhodně bát nemusíš
Ještě s tou kaším, pokud má po ní bolení, vyzkoušej třeba jinou značku
Jenom takový poznatky, jak kojím z obou tak jsem si myslela, že má dost předního mlíčka, tedy dost tekutin, ale přijde mi, že počůrá míň plen než dřív. V noci teda nepřebaluju, to až ráno a je pěkně nacucaná. Ale přes den, třeba vyhazuju jen pokaděnou plenu. A s tím pitím jsem si to samozřejmě myslela…
A ještě k té stolici, míchaná vajíčka byla ted po dlouhé době. Jinak má slizovou zelenkavou stolici, s kousky čehosi. Před měsícem měla asi 9 dní průjem. Nic ale závadnýho. Co si myslíte?? Díky!!!
1. Ano, tekutiny jsou dulezite
2. Kvalita MM se prizpusobuje
3. Kojis dobre, dle potreb mimca
4. A bude pribirat cim dal min, to je normalni
5. UM je tezke na traveni, kup nemlecnou a dej ji do MM (moje deti nikdy kasi nevidely, u prospivajicich deti je zbytecna, tobe mrne pribira krasne)
6.neni, jinak by ti neprospivala, necurala by a nepribirala
7. U obou deti jsem zacinala s prikrmy od ukonceneho 7.mesice, dcera je odmitala a byla temer plne kojena do 13.mesice a prospivala krasne
8. Koj a nic neres, dokud macknes na bradavku a objevi se kapka MM, mliko mas, potrebne mnozstvi se tvori az sanim ditete
9. Kojis skvele, nekdo koji z obou, nekdo jen z jednoho, roli to nehraje
10. Mozna ma rustovy spurt kolem 6. mesice, taky cim je dite starsi, zajima ho okoli a „nema cas“ na kojeni
ale svou davku si vytahne, dite je schopno se plne nakrmit za 2-5 minut v tomhle veku, tak se tim nestresuj.
Vedes si krasne, neni duvod zahajovat prikrmy, dite ti prospiva paradne ![]()
@Teeeri píše:
1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka? Ano, výrazné snížení příjmu tekutin může mít vliv na tvorbu mléka
2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě? Ne
3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,19,22,1,3,5??? Normálka
4. Dcera naposledy přibrala za měsíc 400 g Běžné, děti v tomto věku už pomalu přestávají přibírat takovým tempem jako na začátku
5.Zatím jsem dávala mléčnou kaši, na večer s tím, že mi bude spát - nespí ale budí se bolestí bříška. Tak nedávej kaši, pokud na kaši chceš zvykat, dávej ji třeba k snídani, případně alespoň hodinu před spaním
6. Je možné, že mléko už není dostatečné??? Neřekla bych, kojit plně se dá klidně do roka
7. Měla bych začít s příkrmem??? Bojím se toho. (chtěla bych od 6.M) Tak začni, až budeš připravená, ale byla bych s otálením po ukončeném 6,m opatrná, děti mívají do 8m tzv. senzitivní období, kdy jsou připravené na nové chutě, nové vjemy, pak se mohou stát silně konzervativní a i při zavedených příkrmech třeba některé potraviny začnou odmítat, nemusí to být pravidlem, ale raději začít zhruba kolem toho půl roku, aby si dítě zvyklo
8. Chci kojit dál. Malá mi ublinkává, takže si myslím, že mléko mám dost. No tak koj
9.KOjím z obou prsou od narození, tak 6+6 minut. Někdo kojí z obou, někdo z jednoho, prsa v obou případech vyrobí tolik mléka, aby se dítě najedlo
10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška. Nic zvláštního, děti to dělávají, hlavně když nemají až tak hlad, pomalu jim to teče, při růstových spurtech…
To noční kojení je vopruz, vím, ale podle mě je ještě malá, aby se to nějak řešilo. Noční kojení má taky u někoho dost zásadní vliv na laktaci jako takovou. Já to řeším tak, že se mnou jsou děti v prvním půlroce v posteli, abych nemusela vstávat.
1. ne
2. ne
3. normálka, taky jsem to tak měla
4. paráda
5 nedávej když nevyhovuje. První příkrm má být zeleninka v poledne
6. vyloučit to nejde, ale přibývá pěkně, takže asi stačí
7. klidně začni, zelenina (mrkev, brambor, dýně, brokolice apod)v poledne. První den stačí lžička… aspoň 4 dny vždy stejný druh zeleniny
8. koj, nic Tinebrání, pro dítě jen dobře.
9. lepší je prsa střídat (vycucne i zadní tučné mléko)
10. normálka, je zvědavá, tak dělá kravinky. Bývá to často. U nás taky… ![]()
1. Když piju málo vody, může to mít vliv na množství mléka? - rozhodně ano, pro tvorbu mléka je důležitý dostatečný příjem tekutin
2. Kojím dceru, má ukončený 5.měsíc, ztrácí už mléko na kvalitě? - mléko neztrácí kvalitu, jeho složení se mění dle věku dítěte, tak aby mělo dost živin úměrně věku
3.Kojím podle mě moc často, a to : 7,9,12,15,17,19,22,1,3,5??? - no to je dost
aůe každé dítě je jiné, některé vydrží 4 hodiny, jiné jen 2 a až do půl roku je běžné kojení 1-2× za noc (jen pro příklad, já kojím zhruba takhle 6, 9, 12, 15, 18, 20 a pak jen Matěje kolem 4, Lucka spí celou noc až do těch 6)
4. Dcera naposledy přibrala za měsíc 400 g - tohle musí zhodnotit dr., vytáhla se do délky?
10. Při kojení dělá „kraviny“ odtahuje se od prsa, chytá ho ručičkou, někdy třeba se odtáhne, zavzteká se, a zase saje, pak do něj fouká, že si asi hraje. No komedie. Natahuje se, podle mě má bolesti bříška. - možná zkus kojit méně často, tak ať má prso opravdu jen na jídlo a ne na hraní
@Teeeri Zelenkava stolice je z boleni nebo z hladu - ale to by nesmela jist nic… A jak michana vajicka ani byt nemuze, kdyz davas kasi. A deti jak starnou, tak bude curat cim dal mene…
@Teeeri ta délka kojení je individuální…mi starší syn přibral kilo za první měsíc a stejně měl málo, myslela jsem že délka kojení mu stačí, ale nebyla to pravda. Musíš zkoušet, jestli jí sedí střídat prsa a 6minut, tak proč ne. Můj momentálně pije večer 15 minut a za chvíli si někdy dá ještě přídavek, ráno a v noci pije chvilku.
Nemléčnou kaši můžeš dělat i do vody, já ji tak dělám už 3měsíce a malej baští. Já dojídám někdy po něm a nevidím problém. Jestli odstříkáš MM, tak ji udělej do něj, ale mi to nikdy nešlo.
S tou stolicí a průjmem bych řekla že by to mohlo být tou kaší. Jinak se začátkem příkrmů se stolice mění, ale obvykle tak, že je hustší a pevnější a zabarvená podle zeleniny co děcko snědlo. Hladová stolice je prý ne zelená (zelená může znamenat právě že pije víc předního mléka)ale dohněda a hlenová.
Chci se jeste zeptat, je v poradku kdyz dceru 6 mesicu kojim 9 x denne???
K obedu ma zeleninu, cca mesic plus kojeni.
Kdy se tak zavadi dalsi jidlo a jake?
Dekuji!!! ![]()
@neprihlas.Teeeri píše:
K obedu ma zeleninu, cca mesic plus kojeni.Kdy se tak zavadi dalsi jidlo a jake?
Dekuji!!!
ja kojím 20ti měsíčního 30× denně ![]()
@neprihlas.Teeeri píše:
K obedu ma zeleninu, cca mesic plus kojeni.Kdy se tak zavadi dalsi jidlo a jake?
Dekuji!!!
Teee, najdi si to na kojeni.net, je tam pěkná přehledná tabulka příkrmů
@Teeeri Prave, ze nejsou, od sesteho jsou ty, co obsahuji lepek, coz neni ani jedna z tech, co jsem psala… Mliko je kvalitni porad stejne, ale diteti se meni naroky, potrebuje uz i jinou stravu, proto prikrmy, to nema s kvalitou mlika co delat…