Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
mám dotaz, kolik sladkostí dáte dětem denně? myslím tím na kusy, třeba i želé bonbony. Náš 4 letý syn jí hodně ovoce i zeleniny, ale i sladkého, já teda dost peču, takže spíš domácí buchty, koláče, miluje perníčky, u nás dělám perníčky celoročně, ne jen na Vánoce, ale i tak mě to přijde, že toho spořádá dost, je hubený, na svůj věk spíš hubenější, má 116cm a 16kg. Děkuji za odpovědi
Nechávám to na děckách, ať si vezmou, kdy chtějí. U nás se nikdy nedělalo žádné tabu, zákazy. Takže nemají pocit, že je něco zakázané, tajné a podle zásob vidím, že do nich nechodí furt. Dneska jsem každému dala do svačinového boxu 2× Raffaello, které dostala dcera v březnu na svátek. Ovoce a zelenina je u nás automatická. Peču často buchty a koláče. To my máme prostě rádi doma pečené. Sladím je medem od známého včelaře a třtinovým cukrem. Dávám tam mix špaldové, ovesné mouky nebo mandlové. S tím nemají absolutně problém. Osobně si raději dám doma pečenou bublaninu, než kupovanou sušenku.
Gumové bonbóny tak třeba 10 za den, a pak možná tak jednu dvě máslové sušenky. Občas dám kousek čokolády. Buchty nepecu, starší to nejí (maximálně si lízne krému, okouse oříšky nebo cokoladu nebo slíže cukr 😂) malej si dá u babiček ale vyloženě to nevyžaduje. Jedí hodně ovoce i zeleniny - hlavně přes léto kdy máme domaci 😊
Na kusy ani gramy to nepočítám a dám mu i před jídlem. Nechci pěstovat zvyk nazrat se a ještě něco sladkého… dává si odpolko- 3 brumiky, nebo 1 fidorka, 2 lízátka, lentilky. Já teda doma žádný bonbony nemám, spíš ten brumik tu bývá nebo má rád Club sušenky.
Nikdy jsem neomezovala. Sladké máme normálně v misce na stole a každý si tam může vzít podle sebe.
Holky maji v šuplíčku každá svojí krabičku volně k dispozici. Starší tam jde tak 1- 2× týdně pro sušenku. Mladší je víc na sladký ta si tam bere tak obden nějaký bonbon nebo čokoládku. Hlídám jen, aby si nebraly sladké před spanim. Peču buchtu vždy v pátek, pak máme na víkend sladkou snídani.
Sesrotuji toho dost. Hubeni jsou, ale zdrave to neni. Reguluji to, jinak by se tim snad zivili. Kazdy den neco maji i 2 veci. Taky pecu. Mladsi toho nosi dost ze skolky. Ono ja se segrou jsme mely sladkosti jen vyjimecne a co jsme mely penize, tak jsme to vse utratily za sladkosti. Naucily se odmenovat sladkostmi. Uplny zakaz neni reseni a davat to jen prilezitostne take ne, pak to dopadne jak jsem to mela ja a sestra. Chce to vysvetlovat a jit prikladem a davat hodne ovozelu.
Aha, děkuji, u nás když jsem byla malá bylo sladké na příděl, manžel toto nezná, tam to taky bylo neomezené, tak je pravda, že já se s čokoládou schovám
manžel ji sní v klidu před námi
jako u nás na stole je skleněná dóza s gumídky a pár si za den vezme, ale třeba když vím, že si vzal před chvílí a chce zas, tak mu řeknu, že ne, že měl před chvílí přes léto má každý den nanuka, kupuji v lidlu ty mini fruit mix
akorát jsem si říkala, jestli toho nespořádá prostě moc
Nijak to nepočítám, někdy se nedají nic, jindy několik kusu za den
dneska sme byli na zmrzline a pak sme s detma ještě sezrali cely tofife ke kafi
většinou mají něco sladkého na snídani a odpol třeba nanuka.
Sní toho dost a nelíbí se mě to. Zatím jsem jen zatrhla slake pití, žádné ledové čaje nebo džusy. Ale sladkosti se vali ze všech stran, že školky, od babiček… my nakupujeme nic a přesto je toho doma moc.
Jj k pití jenom voda u nás. Ale řeknu ti, že jsme se tu sešly blbě, obvykle se tu za Pribinaka pro dítě vraždí, chemické věci typu brumik nebo toffiffe se háže do popelnic, ostatně samy děti radeji chroupou celer…nebo tak asi nebudeš mít úplně dobrý vzorek ![]()
@Cuddy píše: Více
Kolem velikonoc a Mikulase je to masakr, nebo na návštěvě, ale teď tu třeba fakt nic nemám- no ale kdybych měla, tak to já nebo manžel vyluxujem nejpozději druhý den a na nákup chodím jednou týdně dikybohu.
Furt máme něco ve špajzce
. Stejně jako máme pořád jablka v misce. Nezakazuji. 2-3 x týdně peču buchty, muffiny, nebo dorty.
@Bubla Bůčková píše: Více
Ja mam rada rapikaty celer. Nebo nakrajim okurku, mrkev a k tomu jogurt ci zakysanou smetanu s tsaciky korenim. To je dobrota. Me chutna zdrave, nezdrave, vse
. Spis jde o to, ze to nezdrave je jednodussi. Ja si koupim zdrave meloun a manzel dovali marokanku, tak mu reknu, ze jsem se zas zbytecne nacpala a on se citi dotcen, ze on ji kupuje pro me a ja to nedocenim.
U nás není sladké na příděl. Kdo má chuť, tak si vezme.
Ale sladké teda nekupujeme. Furt někde něco dostáváme. ![]()
A taky dost peču. Zrovna dnes bude jahodový koláč ![]()