3 leté dítě nerozumí otázkám

74
27.5.24 13:41

3 leté dítě nerozumí otázkám

Dobrý den, mám 3 letého kluka, má velkou slovní zásobu, ale ve větách ještě nemluví, taky když něco chce, tak řekne jen „pití“ a ne třeba „mami, pití“. Mluví jen slovně. Každopádně mám problém i s tím, jestli mi dobře rozumí. Na jednoduché otázky, jako např. přines něco…, bez do kuchyně, podej mi…, uklid, co to je, kdo to je, kde je, bez se obléct, atd. Prostě ten základ umí, ale jakmile se ho zeptam na otázku typu: Co děláš, jak bylo ve školce, jak bylo u babičky, tak neví… Nebo třeba umí všechny zvířátka i jak dělají, ale třeba když je na obrázku krava, která pije a já se ho zeptám, co ta krava dělá, tak neodpoví, úplně to ignoruje tyhle otázky nebo to alespoň tak vypadá. A tak jsem se chtěla zeptat, kdy vám začali děti takhle rozumět a odpovídat vám. Děkuji 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
278
27.5.24 13:50

Ahoj, teď jsem viděla někde na ig, že je lepší nechat dítě větu doplnit. Takže místo otázky: „Co dělá kravička?“, říct: " Kravička na obrázku pije…" A dítě doplní „vodu“. 🙂 🙂 Neznám tvé dítě a určitě nebudu psát, že je takové a makové… ale z vlastní zkušenosti vím, že občas umějí a vědí víc, než dávají znát, jen některé to nevyjadřují. Třeba je jen introvertní :). Třeba bych na začátku místo otázek říkala: „Vy jste dnes byli se skolkou venku, viď?“ nebo: „Ty jsi měl u babičky na oběd svíčkovou, že?“ Ve 3 letech mi přišlo, že moje dítě moc nepremyslelo nad minulosti, přece jen děti žijí více v přítomnosti, než my. Po roce mi pak začalo dítě odpovídat na otázky, co, kde a s kým dělalo a už samo řekne že bylo s tetou na zmrzline nebo že byl ve školce kamarád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22562
27.5.24 13:55

To jsou celkem tezke otazky, co delas, jak bylo u babicky, jak bylo ve skolce. Je to hodne otevrena otazka a triletak na to nemusi mit kapacity. On hlavne zije pritomnosti. On ani moc nechce rozebirat, co bylo ve skolce. Otazka co delas? Je takova zvlastni a nevim, co bys chtela slyset. Je to ocividne, co dela, tak asi ani nevi, co by odpovedel, co chces slyset. Popripade sam nevi, co dela :lol:. Je to male dite. A ze nerekne, ze na obrazku krava pije. Tobe je to treba jasne a triletak kouka na obrazek kravy, co ma tlamu v koryte a nevi, zda si treba myje pusu nebo co s tou vodou dela. Nema tolik zkusenosti a treba ani nikdy nevidel pit kravu. Jiste jsou deti, co ve 3 letech do podrobna povypravi, co bylo ve skolce, ale takovych tolik nebude a vubec toto je otazka casto nenavidena napric vekovym spektrem. Akorat pak se rodice uz ptaji, co bylo ve skole? A klasicka odpoved „nic“ :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
27.5.24 14:16

@jahodacervena Aha, to máte asi pravdu, je fakt, že se vždy říkalo, ať rodiče za děti nemluví, že pak nemají tu snahu, na druhou stranu mi právě zase přijde, kde to pak mají vzít, když to ani neuslyší, takže to zkusím tak, jak to říkáte vy, prostě s ním budu mluvit o tom, co dělal, jakoby mu to budu popisovat, co dělal 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
27.5.24 14:19

@Oriseka Máte pravdu, je asi fakt, že moc nad tim přemýšlím, moc přemýšlím nad tím, jak to asi začne chápat, jak dospěje k tomu, že najednou mi dokáže na ty věci odpověď, tím, že dělá, jakoby to ani neslyšel nebo prostě tomu nerozumí, tak si to ani neumím představit no, že si jednou budeme povídat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
27.5.24 14:20

Moje dcera mluví ve větách a souvětích, ale na otázku, co bylo ve školce, zásadně rika: dobrý nebo no…nevim :mrgreen:. Co bylo k obědu si nikdy nepamatuje. Prostě jí to nezajímá, uz to bylo a tím to není důležitý :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
99
27.5.24 14:42

Tak takové otázky, co bylo ve školce a pod. jsou pro děti těžké. Ve 4,5 letech mi vnuk na otázky co měli k jídlu ve školce už pak dopředu říkal přečti si babičko na nástěnce co jsme jedli. A ve školce bylo dobře, maximálně, že si hráli. Ještě i prvňačka na otázku co bylo ve škole hledá odpověď. Je to minulost a děti žijí přítomností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22562
27.5.24 16:14
@Kelly13 píše: Více

Budete si povidat jen se nadejes. Kazde dite je jinak sikovne na ruzne veci. Nebala bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
27.5.24 16:22
@Eva2610 píše: Více

dcera mi takhle odpovídá i v 1. třídě, popřípadě obměňuje „to bylo dávno“ :mrgreen: - přesně, pro děti není vůbec důležité, co bylo k obědu a „jak bylo ve školce“ je taková otázka o ničem,
já se pak ptala „s kým ses dnes hrála“ a to jsem někdy i dostala odpověĎ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
27.5.24 22:25

Nějaký větší popis až po pátých narozeninách. Oběd si taky pamatuje cca od te doby. Jinak triletak co jde do školky, tak uzavřené otázky: byli jste venku? Měli jste na oběd brambory? Otevřené jen na jednu odpoved : kdo dneska spinkal? S kým jsi si nejvíc hrál?.. no ani u těch nemusíš úplně uspět. Mám za chvilku dvouletou a aktuálně jede jednoslovné popisy. Vezme hrnek a rekne ‘mama’ čímž myslím, ze je to můj hrnek. ‘Piti’ a taky hledas kontext - má zizen? Má prázdno? Nevi kde je láhev? Pak ale když přinese flasku tak si rekne - čaj, voda, džus, stava… jestli rozumí pokynum - sundej si ponožky, jdem vycistit zuby, pojedem autem, prines boty s tucnakem… tak je to v pohode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
27.5.24 22:25
@stinga píše: Více

My po gymnastice. Co jste dělali? Furt to samy… by je člověk klepnul :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
28.5.24 07:04
@hospodki píše: Více
:mrgreen: na otázku, co jste dělali v tv, v plavání, na tenise - se naučila zvednout palec nahoru, jako že dobrý - ani slovo nazmar
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22915
29.5.24 09:17

Tak to jsem ráda, že jsem našla tuto diskuzi, vyloženě jsem nehledala cíleně, ale narazila na toto téma, tak jsem se se zájmem začetla. Protože dcera skoro 4 roky a taky klasika, jak píšete. Můžu se tedy uklidnit, když mi není schopná odpovědět. Jsem nevěděla, zda mě slyší, ignoruje nebo ji to nezajímá nebo vlastně co? :D Co jste měly k obědu? Nic, a měly jste brambory? Tak pak už se zapojí trošku, Jo brambory a omáčku a maso. Ale že by mi o tom nějak povykládala to ne. To radši začne popisovat, co vidí a co chce teď zrovna dělat :roll: :D
Sama nepovypráví, zda byla venku, co dělala, co tvořila. Takže za mě super a díky za uklidnění :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
16.9.24 15:50

Náhodou jsem narazila na tuto diskuzi. Pro jistotu bych na logopedii zašla, syn mi taky dlouho neodpovídal na otázky, ano/ne odpovídal až po třetím roce. Co měli na oběd mi teď ve čtyřech někdy odpoví a někdy ne. Pokynům rozuměl vždy dobře, ale logopedka zjistila, že to porozumění není 100%. Má vývojovou dysfazii a chodí do logopedické školky. Hodně štěstí 🍀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
16.9.24 15:54

Teď v předškoláci j už mi je dcera schopna podat hlášení co bylo k svačině k obědu a k svačině :mrgreen:

Neptat se jak bylo ve školce ale… Třeba brečel dneska někdo? Zlobil dneska někdo!? To si děti často zapamatuji a máj tendenci bonzovat takže tímto stylem z nich něco dostaneš. :mrgreen:

Spinkal jsi? S kým sis dnes hrál? A podobně

V těch 3 letech nečekej nic. V těch předškoláci h už by měl být schopný něco o školce smysluplného sdělit.. Ale mám zkušenost že děti obvykle nechtějí mluvit o tom co bylo ve škole školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí