Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak záleží jak často budeš na tom internetu. Mě na fb a whatsap stačí málo, mám v mobilu balíček 100mb na den a ani to nespotrebuju. Třeba s 1gb vydrzim v klidu měsíc, ale mám to na zprávy apod, nejsem cely den na internetu, neprojizdim non stop ig atak.
Nevydržím pouze ležet. Furt něco v letu a pohybu. A ten Egypt považuji za dobrovolně placené vězení. Človek je v jeho rezortu uvázaný. Při ležení bych si musela něco číst a k tomu mít puštěnou hudbu. Knihy bych sebou netahala letadlem. Takže bych musela mít hodně dat, abych se zabavila při ležení/ opalování a furt nevzdychala, jak je to nudné.
Mám tarif neomezený. Takže kredity neřeším.
Já si teda neodpustím malé rejpnutí - nejedeš se tam rekreovat? Nebylo by lepší na ten telefon na týden zapomenout, zvlášť na blbosti jako je Instagram? Wifi většinou funguje dobře v lobby, tak bych tam třeba jednou denně zašla přijmout zprávy z WA, poslat zprávu a pár fotek rodině a jinak bych se s tím nezatěžovala. Jinak co se týče objemu dat, opět, to je hodně individuální. Já bych si bohatě vystačila s 1GB v běžném životě, kdy třeba i ten Instáč sjedu, pustím si Youtube apod., na dovolené by mi stačila čtvrtina.
My přece nemůžeme tušit, jestli budeš jenom psát a nebo posílá tuny fotek a videí. Podívej se na svou průměrnou denní nebo měsíční spotřebu dat a podle toho si to odhadni. Já třeba vystačím s relativně málo dat, dcera jich spotřebuje třikrát tolik…
@Kelsey píše:
Nevydržím pouze ležet. Furt něco v letu a pohybu. A ten Egypt považuji za dobrovolně placené vězení. Človek je v jeho rezortu uvázaný. Při ležení bych si musela něco číst a k tomu mít puštěnou hudbu. Knihy bych sebou netahala letadlem. Takže bych musela mít hodně dat, abych se zabavila při ležení/ opalování a furt nevzdychala, jak je to nudné.
Mám tarif neomezený. Takže kredity neřeším.
Egypt je právě úžasnej, že tam opravdu nemusíš ležet a rozjímat. Byla jsi tam někdy? Viděla jsi ten podmořský život? Já když tam byla, nevylezla jsem z moře po dlouhé hodiny, knížku jsem ani za těch 14 dní nestihla přečíst ![]()
Přesně jak říká @unuděná po obědě jsme si dali kafčo v lobby baru a mrkli na zprávy a to samé večer, jinak jsme telefon nepotřebovali. Stále ve vodě s maskou a pozorovali jsme ten úžasný podmořský svět. Je to nádhera, párkrát výlet…ani jeden den jsme se nenudili. Člověk si to udělá takový, jaký chce ![]()
@unuděná píše:
Egypt je právě úžasnej, že tam opravdu nemusíš ležet a rozjímat. Byla jsi tam někdy? Viděla jsi ten podmořský život? Já když tam byla, nevylezla jsem z moře po dlouhé hodiny, knížku jsem ani za těch 14 dní nestihla přečíst
Byla. Ale není to Řecko. Když chci, tak si jdu, kde chci. Tak to myslím.
@Kelsey píše:
Byla. Ale není to Řecko. Když chci, tak si jdu, kde chci. Tak to myslím.
No tak jasně, pro milovníky procházek a památek to vážně není, ale to zase neznamená, že se tam dá jen ležet na lehátku a opalovat se ![]()
Já do Egypta půjčila ségře svou elektronickou čtečku, aby sebou nemusela tahat knížky. Na takové běžné chatování jí stačila hotelová wifi na kterou se připojovaly v lobby.
Na to kolik dat potřebuješ není nikdo schopný odpovědět, když jsi neřekla, jak moc jich potřebuješ doma, nebo jak moc je plánuješ využívat. V telefonu si můžeš najít kolik dat měsíčně cca použiješ, tak se na to podívej a podle toho se zařiď. Když víš, že na telefonu budeš pořád, tak si vem radši víc než míň.
Whatsapp a Viber berou opravdu málo, tam by ti stačil i 1G úplně s klidem. IG - to už je jiný příběh, ale myslím, že teoreticky by ses mohla vlézt do 5G za týden. Pokud teda nebudeš zběsile nahrávat videa/fotky a nebo trávit hodiny sledováním videí.
Pokud nebudeš sledovat filmy, tak 4gb na týden stačí v pohodě.
Pro každého je počet dat velmi subjektivní. Asi bych se řídil následujícím způsobem:
Pokud procházím sociální sítě každý den, případně poslouchám hudbu a koukám na zprávy včetně videí, nešel bych pod 10gb/měsíc.
V případě používání jen například sociálních sítí, bez hudby a zpráv, nebo naopak, bych řekl alespoň 5gb/měsíc.
Pokud vám jde jen o to mít možnost odpovědět na mail/zprávy, tak 1gb bohatě vystačí (tady ale pozor, když si otevřete jedno delší video, může vám to vysát celý gb).
1 GB na týden za mě v pohodě stačí. Stáhni si Airalo a můžeš si koupit SIM přímo v mobilu a rovnou aktivovat. Fyzický simky na cestách vůbec nekupuju. Většinou jsou ty ceny i dost nevýhodný. eSIM do Egypta na 7 dní s 1GB dat vchází na 210 Kč.
V Egyptě je možné používat eSIM, což je digitální SIM karta, která umožňuje připojení k místním datovým sítím bez nutnosti fyzické SIM karty. To znamená, že si můžete užívat datové připojení ihned po příletu, aniž byste museli řešit nákup a výměnu SIM karty v místním obchodě - https://airalo.com
Příspěvek upraven 25.08.25 v 05:57
Ahoj, chystáme se na týden do Egypta a jelikož v tom hotelu nefunguje 100% WIFI, budu si potřebovat koupit přímo tam SIM kartu s daty. Nemám vůbec tušení kolik dat si koupit, abych ten týden v pohodě vystačila. A zároveň nechci kupovat zbytečně drahou, aby tam většina dat při odletu ještě zbyla.
Lze nějak odhadnout průměrnou spotřebu dat na týden, pokud by člověk na internetu byl často? Budu potřebovat být hlavně na WhatsAppu, Viberu, občas IG.
Díky.