Kolik lidí vede v ČR normální život?

15
11.6.24 21:27

Kolik lidi vede v ČR normální život ?

Hezký den, dlouhý léta (4,5 roku) jsem od 17 let chodila s klukem z kterého se vyklubal alkoholik. Jelikož mám bohužel v rodině taky dost alkoholiků a přispělo k tomu i to, že můj táta byl dřív alkoholik, ale přestal s tím kvůli moji mamce, která vůbec nepije a da si maximálně jedno dvě pivka na žízeň v létě, tak jsem mu všechno odpouštěla a doufala v lepší zítřky ( byl to můj první a jediný přítel se vším všudy) nad moji naivitou jsem už vykvetla a přestala jsem doufat - nikam to nevede a nikdy nepovede to už dávno vím.
To je ale jen rychlý spis toho, proč chci položit otázku jakou pokládám a aby tady nebyly zbytečne komentáře, že jsem lehkomyslná :D
Při hádce s ex mi totiž řekl jednou, že nechápe co mam pořad za problém, že jen pije co je vůbec na tom, že pijou skoro všichni. Nad tímto jsem se pozastavila po par dnech a začala jsem nad tímto více uvažovat. Je mi jasné, že díky blízkým mého ex jsem měla po většinu času okolo sebe lidi co jen pili, ale uvědomila jsem si, že i ja mam přátele ze škol atd, kteří z 90% dost často pijí.
Ja nepiju vůbec, nedám si jen tak na chuť alkohol, protože mi to přijde zbytečný. Když chci pit tak jednou za čas ( třeba jednou za 2 -3 mesice ) se normálně opiju. V létě je to pochopitelně častěji, ale ne nějak pravidelně. Takže si myslím, že ziju tak nějak poměrně normální život, bavit se umím ale zároveň jsem nikdy nepocitala nutnost se opít.

Moje otázka teda zní :
Kolik lidi v ČR odhadem procentuálně vede normální život bez závislostí na alkoholu nebo jiných látkách. A jaký na to mate názor vy? Nepřijde Vám, že je okolo vás plno alkoholiků?

Na internetu píšou, že v ČR pije 10% populace a me zkratka přijde, že těch 9 % mam okolo sebe a to jedno procento je někde po republice 😂
A přijde mi to obzvlášť zvláštní, když sama do teto kategorie nespadám, pochopila bych, kdybych víc pila, že me stejní lidi také obklopují.

A jen pro představu, tak pro mě je alkoholik ten, který pije každý den do nálady nebo má nutnost se každý týden alespoň jednou opít dokud nebude moct ani chodit. Příkladem je mi ovšem rodina a můj ex, kterému přišlo normální každý týden alespoň jednou chlastat do mrtva, ale většinou takto pil 2× týdně a z toho 3 dny byl se mnou, takže 4 dny co jsem byla mimo jeho bydliště propil a prolezel v kocovine. Ani mi nepřijde normální pit do mrtva každý týden jednou (4× za měsíc). Jaký na to mate názor vy tedy a jak často vám přijde adekvátní aby normální člověk pil?

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24715
11.6.24 21:29

Většina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56129
11.6.24 21:35

Většina. lidé kolem mě spíš hodně sportují, nepijí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.24 21:47

Ja mam kolem sebe na spolecenskych akcich echt chlastace a skoroabstinenty tak pul na pul :think:. Kdyz jsem ale sama, tak si alkohol nedam nikdy, potrebuju k tomu spolecnost. Takze ja jsem „alkoholik“ jen ve spolecnosti (co mam deti, tak se to moc nestava). Tezko rici, jak jsou na tom ti ostatni. Je klidne mozne, ze jako alkoholik pusobim, protoze doma me nikdo nekontroluje a na akcich vzdy piju. Doma si obcas dame s chlapem lahev vina ve dvou, posledni dobu ale vyjimecne. Za Covidu v lockdownu jsme pili skoro denne, to bylo nejak psychicky narocnejsi, nez jsme zvladli unest, to jsme se nad sebou museli zamyslet a prestat nakupovat. Ale opravdu opilej prisel muz za poslednich 5 let jednou. :think:

• Citovat
  • Upravit
6678
11.6.24 21:52

Pro mě je i tvé pití nenormální :nevim: proč se opíjet?

V mém okolí tohle lidi nedělají. Máme známého, který pije a docela dost a je pro nás exot :nevim: Když si dáme u rodičů, tak protože to lidem chutná a nikdo není pod zásadním vlivem. Já teda nepiju skoro vůbec, mám ráda sladké věci a víc ocením sklenku coly :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15871
11.6.24 21:53

Alkohol nepiji vůbec, ale rozhodně bych netvrdil, že vedu „normální“ život :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.24 21:56

No upřímně dle mých zkušeností je s nima nuda a jsou to prudiči :think: nemyslím to zle, spíše je to výsledkem pozorování, že se chtějí méně družit, účastnit akci a celkově jsou takoví upjati, že když jim v 9 večer řekneš pojď se koupat do splavu, tak nejdou :nevim:
Takže já respektuji abstinenty, ale nějak se v mém okolí nevyskytuji, protože si asi vzajemne nevyhovujeme :lol:

• Citovat
  • Upravit
2844
11.6.24 21:59

V tvem veku jsem vedla normalni zivot, tedy studovala jsem a k tomu jsem jednou nebo vickrat tydne vyrazila s partou ven. Nekdy se pilo vice, nekdy mene, ale to k tomu veku patri, neznam moc abstinentu a moralistu kolem 20 :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
11.6.24 22:08
@Anonymní píše: Více

Za mne mas k chlastani nakroceno docela solidne, asi geny, no. :nevim:

Jsem rada, ze ziju v uplne jine bubline.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
11.6.24 22:08

@Monca1302 mě jen zaujalo - ten kluk 3 dny byl s tebou a 4 dny prochlastal a proležel v kocivině - on nechodil do práce? to ho živili rodiče? i ten alkohol mu kupovali? nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
11.6.24 22:09

@Monca1302 Vtipné, že člověk, co sám sebe hodnotí jako člověka, co „nepije vůbec“ má potřebu se kvartálně opít. Pokud se opiješ každé 2-3 měsíce a v létě častěji, pak v tom lítáš normálně taky, takže si nefandi, že tam nespadáš. Máš prostě zkreslené představy o tom, co je to „nepít vůbec“. Kvartální alkoholik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
11.6.24 22:09

Chlasta vetsina naroda. Chlastat je narodni sport viz nedavno hokejisti na Staromaku. Stydno mi z nich bylo a nikomu to neprislo blby. Nikomu neprislo blby, ze se takto chovaji pred detma. :roll: My jsme s muzem siroko daleko vyjimka, co nechlasta. A to mame mezi prateli velke sportovce. Mam mezi prateli lidi, co ve dvou kazdy den lupnou sedmicku. Alkohol je droga, ktera v CR nejvice rozvraci lidem zivoty. Ne tvrde drogy, ale alkohol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
11.6.24 22:11

@Monca1302 a ty píšeš - já nepiju vůbec, když chci pít, tak jednou za čas se normálně opiju - :zed: no omg - to fakt není „já nepiju vůbec“
ty jsi alkoholik také, kvartální alkoholik se to jmenuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
11.6.24 22:12
@hanka.br. píše: Více

jo - než jsem to vyplodila - tak jsi to napsala dříve :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek