Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, kdo z vás má 4 a více dětí? Jak to zvládáte? Já mam tři děti a přemýšlím s manželem nad dalším.
Čtvrté se narodí v únoru, tak pak můžu dát vědět, ale asi záleží i, v jakém věku máš ty starší děti. My nic moc. Žádné ještě není úplně samostatné, tak to bude asi masakr ![]()
Ja mam 4 dcery. Nyni 10, 8, skoro 7 a 3,5 roku. Dokud pred 2,5 lety nezacaly zdravotni potize druhe dcery, tak celkem pohoda. Zvladala jsem je velmi casto uplne sama. Hlidani od prarodicu bylo poprve pred 4 lety, do te doby ani jedno dite ani na 5 minut. Manzelovu pomoc jsem ocenila od 4 deti, drive fakt nebyla potreba.
Ted jak ma dcera potize, tak je to napor na nase nervy a ovlivnuje to celou rodinu v mnoha situacich.
Prvni jsem rodila tesne po 30. narozeninach, ctvrtou v 36,5.
Příspěvek upraven 23.10.24 v 20:07
V dobe rodicovske jsem si to predstavit umela. Co jsem v praci, tak si gratuluji, ze me napady presly
a ze jsem zustali u 3. I kdyz puvodni plan byl 3 a ze zdravotnich duvodu mi 4. taky nedoporucovali, ale malicke cuky tam byly.
Hrozně moc záleží na tom jaké máte možnosti, jaké děti jsou, kde bydlíte … jak jsou děti na tom zdravotně, pomoc rodiny, rozdíl mezi dětmi … věkový rozdíl dětí, povahy dětí ….
Je to náročný …. Starší děti hlavně tedy za mě finančně.
I se nám nám na jednu dobu sešly všechny na ZŠ:)
Ale mít 4 děti a na SŠ/VŠ je taky náročné, hlavně finančně.
Příspěvek upraven 23.10.24 v 20:22
My tedy máme 4 během x let a no náročný to bylo. Je to za námi a jsem i trochu ráda. Aktuálně máme doma už jen 2 v podstatě plnoleté děti a dobrý. Znova bych to nezvládla.
Bez pomoci rodiny, hlídal vždy manžel nebo soukromé zařízení
Ale jako třeba uživit je má SŠ/VŠ je o financích no.
Příspěvek upraven 23.10.24 v 20:19
Není to úplně moje zkušenost, ale ségra jich má 5. Říká, že do 3 dětí dobrý 4 a 5 už je masakr. Jak někdo říká jedno dítě, žádný dítě, tak ona to má posunuté, 3 děti, žádný děti. Má už 4 ve škole a je to prý horší, než když byli menší. Nenechávají je ladem, chtějí je mít s dobrými známkami. Navíc na tolik dětí mají peníze, mají firmu, podnikají spolu, jsou oba z domova. Takže se prostě pracovně i u dětí vystřídají. Já bych v jejich režimu žít nemohla, ale děti se mají dobře, mají kroužky, dobře se učí, tancují, hrajou hokej, ale fakt na to ségra s jejím mužem mají podmínky, finanční, prostorové i časové. Ovšem prakticky se obětovali dětem, ségra vůbec nikam nechodí, z domova pracuje, z domova se skoro nehne. Mně by to nevyhovovalo, ale záleží jaký je člověk asi typ.
@AndělkaJilemnická píše: Více
Ja se divím že když 4 jsou masakr, proč si poridili paty ![]()
S manželem máme 6 dětí, ale na „krku“ už jen 5 (nejstarší už pracuje mimo domov). Děti máme věkově rozložené na dvě trojice - mezi 3. a 4. máme pauzu více jak 6 let, abych se přiznala, já se třemi dětmi měla dost, věděla jsem, že 3 nejsou můj (respektive náš) strop, ale potřebovala jsem se nadechnout, odpočinout a jak teď máme znovu ty 3 malé děti, tak to vnímám úplně stejně, neumím si představit k nim ještě jedno přidat, ač se mi to líbí, fascinuje mě to - být matkou celého houfu malých dětí, nemám na to, a to mi manžel pomáhá, rozhodně není jen živitel. Finančně se mi zdá také méně náročné, když jsou ty děti věkově více rozložené..
Mám dvě, finančně jsou nároční a bude hůř. Na víc dětí bych neměla.
@AndělkaJilemnická Ja mam deti kulantne receno trochu specificke, ale chytre, nadane a hodne aktivni. A je to prave cim dal vetsi masakr, a to uz je nejstarsi dcera 12r. Dokud jsem byla doma, byly tri deti pohodicka, ted me i jen ty tri deti dostavaji do stavu totalniho logistickeho pretizeni. Ale je to jak pise @kocourGarfield hodne o bydlisti, nastaveni rodiny… Drahe je to v kazdem pripade. Devastujici zdravi rodicu trochu taky.
Já mám taky 3 a taky nad čtvrtým uvažuju. Ale spíš nebude, manžel nechce a myslím, že je to u něj realistické posouzení jeho možností. Mrzí mě to, já bych 4 zvládla a chtěla. Finance u nás nejsou problém - ty tři děti nás měsíčně stojí cca 100 000 (soukromé školy, vybavení, oblečení, jídlo…), čtvrté bychom uživili snadno. Ale manžel už si chce užívat, chce s námi létat na zajímavější dovolené, chodit na treky, věnovat se koníčkům… a asi i věnovat víc energie kariéře. Chápu ho, i s těmi třemi se napracoval hodně a radši spokojenou 5 člennou rodinu, než nešťastnou 6 člennou.
Ale toužit budu asi dál…
Jen takový vsuvko dotaz - je pro vás představitelné vzít 4 děti s sebou na dovolenou jen vy jako máma (bez manžela nebo dalšího dospěláka)? A pokud jo, od jakého věku?
Příspěvek upraven 23.10.24 v 20:52
@Hobitka do puntíku souhlasím. Děti máme 3 a dokud jsem byla doma na rodicaku, byla to pohoda, užívala jsem si to a chtěla ještě čtvrté. Teď, co jsou všichni ve škole a školce, já v práci, do toho ještě studuju… tak me totalne presly veškeré choutky na pořízení jakéhokoliv tvora, o kterého se musím starat. Nechci ani rybičky. A to logistické přetížení, fakt mi mluvíš z duše. Takže 3 a dost.
Já mám 6 dětí. Myslím, že zvládáme v pohodě. Na dovolené jezdíme klidně jen rodiče a děti každý rok. Momentálně věkově 12, 10, 9,7,6 a 3. Pro nás jsou děti naplněním a smyslem.