Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Modesta a přesně tohle je základ, aby rodiče mohli dětem zaplatit sport a vzdělání a ne že na to musí chodit vydělávat senioři …
@Anonymní píše: Více
No takto to máte vy. A? Modesta to má jinak. Jak to mam já psát nebudu, praskla by ti cévka. To ale neznamená, že si aktivity na které jim nezbydou peníze nemůžou hradit až dospělé děti ze svého, pokud budou chtít. Nikde neni psáno, ze se počet dětí určuje podle toho zda lyžuje, nebo létá k moři. Ostatně to moře je az do věku řekněme 6ti a vice let stejně zážitek primárně pro ty rodiče (případně pro spolucestující v letadle) nikoliv pro to dítě.
Tomu decku je putna, kde zrovna je.
Pro milovníky velkých rodin nějaké moře, hory nejsou důležité… Jsou to skromni lidé
@Venetia píše: VíceČasto však ku škodě dětí. Ono být jen nakrmen a čistě záplatován jaksi nestačí a dětem je to líto.
@Venetia píše: Více
Znám rodinu s 5 dětmi a jedno z dětí jelo studovat na zahraniční univerzitu. Ale tam jaksi oba rodiče chodili do práce, táta je vysoký manažer, manželka ve školství.
Je to o možnostech dané rodiny.
@ScarletSky píše: Více
Tak Bakala má také 4 děti a nestěžují si.
@884135 píše: Více
Boris Kollár má 17 děti se 14 ženami a asi si taky nestěžuje. ![]()
Holt my plebs obyčejný musíme mít tolik, na kolik jsme si vydělali ![]()
Tři děti jsou školní. Předškolní dítě je pouze jedno. A ano, nějaké vzdělání jsme schopni jim poskytnout sami. Ať už cizí jazyky (syn), fyziku (dcera), programování, šachy (prostřední syn - mmch ten včera manžela téměř porazil a to mu je 7 let 🙂), sport (úplně všichni)…
Zatím další zájmy nepřibývají. A jsme si vědomi toho, že že prarodiče tu nebudou pořád. Takže já se připravuji na to, abych mohla příští rok pomalu přebírat živnost po tchánovi. Do 5 let to budu moci přebrat úplně, pokud bude chtít. Ale jak ho znám, tak nebude 🙂 on není typ, že by chtěl odpočívat doma nebo courat po světě.
Mám 4 děti a vždycky mě překvapí, že všichni řeší jen finance. Já zrovna finance vnímám jako ten nejmenší problém. Čeho je opravdu nedostatek, je čas a energie. Někdy bych se potřebovala naklonovat, abych mohla stíhat všechny rodičáky, informační schůzky, koncerty nebo jiná vystoupení, protože často se něco kryje. A to ještě máme štěstí, že 3 děti jsou hodně šikovné a co se týká učení, tak většinou jen chtěly z něčeho vyzkoušet, kdybych se musela učit se všemi čtyřmi, tak jsem asi v blázinci. O neustálém praní, vaření a hoře špinavého nádobí ani nemluvím. Ale úplně nejtěžší je, udělat si čas pro každého zvlášť. S počtem dětí se násobí nejen láska a radost, ale taky starosti a povinnosti.
To je pravda. Manžel někde četl, že aby nebylo dítě nijak citově deprivováno a mělo dostatek pozornosti od rodičů, je ideální mít počet dětí maximálně 5. U dalších pak dochází ke snížení IQ o několik bodů. Asi jiné by to bylo, kdyby ty děti nebyly všechny malé. Mít 4 starší (už třeba na střední) a k tomu 3 malé by asi šlo.
@Modesta píše: Více
Vždyť to je úplně normální, to dětem zase nedávate nějaký nadstandard. Šachy, sport, jazyky. To je snad úplně základ.
Ale vzděláním fakt nemyslím hrát s dětmi večer šachy, ale zahraniční výjezdy, projektove týdny, placené kurzy v rámci výuky, turistisťáky, lyžáky, výměnné pobyty…to jaksi doma nevyšudlaš.
I ten kolektiv, i jiné prostředí, i jiné autority formují děti a patří to ke vzdělání. Jak dlouho chceš být detem za zadkem a nepustit je dál, než k babičce.
4× tábor. Vím, co odpovíš, jako všechny podobné, žádné dítě určitě na tábor nechce, nechce ani do školy a na školní akce, nechce ani dál, než k rybníku, nechce na hory, na lyže, na vodu, k moři, pozvat si domů kamarády na přespání, jet do aquaparku, do lunaparku…
@mado píše: Více
Takové děti jsou chudáci, permanentně se něco šušní doma, rybník a chalupa u babičky jim taky obzory moc nerozšíří a ve škole jsou za outsidery, kteří permanentně na něco nemají. Jiný děti si pak ve škole vyprávějí o tom, kde byly, co zažily a viděly…těm dětem je to líto, ne že ne. Takže to prsení, že mám xy dětí a jsem borec, tak to neberu. Tím hůře, pokud mě někdo musí dotovat.
Hele o co ti jde? Co tě tak drásá?
Vždyť každý ať žije tak, jak sám nejlíp umí, ne? Jak to mají s tchánovci je taky snad věc rodiny. Ona převezme živnost, tak předpokládám že vztahy mají víc než dobré, tchán to asi proti své vůli s kudlou pod krkem taky nedělá…
Podmínkou k tomu mít víc děti přece není cestování po světě, a drahé kroužky, ne? A to jsem sama s rodinou projela takřka svět. A tolik dětí bych fakt taky nedala. Ale každý máme přece jiný životní styl. Vždyť kolik dětí žije nejen v tristních podmínkách a ještě bez lásky… Nech na těch dětech jak své zázemí ze kterého pochází jednou zhodnotí
Měla jsem na kámošku, co měla bohaté rodiče, furt někam jezdila na výmenné pobyty, mraky kroužků a nula zájmu a lásky od rodičů. Moc nechápu, co byste chtěly slyšet. Jak je nešťástná? Jak to nedává? Vys.erte se na to už. A radši buďte rády, dětí se nám tady rodí zatraceně málo ![]()
@ScarletSky píše: Více
Jj učíme děti doma. Mají k tomu i online hodiny s paní učitelkou (to se týká hlavních předmětů).
@Centropen Takto bych nikdy nepřemýšlela, my už dům máme, s dětmi cestujeme od narození, 2× za rok létáme k moři plus dovolené po ČR, zážitky a společný čas jsou pro nás nejvíce 😊 v dospělosti budou mít co dělat sami se sebou, aby si zajistili bydleni a založili rodiny…