Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Modesta píše: Více
A jak to mají děti se soukromím? Asi nemá každý svůj pokoj, že? Četla jsem někde příběh ženy, která měla taky nadstandardní počet sourozenců. A absence soukromí, od puberty dále, ji na tom vadila tak, že odešla z domu hned, jak mohla.
@Zvedava1 no asi nulové, protože v tom malem bytě je maminka ještě i učí, i ten druhý stupeň, dle věku dětí.
@Centropen píše: Více
To může, ale proto je taky jedináček protože rodiče na víc nemají a neporidi si další 3 děti.
@Anonymní píše: Více
Ale děti si nemohou vybírat, jak chtějí žít. Já jsem jedináček z bohaté rodiny s vlastním pokojem od narození. Celé dětství jsem si prala žít v domě, chovat zvířata, topit v kamnech, péct o Vánocích cukroví… Taky se kvůli tomu naší nestěhovali z bytu do domu. Podle svých představ jsem se zařídila v dospělosti. V podstatě hned po dosažení plnoletosti.
@Anonymní píše: Více
a jak přijde puberta budou vztahy mezi dětma a jejich potřeba soukromí úplně někde jinde…když k tomu pak přičteš, že ve škole se od druhého stupně začíná jezdit na lyže, na školní výlety i do zahraničí atd…jj, tak určitě všechny děti sami od sebe nebudou nikam chtít a budou spokojené, že budou zůstávat doma a chodit na vsi k rybníku ![]()
@Keyllah píše: Více
Jak říkám alternativní sekta, laboratorní skleník, kde to odnesou děti.
@Keyllah píše: Více
Vždyť ona je učí doma, asi i ty druhostupňové.
@mado píše: Více
a co střední? taky doma? všechny čtyři?
jednou stejně budou muset do systému a to pak bude velice bolestivý střet…ono to není jen o to, soukromí, trávení času s vrstevníky a o tom, že se potřebují dostat dál než k nejbližšímu rybníku…je to taky o té pozornosti rodičů věnované jen tomu jednomu konkrétnímu dítěti o samotě…
Já jsem jedináček a u moře jsme byly s mamkou a babičkou 2×. Lyžovat jsem taky nejezdila. Žádné trauma z toho nemám. Syn je taky jedináček a u moře jsme zatím byli jen v rodné zemi mého manžela, protože tam můžeme platit jen letenky. Samozřejmě se chceme někdy podívat i jinam, ale určitě se tam nedostaneme každý rok nebo 2× za rok. Takhle žijí i lidi, co 4 děti nemají, nevím proč tady vždycky hned začnete psát o chudácích a sektách jen proto, že nejezdí k moři, ale na chalupu (my jsme neměli ani tu chalupu) a do zoo.
Je to jednoduché… Každý ať má tolik dětí, kolik jich chce mít, kolik jich uživí a kolik dětí dokáže vzdělat. Soudit někoho proto, že má čtyři a více dětí, je nesmysl. Můžou se mít daleko lépe než jedináček, na kterého doma dlabou.
Sama nemám ani jedno dítě, takže nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti. Ale znala jsem tři holky, které vyrůstaly ve velké rodině. A hodně dělá i to, jak fungování rodiny nastaví rodiče.
Moje spolužačka z gymnázia měla 7 sourozenců. Poslední ségra se jí narodila, když nejstaršímu sourozenci bylo 19 let. Vím, že byli dobře zajištění, žili ve velkém domě a mám pocit, že jejich máma se jim každému dost věnovala a hlavně z nich nedělala chůvy. Starší měli dost volného času ve kterém se nemuseli starat o mladší. Ale třeba ta spolužačka to dělala ráda, měla svoje sourozence upřímně ráda. Na mě to působilo jako idylická rodina. Z ní je teď lékařka, dost se od rodiny osamostatnila, ale to je asi běžné v jakékoli rodině.
Jiná spolužačka z gymnázia měla 8 sourozenců. Měli i celkem malé věkové rozestupy mezi sebou. A pro ni to byl teda celý život. Myslím, že byla druhá nejstarší a fakt každý sourozenec jí prošel rukama. Ji to naprosto naplnilo, teď dělá učitelku ve školce. Pořád sdílí fotky s celou rodinou, velká část jejích dovolených je se všemi sourozenci i rodiči. Finančně na tom byli celý život asi dobře, nemám pocit, že by někdo strádal.
Na vysoké jsem pak potkala slečnu taky s 8 sourozenci, ale měla naprosto jinou zkušenost. Taky byla snad druhá nebo třetí nejstarší, ale tentokrát šlo o silně věřící rodinu. Všichni starší se povinně museli starat o ty mladší. Neexistovalo moc volného času sám pro sebe - jakmile máš chvilku, staráš se o domácnost nebo děti. Sourozence má ráda, ale na dětství nevzpomíná ráda a svěřila se, že rodinu asi nikdy nebude chtít založit. Poměrně brzy se vdala, aby se mohla od rodiny trhnout.
Jinak znám rodiny max. s 3 dětmi, víc nejspíš ne.
@Marieke tak vždycky to záleží na společenském postavení a socialní bublině, kterou mají lidi okolo sebe…my jsme Ti, co létají s dětmi l moři víckrát za rok, jezdíme na hory v létě, i v zimě lyžovat…takto jsem to měla od malá jako standart a pokračujeme v tom, přijde nám to normální…ale chápu, že na to asi každý nemá nebo neumí hledat levné letenky…my se vždy vejdeme na týden pro čtyři do 50tis, ať je To po vlastní ose nebo last minute zájezd…někdo si myslí, že za Řecko musí dát 100 a tak se o to ani nezajímají…dcerám říkáme, ať si toho váží, že můžou bydlet v novém domě, chodit na kroužky, cestovat a přitom na ně máme čas 😊