Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Semtex píše:
Tak to joooo, to půjde
Ano, než vylezou první skryté vady.
@Ja-rekk píše:
To je těžký, protože každý utrácí jinak. Jsou ale rodiny, které musí vyjít ještě s méně penězi a vyjdou. Nemožné to není a není to ani na přežívání. My jít do baráku, tak se musíme takto také uskromnit, myslím, že to tak má většina lidí. Jde spíše o to, jak moc ten barák chcete. Já třeba vím, že raději zůstanu v bytě a nemusíme koukat na peníze, než mít barák, ale uskromnit se. Je to o tom, že my po baráku extra netoužíme, neříkám, že by to nebylo fajn, ale když si dám na misku vah, situaci teď a v případě koupi domu, vychází mi, že pro nás je možnost A ta lepší. Můžeme si koupit relativně co chceme, klidně několikáté boty, můžeme jet lyžovat apod. Pro někoho jiného je zase ten dům tolik důležitý, že ostatní věci oželí. Jak píšu, nemožné to není. Navíc jde o cca pět let, poté Vám ubyde jeden krk. Takže jde vážně jen o to, jaké konkrétně Vy máte priority.
Děkuji za názor, ano píšeš to dobře. Je to o těch prioritách. Kromě toho, že dům chceme, tak osobně mě žene i ta potřeba zainvestovat do budoucnosti. Mám strach z toho, jak strašně rychle ty ceny rostou a začíná to být neúnosné. Mám strach o děti, jak jednou budou žít a větší dům nabízí možnost v nejhorším i různých úprav apod. Samozřejmě, může se stát, že na nás hodí bobek a půjdou bydlet do austrálie, pak to jde prodat a jít do menšího. Ale pokud to udržíme, tak je dobré i to, že do domu se můžou děcka jednou vracet i se svými partnery a dětmi, vnoučata můžou tam trávit kus prázdnin a pod. Moje máma má byt 1+1 a starší tam občas jel, ale mladší třeba nechce, protože je to s přespáním dost náročné. Takže uvažuji i tímto směrem. Ale samozřejmě zvažuji všechno pro a proti, je mi jasné že moje i manželova rodina si budou myslet, že jsme se na „staré roky“ zbláznili, i s tím počítáme.
Pro me je to na hrane, ale vyjit se s tim urcite da. My mame starsi dite ve druhaku na VS, starsi na 2. stupni. Nemame hypo a penize na dovolenou, ktera ted dva roky nebyla davame do rekontrukce pokojiku a planuju novou kuchyn a obyvak. Zalezi taky jake mate rezervy, rozbita mycka, lednice, pracka a rozpocet je vis kde. Nevidim tam moznost usetrit na dovolenou, ale sama pises, ze s tim pocitas, ted je to stejne s cestovanim naprd.
@Anonymní píše:
Jdu se účastnit téhle diskuze a chci po vás, abyste si oprášili křišťálové koule. Samozřejmě dopočítat se musíme sami, ale jelikož jsme si nikdy nic nevedli, nakupovalo se, co a kdy bylo potřeba a někdy za hotové, někdy z účtu, tak teď se nedopátrám, kolik třeba projíme. Chceme si vzít hypotéku a potřebujeme si udělat rozpočet. Jsme 2+2 (starší dítě začíná VŠ, mladší chodí na 2. st. ZŠ). Po odečtění všeho, co měsíčně platíme a platili bychom (počínaje hypotékou, konče nafta, telefony, pojistky atd.) + po odečtění zaopatření staršího syna na VŠ + po odečtení nás rodičů obědů v práci a mladšího obědů a svačin ve škole, by nám zůstalo 23 tisíc. Tzn. na převážně víkendové jídlo, drogerku, oblečení + něco uspořit. Lze to? Děkuji za jasnovidecké odpovědiPřípadně děkuji za příklady s podobně sestavenou rodinou.
Tak příjem, resp. to, co zbyde, je jen jednou částkou z mnoha, podle kterých bych se rozhodovala.
Jinak bych poradila někomu, kdo si bere 90% hypo a i těch 10% si půjčí od příbuzných, a zeptá se, jestli mu po poplacení všeho bude 23tis. stačit. A jinak bych poradila někomu, kdo má 200tis. v penzijkách, 100tis. železnou rezervu ve zlatě, 150tis. v akciích, 200tis. ve stavebku a bere si hypo na 80% a i tak mu zůstane 200tis. na spořáku. Taky dost záleží na autech, někdo má doma dvě staré plečky s odkupní cenou 40tis., na kterých se sice může kdykoliv cokoliv pokazit, ale zároveň takovému člověku stačí cokoliv pojízdného. No a někdo si potrpí na auto za půl mega, přestěhuje se a žena najednou řekne „potřebuju taky auto, taky za půl mega“ a už to je zásah do rozpočtu obrovský.
Takže za mě ani tak nezáleží na tom, jestli vám bude zůstávat 20 nebo 23tis., ale o tom, jak moc krytá záda vám po té hypotéce zůstanou.
Za mě je třeba 20tis. na snídaně-večeře-víkendy-oblečení-zábavu naprosto dostačující, ale k tomu bych musela mít dostatečnou rezervu a vědět, že když se něco podělá, tak je kam sáhnout, nebo že třeba za dva roky končí stavebko, kde jsou další prostředky apod.
Taky dost záleží na dosavadním životním stylu, jestli máte syna na VŠ a pořád jste v nájemním bydlení a úspory žádné, tak bych se toho obávala, že ta změna stylu bude větší, než si myslíte.
@Anonymní píše:
Děkuji za názor, ano píšeš to dobře. Je to o těch prioritách. Kromě toho, že dům chceme, tak osobně mě žene i ta potřeba zainvestovat do budoucnosti. Mám strach z toho, jak strašně rychle ty ceny rostou a začíná to být neúnosné. Mám strach o děti, jak jednou budou žít a větší dům nabízí možnost v nejhorším i různých úprav apod. Samozřejmě, může se stát, že na nás hodí bobek a půjdou bydlet do austrálie, pak to jde prodat a jít do menšího. Ale pokud to udržíme, tak je dobré i to, že do domu se můžou děcka jednou vracet i se svými partnery a dětmi, vnoučata můžou tam trávit kus prázdnin a pod. Moje máma má byt 1+1 a starší tam občas jel, ale mladší třeba nechce, protože je to s přespáním dost náročné. Takže uvažuji i tímto směrem. Ale samozřejmě zvažuji všechno pro a proti, je mi jasné že moje i manželova rodina si budou myslet, že jsme se na „staré roky“ zbláznili, i s tím počítáme.
Jasně, že investice do nemovitosti je v ČR aktuálně nejlepší, co můžeš udělat, protože ty ceny jsou - a budou- šílené.. o tom není sporu a taky takhle přemýšlím kvůli dětem (měly štěstí, že jim dědeček koupil byt
druhý koupíme my)
ale je otázka, zda máte třeba aspoň těch 20% naspořeno a zda vám zůstane nějaká železná rezerva, ze které se pokryjí nečekané výdaje..
já navíc fakt (moc) ráda cestuju, takže život bez dovolených u mě nepřipadá v úvahu, mám velmi stresové zaměstnání a ta dovča (nebo i více dovolených třeba kratších v roce) jsou takové moje nejsvětlejší body v roce, zjm. když jde o mé milované moře
ale tohle má právě fakt každý jinak a spousta lidí nemá dovolenou tak prioritní a nevadí jim ji strávit třeba jen výletama v ČR (nic proti tomu, je tu taky krásně..)
tohle vše je potřeba dát na misky vah - včetně jistoty, s jakou stávající příjem budete mít o do budoucna…
zároveň s tím - nemovitost je sázka na jistotu a taky je pro mne osobně chalupa velmi důležitá a vnímám ji jako možnost tam na důchod bydlet, hlídat vnoučata
nebo i půdní vestavba a dvougenerační bydlení do začátku pro mladou rodinu některé z dcer - prostě bydlení je dnes extrémně důležité a drahé ![]()
3 děti, MD - 16 nájem, 13 školné, 25 Lidl - jídlo a základní drogerie, 1 telefony, 5 benzín = 60
Pod 80 nikdy nejdeme, většinou okolo 100 - každý měsíc se najde nějaká větší položka, dovolená, pojistka na auto, nová pračka, každej 1/4 roku nový boty pro děti, kroužky… 100 měsíčně - dá se tak přežít s pětičlennou rodinou, ale nic víc.
@Anonymní píše:
3 děti, MD - 16 nájem, 13 školné, 25 Lidl - jídlo a základní drogerie, 1 telefony, 5 benzín = 60
Pod 80 nikdy nejdeme, většinou okolo 100 - každý měsíc se najde nějaká větší položka, dovolená, pojistka na auto, nová pračka, každej 1/4 roku nový boty pro děti, kroužky… 100 měsíčně - dá se tak přežít s pětičlennou rodinou, ale nic víc.
Konečně tu někdo napsal normální částky, ne scifi, jak rodina vyžije s patnácti tisíci.
@Zumpa píše:
Konečně tu někdo napsal normální částky, ne scifi, jak rodina vyžije s patnácti tisíci.
Jakože 100 000 je normální částka
?? V zemi kde je median 32 000 hrubého, tak určitě.
@Anonymní píše:
Tak 13 měsíčně na školené není nutnost. A předpokládám, že ten rozdíl 60 a 80 dělají pojistky, spoření apod., takže to není snad „přežít“. Taky jsme pětičlenná domácnost a rozhodně „přežijeme“ za míň.
@zrcadlo píše:
Tak příjem, resp. to, co zbyde, je jen jednou částkou z mnoha, podle kterých bych se rozhodovala.
Jinak bych poradila někomu, kdo si bere 90% hypo a i těch 10% si půjčí od příbuzných, a zeptá se, jestli mu po poplacení všeho bude 23tis. stačit. A jinak bych poradila někomu, kdo má 200tis. v penzijkách, 100tis. železnou rezervu ve zlatě, 150tis. v akciích, 200tis. ve stavebku a bere si hypo na 80% a i tak mu zůstane 200tis. na spořáku. Taky dost záleží na autech, někdo má doma dvě staré plečky s odkupní cenou 40tis., na kterých se sice může kdykoliv cokoliv pokazit, ale zároveň takovému člověku stačí cokoliv pojízdného. No a někdo si potrpí na auto za půl mega, přestěhuje se a žena najednou řekne „potřebuju taky auto, taky za půl mega“ a už to je zásah do rozpočtu obrovský.
Takže za mě ani tak nezáleží na tom, jestli vám bude zůstávat 20 nebo 23tis., ale o tom, jak moc krytá záda vám po té hypotéce zůstanou.
Za mě je třeba 20tis. na snídaně-večeře-víkendy-oblečení-zábavu naprosto dostačující, ale k tomu bych musela mít dostatečnou rezervu a vědět, že když se něco podělá, tak je kam sáhnout, nebo že třeba za dva roky končí stavebko, kde jsou další prostředky apod.
Taky dost záleží na dosavadním životním stylu, jestli máte syna na VŠ a pořád jste v nájemním bydlení a úspory žádné, tak bych se toho obávala, že ta změna stylu bude větší, než si myslíte.
My máme vlastní byt bez dluhů v hodnotě 3,5 mil. Chceme si vzít hypo 1,5 mil a koupit dům za 5 mil.
@Pidulka1991 píše:Čekala jsem, že se tu objeví někdo z horních 10 tisíc
Jakože 100 000 je normální částka?? V zemi kde je median 32 000 hrubého, tak určitě.
Sorry holky, celkem mazec to tady číst. Prijde mi, ze Vasi chlapi vydelavaji asi min 70K cisteho plus Vase rodicovska. Znam tedy vetsinu lidi, kdy ma zena asi 9tisic rodicak a chlap vydelava kolem 30ti v obyčejné fabrice jako je napr Hyundai,tzn.ze pri dnesnich najmech padne vetsina na nájem a jidlo, jsme dejme tomu na 23tisicich a 16zbyva na ostatní a normálně zijou. Dokonce jedou i na vylet a dite na lyzak, neuvěřitelné co? 23 tisic jen tak na utratu a napsat, ze to bude tak tak mi přijde uplne mimo.
@Nikca7
Hele, ale do 40,50 tisíc to s rodinou není na žádný vyskakování.
Když anonymně, tak to vybalim.
Já mám 25 - zdravotní sestra v nemocnici, taky bych chtěla vidět ty mzdy, jejichž průměry vídám ve zprávách.
Můj muž 50 - konstruktér. Živíme tři děti, VŠ, SŠ, ZŠ.
No, popravdě, stačí to tak na běžný život. V létě moře, něco spoříme.
A teď, kdy se všechno zdraží, budeme muset začít trochu šetřit.
Ty náklady jsou prostě vysoké.
Jako žijeme v pohodě, ale že by to bylo na nějaký vyskakování.
![]()
@Anonymní píše:
@Nikca7
Hele, ale do 40,50 tisíc to s rodinou není na žádný vyskakování.
Když anonymně, tak to vybalim.
Já mám 25 - zdravotní sestra v nemocnici, taky bych chtěla vidět ty mzdy, jejichž průměry vídám ve zprávách.
Můj muž 50 - konstruktér. Živíme tři děti, VŠ, SŠ, ZŠ.
No, popravdě, stačí to tak na běžný život. V létě moře, něco spoříme.
A teď, kdy se všechno zdraží, budeme muset začít trochu šetřit.
Ty náklady jsou prostě vysoké.
Jako žijeme v pohodě, ale že by to bylo na nějaký vyskakování.![]()
![]()
Ja vim a uplne chapu, na vyskakovani ne ale ty komentare, jako ze to je skoro scifi s timhle vyjit, jsou za me scestne. Muj muz vlastni firmu ale kazdy mesic utratime jako normalni rodiny spise rozhodně méně, jelikoz dite mame na ceste. Samozrejme lehceji se mi to pise, hodne usetrime, takze ta jistota je nekde jinde ale psat tady, ze 100 000 je tak tak na vyziti 5ti clenne rodiny je na me asi moc.
@Eliška píše:
Tak 13 měsíčně na školené není nutnost. A předpokládám, že ten rozdíl 60 a 80 dělají pojistky, spoření apod., takže to není snad „přežít“. Taky jsme pětičlenná domácnost a rozhodně „přežijeme“ za míň.
Můžete, prosím napsat váš rozpočet?
Za poslední 1/4 rok - rozbila myčka i pračka, oboje starší 10 let, 25t. Dovolená 40t, druhá dovolená 10t, boty dětské 6t teď na podzim, pojistka auto 10t. Věřím, že třeba 5 let na MD, to jde vydržet. Ale vydržet to s menším rozpočtem než vystudují VŠ, to je nemožný…