Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud jdete az vecer, tak tech 1000-1500 za oba mi prijde v pohode
na celej den se rika tak 1000,– na osobu minimalne (davali jsme kamaradum, sice se kamaradime dost (v parte), ale vidame se tak 2-3× do roka - vzdalenost)…v rodine jsme davali s manzelem 3000,– za oba na celej den
ale to je rodina, se kterou se stykame a mame dobry vztahy ![]()
@Adinka_2012 záleží jak to jsou dobrý kamarádi ale my většinou dáváme 2 tisíce.
Ja bych dala 2000. Pokud se rozhodnete pro 1500, tak ta petistovka tam bude vypadat divne. To uz bych dala radeji v drobnejsich hodnotach (padesatikoruny nebo stovky) a nejak vtipne to naaranzovala (v doze, v ramu, atp.), at to neni jen tak v obalce
Nechceme dávat obálku, asi svážeme do ruliček stovky a navážeme na dobrou lahev vína, na kterou dáme cedulku ve stylu: Až bude nejhůř, dejte si sklenku na usmířenou, či tak, plus samozřejmě gratulace…jsou to sice kamarádi, ale nijak zvlášť se nestýkáme (jako návštěvy, oslavy), novomanžel je můj bývalý kolega z práce
Od příbuzných jsme dostali nad 4tis a více, od kamarádů kolem 2-3 tisíc za pár plus nějaký symbolický dárek, ale třeba ještě tenkrát studující kamarádka 500 - a vůbec jsme jí to nezazlívali, naopak jsem to ocenila i tak - nic jsem od ní nečekala. Třeba manželův celkem dobrý pracující kamarád středního věku nedal vůbec nic, jen přání - to mi přišlo trochu divné, ale nekomentovala jsem to.
Pravidlo že jaksi dar by měl pokrýt mou konzumaci aspoň na jídlo a základní pití (mluvíme o normální svatbě, ne ve 4 season), se snažíme i my dodržovat. Tedy se obecně těch 1000kč na osobu dává.
@jankajj píše:
A jdete jen vy dva, bez dětí?
ano, jen my 2 bez dětí
Dala bych za oba 1500. Není to moc, když si vezmeš, kolik stojí v restauraci jediný panák, jedno nealko.. navíc jim chceš dát dárek, a ne jen zaplatit náklady za vás dva.
Na druhou stranu pokud by bylo pozvání na večer nikoliv v restauraci s obsluhou, ale třebas pronajatý sál s doma připraveným pohoštěním - limonády a víno v PEt, chlebíčky cukroví guláš a tak, tak by mohlo stačit 500 za osobu, tedy celkem 1000.
Na ty děti jsem se ptala se vzpomínkou na nedávný obdobný dotaz kamarádky, která šla na svatbu s manželem a dvěma dětmi školkového věku. Hrozně se divila, když jsem ji ponoukala, ať částku navýší o částku na děti. Jako by nevěděla kolik v restauraci stojí dva džusy ve skle, a to je nic..
@Levandulina píše:
A kolik se tak dává, když se vdává sestra?
své sestře bych ke svatbě dala za 2 dospělé a 2 dětí min. 4000, spíš 5000…ale máme spolu dobré vztahy, návštěvy, oslavy, pohlídá děti, dětem i nám kupuje dárky atd.
@Levandulina my jsme ségře po domluvě kupovali jídelní sestavu (sama si vybrala, zařizovali domek) takže ty 4-5 tisíc klidně, záleží na vašich možnostech a vztahu ![]()
Sestře 5000. Ale pokud ji mate rádi, vy na to mate tak klidně 10000
@jankajj ale podle toho co píšeš, tak rpoč se ty lidi berou, když očekávájí 100% navrantost plus dar
bud se beru a chci ty lidi pozvat, protože je mám rád.. nebo protože si vypočítám, že mi dají tolik a tolik a svatba se vyplatí čí ne…