Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ha, já myslela, že s našima deseti tisícema jsme na tom děsivě a koukám, že spousta vás platí i kolem dvacítky měsíčně. To jsou palby…
Ahoj všichni, dík za tuto diskusi …omlouvám se dopředu, nejdříve jsem to chtěl komentovat, ale pak už jsem jen vkládal čísla do kalkulačky a psal stručné poznámky. Pokud to některou bude zajímat víc napište…pokud to někoho urazí, omlouvám se - čísla nemají city! Poz. úroková sazba a výše splátky není to nejdůležitější. Podstatnější je Cash Flow rodiny a to nastavit není tak jednoduché jako sepsat úvěr u stavební spoření.
Vy to musíte dělat deno denně – já se tím živím, ale mám na to nástroje a školení – obdivuji Vás, pokud to zvládáte! ![]()
21 let, bylo to 1500000 kč – pokud máte k zástavě nemovitost a dostatečné příjmy, můžete dnes platit podstatně méně (víc než o 1000 Kč)! Ve skutečnosti to pro Vás může udělat v tomto horizontu 594 tisíc korun zaplacených zbytečně … není nad stavení spoření!
Pokud máte nemovitost k zástavě doporučuji : PŘEDĚLAT IHNED
1 400 000 na 30 let a splátka 8500…1 869 000, bohužel na mateřské Vám asi klasickou hypotéku nedají, pokud manžel není dostatečně bonitní – a to byste asi toto nepsala – takže předělat PO MATEŘSKÉ
My máme tedy jen milion na 30 let a splatka cca 4600,– DOBRÁ CENA, odpovídá dnešním možnostem
hypo 2,5, brali jsme ji v roce 2005, platime mesicne 19000, jo a na 25 let – bez zástavy dobrá cena, se zástavou STRAŠNÝ Úvěr na 770 tis Kč, platíme 5,5tis, celkově to mělo být tuším na 26 let – bez zástavy dobrá cena, s možností zástavy STRAŠNÝ
820,000Kč na 25let, splátka 4,600Kč včetně pojištění úvěru – slušný, ale uvažoval bych o refinancu
My máme Lišku 1,2 mil. na asi 10 let, splátky 10000 měsíčně – to nevychází !!! V tom bude něco naspořeno! Nebo si nechám poradit jak se to dělá…
Necelých 14tisíc na 25 let, úvěr ve výši 2.500.000 na panelákový byt – pokud je v OV – předělat!
jeden 200.tis – 3900Měsíčně na 7 let.
druhej 400.tis – 7900měsíčně na 7 let. – z toho bude 500,tisíc hypotéky nás vyjde na 5500/měs ale za 7 let to asi nebude
Brali jsme si 1 650 000, hypotéku máme na 25 let a platíme 10 500 – předělat
600 000 na 20 let. splacim 3520 kc mesicne – slušný
máme 2mil. na 30let – 11400,– předělat!
A už není čas pokračovat
tak my teď refinancovali a máme to na 20 let 915000 a splátka je 6000,– refixy na dobu 5-ti tet, před tím jsme platili 6800,– takže jsme si trošku polepšili ale stejně jsme zjistili že platíme pořád více. Dobré je navšítit nějakého nezávislého poradce a ten poradí, my to bohužel udělali až po podpisu smlouvy
. Nevěděli jsme že něco takového ve městě máme. ![]()
no mě by zajímalo jestli by to šlo předělat, ale jelikož máme malé přijmy jsou našimi ručiteli rodiče, a vzhledem k jejich věku je 21 let strop, roky prodloužit nejdou. a nemají púrávě ručit nemovitostí, ale přijmy.
ale někdo tu snad i psal 30 let splátka 19000 kč to je mazec, já se bojím takhle, že kdybycho přišli o práci co bysme dělali, natož takovou částku tak dlouho a někdo dokonce 38 let, to je pro mě neskutečná představa
Malé příjmy je moc fádní věta, jinak máte pravdu v tom, že horizont HU se určuje podle stáří nejstaršího žadatele…, v čem nemáte pravdu je skutečnost, že na 20, 30, 40 let je to hrůza. Hrůza je to když Vám nic těch 15,20,35 let nezbývá! Sice to budu mít splacené o 5 let dříve, ale kolik mně to bude stát!
Ale to jsou věci, tak na hodinový rozhovor. Nebojte se dojít si to nechat spočítat od banky, fiančního poradce … je to jejich práce, a služba je většinou bezplatná. (U mě ne, já chci kousíček z toho co klientům ušetřím).Má to význam, jen pokud to je win - win. ![]()
cica píše:
no mě by zajímalo jestli by to šlo předělat, ale jelikož máme malé přijmy jsou našimi ručiteli rodiče, a vzhledem k jejich věku je 21 let strop, roky prodloužit nejdou. a nemají púrávě ručit nemovitostí, ale přijmy.
ale někdo tu snad i psal 30 let splátka 19000 kč to je mazec, já se bojím takhle, že kdybycho přišli o práci co bysme dělali, natož takovou částku tak dlouho a někdo dokonce 38 let, to je pro mě neskutečná představa
těch 19OOO budeme plati jen 5 let po 5 letech to klesne na 12OOO a po dalších 5 na 8000. máme ůvěr jenže ta nakonec nestačila a proto jsme to nechaly dofinancovat a to moc výhodný není
to máte pravdu, v každém případě a vždy přeplatíte. Zajímá vás to z důvodu jak to zvládnout? splatit dřív? nebo jak vyjít s penězma?
Vím, že to bez hypotéky většinou nejde,bydlet se musí. ale neumím si nějak představit , že v mnoha ( většině)rodin jde desítky let naprostá většina příjmu na bydlení.Co když třeba přijde nadané dítě s tím, že chce na jazykový kurz nebo studium do zahraničí?Má smůlu, kvůli " domečku" na to není a dlouho nebude.Prostě že už nezbývá moc peněz na to, co dělá život zajímavý a pestrý nebo co mohu dopřát dětem pro jejich budoucnost.Jen od výplaty k výplatě kvůli snu o vlastní nemovitosti.Kdy bude čas na plnění snů, třeba vidět Zanzibar místo obligátního Chorvatska? Až za 30 let, až jednou, pokud vůbec…Snad mi rozumíte, jak to myslím.Co všechno stojí za to obětovat na oltář hypotéky.
@Burj Chalifa píše:
Vím, že to bez hypotéky většinou nejde,bydlet se musí. ale neumím si nějak představit , že v mnoha ( většině)rodin jde desítky let naprostá většina příjmu na bydlení.Co když třeba přijde nadané dítě s tím, že chce na jazykový kurz nebo studium do zahraničí?Má smůlu, kvůli " domečku" na to není a dlouho nebude.Prostě že už nezbývá moc peněz na to, co dělá život zajímavý a pestrý nebo co mohu dopřát dětem pro jejich budoucnost.Jen od výplaty k výplatě kvůli snu o vlastní nemovitosti.Kdy bude čas na plnění snů, třeba vidět Zanzibar místo obligátního Chorvatska? Až za 30 let, až jednou, pokud vůbec…Snad mi rozumíte, jak to myslím.Co všechno stojí za to obětovat na oltář hypotéky.
Proto někteří lidé mají třeba spoření pro děti, existují stipendia a erasmy na studijní pobyty v zahraničí…někomu se třeba líbí v Krkonoších víc než na Zanzibaru ![]()
jinak u nás jsme právě z těchto důvodů nechtěli splácet tři miliony za domeček, ale rozhodli jsme se pro byt, který nás stojí o pár korun víc než podnájem a bydlet se přeci jen musí, ne? ![]()
Ahoj, my máme 1.500.000 u KB. Hypo brána v roce 2008, do minulého roku jsme platili 9.500 teď po změně úroku platíme 7.200Kč
Paráda, nemůžu si stěžovat, ty ušetřené 2.000 nám ulevily hodně. JInak hypotéky jako takové jsou celkově mazec! Člověk nemůže počítat, kolik přeplatí, nebo by ho klepla pepka! ![]()
JInak úvěr je na 20-25 let, teď nevím přesně.
My to máme složitější - byt stál 1 690 tis., hypotéku máme 1 280 tis. a k tomu máme úvěr pro mladé rodiny - 300 tis. a ještě úvěr na lepší bydlení, protože nám stáhli odhad kvůli krizi 100 tis. dohromady nám to dělá 10,5 tis. a už splácíme 3 roky, za 2 roky nám končí fixace tak asi půjdeme spíš do domečku, už toho mám plný zuby a navíc se snažíme o mimi a to bychom na tom nebyli moc dobře. Jo a ktěm splátkám ještě 4,5 tis. „nájem“ a 700,– elektrika. Takže fakt bída.
@Anonymní píše:
my máme 3.200000 na 25let a platíme 19000 měsíčně
při dalších nákladech na provoz rodiny, tedy pokud nejste Bakalova rodina,si to neumím představit.To je skoro do důchodu a ten si také žádá mít něco naspoříno.Máte vůbec fin. prostor na nějaké zbytečnosti, požitky, moře…? To je hrozná suma na moc let.
my máme 3.200000 na 25let a platíme 19000 měsíčně