Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jednoduše, byli jsme na tom dobře, protože jsem se brzy vrátila na částečný úvazek do práce. Jinak bychom taky museli hodně šetřit. Věnovat se dětem a chodit do práce se nevylučuje, jen je to trochu náročnější. Ale dítěti prospěje i čas s jinou blízkou osobou, než je matka.
@Anonymní píše:
Zdravím,
zajímalo by mne kolik vám zbyde po zaplacení všech poplatků na jídlo, oblečení?
Před nástupem na rodičovskou jsme měli dohromady necelých 50000,–.
Jsem doma s malým třičtvrtě roku a budu muset asi brzo zpátky do práce…
A to jsem se na to tak dlouho těšila, jak s ním budu doma a užívat si společně strávený čas. Chtěla jsem malého dát do školky nejdříve ve 3 letech. Před vším zdražováním by jsme krásně vyžili a něco i ušetřili, ale teď to opravdu nejde. Teď nám dohromady na jídlo(oblečení atd..) zbyde jenom 10 000,– plus si manžel nárazově ještě přivydělá něco málo jako masér(vedlejšák). Fakt mazec pořád přemýšlet nad tím co uvařit a jak s penězi vyžít.
Naštěstí máme něco našetřeno, kdyby bylo nejhůř.
A nejlepší je poslouchat v rodině, kdy bude druhé mimčo? Na to jim rovnou říkám, že na tom nejsme finančně dobře a chci alespoň dopřát tomu jednu. A ať spíše počítají s tím, že malý bude jedináček. A já dostanu pomalu vynadáno, že to tak přece nejde, že mu bude smutno atd. Druhé bych chtěla, ale na za takových podmínek, jako tady máme právě teď. To opravdu raději jedno.
Jen by mě zajímalo, jestli jste některá na tom finančně podobně jako my a jak to zvládáte, jestli něco ještě ušetříte. Protože my ani prd.Omlouvám se za anonym, ale mám tady známou.
A to ti vynada kdo?
S vaší situací se dá alespoň něco dělat, ale bohužel jsou rodiny, které jsou na tom hůře a penězi se to nespraví. A ty narážky od rodiny pošlete s klidem k šípku. Neznám totiž jedináčka, kterému by bylo smutno. Přes den mají kamarády a v noci stejně spí.
Rozumím, že to teď v mnoha rodinách napříč republikou není finančně růžové. V roce děťátka jsem šla zpátky na půl úvazku a o pár měsíců později jsem šla na celý a manžel má zkrácený. Jistě; za jiných okolností bych dost možná měla podobný přístup jako ty (dítě do školky ve 3 letech, já na RP do té doby), ale nemám na to náturu. Finance navíc jsme nepotřebovali… spíše jsme tak byli domluvení.
Nezbyde, než se na stav věcí dívat střízlivě, spočítat rodinné finance, zda je nutné do práce nastupovat hned, a pokud ano, jaký úvazek, jak to bude s hlídáním či nástupem do nějaké dětské skupiny. Vůbec bych se toho nebála.
Než se obě dvě nadějeme, dítka povyrostou a zas budou věci jinak. ![]()
Devět let zpět na rodicaku jsem měla 7000 plus 10000 z pronájmu. Manžel měl tuším těch 17 000 až 20 000 čistého.
Náklady za oba byty byly nějakých 6000, ze zbytku jsme využili v pohodě. Náklady kolem těch 12000 max 15 000.
Měla jsem pro malého látkovky, větsinu věci z bazaru, na dovolené jsme jezdili k rodičům… úspory jsme v té době není něco kolem milionu, plus tedy ty dva byty, jeden pronajímali v jednom bydleli.
My celkově žijeme hodně skromně.
Teď už jsou ty příjmy jinde, někde kolem 115 tis, polovinu příjmu ušetříme a splácíme dvě další hypotéky necelych 17 000…
Prostě jsme se na ty tři roky uskromnili..
Rodicak v roce 2014,
Já 7200kč, manžel 18tis.
Hypotéka 7800kc plus elektrika, poplatky, složenky atd. Úspory 0, čerstvě dostavěný barák.
Moc nezbývalo, na dovolené jsme nejezdili, byla jsem šťastná když nám občas rodiče nebo tchánovci dali 1000kč na pleny. V roce syna jsme začali vyrábět králíkárny, to nám hodně pomohlo.
Ahoj, k tvému dotazu :na jídlo, drogerii, zabavu, ošacení atp.mame s dcerkou 11 Tis. S přítelem zatím nemáme finance dohromady. Snažím se to srazit aspoň o 2 tis aby bylo víc na šetření, ale nedaří se mi to. Jen za potraviny dám o 4 tis více než vloni touto dobou. Přesně jak píšeš, před zdražováním jsme si žili parádně. Pořád nějaký výlet, malé drobné dárky, šetření na dovolenou.. Děkuji za upřímný příspěvek a reálné příjmy. Upřímně nechápu, co lidi dělají za práci, že mají třeba 70 tis čistého, protože přítel dělá na manažerské pozici a nebere o moc víc než já, co dělám rukama ![]()
Tip: zkusila bych nějaký přivýdělek s prckem. Např hlídání dalšího dítka nebo venčení pejsků. Jinak nejsi sama, co z nám lidi v mém okolí, všichni bojují s penězi. Ahoj ![]()
Prosím anonym, finance.
@Prostě Vodnář píše:
S vaší situací se dá alespoň něco dělat, ale bohužel jsou rodiny, které jsou na tom hůře a penězi se to nespraví. A ty narážky od rodiny pošlete s klidem k šípku. Neznám totiž jedináčka, kterému by bylo smutno. Přes den mají kamarády a v noci stejně spí.
Mně smutno bylo.
Kamarádi taky furt čas neměli, což chápu - moje chyba, než jsem se na střední zmátořila, tak jsem byla echt introvert, takže jsem ve třídě na ZŠ měla jen 5 kamarádů. Ono to chybí, ten pokec před usnutím a u snídaně. Pak v dospělosti - všem jde za svědka sourozenec, mně teda šla kámoška, ale já jí ne (protože sestra je sestra). To samé když je nějaká emergency, prostě rodina má přednost. Taky u podnikání to je výhoda.
Jako jo, vždycky se vyrojí nějací lidi, co říkají, že jsou se sourozenci na kordy, ale to jsou prostě patologie, a záleží na rodičích, ale většina rodin funguje normálně.
@Anonymní píše:
Ahoj, k tvému dotazu :na jídlo, drogerii, zabavu, ošacení atp.mame s dcerkou 11 Tis. S přítelem zatím nemáme finance dohromady. Snažím se to srazit aspoň o 2 tis aby bylo víc na šetření, ale nedaří se mi to. Jen za potraviny dám o 4 tis více než vloni touto dobou. Přesně jak píšeš, před zdražováním jsme si žili parádně. Pořád nějaký výlet, malé drobné dárky, šetření na dovolenou.. Děkuji za upřímný příspěvek a reálné příjmy. Upřímně nechápu, co lidi dělají za práci, že mají třeba 70 tis čistého, protože přítel dělá na manažerské pozici a nebere o moc víc než já, co dělám rukama
Tip: zkusila bych nějaký přivýdělek s prckem. Např hlídání dalšího dítka nebo venčení pejsků. Jinak nejsi sama, co z nám lidi v mém okolí, všichni bojují s penězi. Ahoj
Prosím anonym, finance.
Tak to ti přítel kecá buď o svých příjmech, nebo o svém povolání (jestli není manažer prodeje, nebo tak něco).
Koukni na průměry. Leda by byl čerstvě v první práci a nastoupil za 50 hrubeš. Ale to půjde rychle nahoru. ![]()
@Prostě Vodnář píše:
Já jich znám naopak dost. Neříkám, že mít sourozence je záruka 100% porozumění a vytvoření si blízké osoby na život a na smrt, ač já to štěstí se ségrou mám - víme o sobě všechno a fakt se máme a vím, že nikdy nebudu sama, až třeba rodiče nebudou. Ale ten sourozenec prostě chybí, kamarádi odchází, přichází, sourozence máš pořád. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, k tvému dotazu :na jídlo, drogerii, zabavu, ošacení atp.mame s dcerkou 11 Tis. S přítelem zatím nemáme finance dohromady. Snažím se to srazit aspoň o 2 tis aby bylo víc na šetření, ale nedaří se mi to. Jen za potraviny dám o 4 tis více než vloni touto dobou. Přesně jak píšeš, před zdražováním jsme si žili parádně. Pořád nějaký výlet, malé drobné dárky, šetření na dovolenou.. Děkuji za upřímný příspěvek a reálné příjmy. Upřímně nechápu, co lidi dělají za práci, že mají třeba 70 tis čistého, protože přítel dělá na manažerské pozici a nebere o moc víc než já, co dělám rukama
Tip: zkusila bych nějaký přivýdělek s prckem. Např hlídání dalšího dítka nebo venčení pejsků. Jinak nejsi sama, co z nám lidi v mém okolí, všichni bojují s penězi. Ahoj
Prosím anonym, finance.
Na vedoucí pozici těch 70, jak zmiňuješ, není nijak závratná částka. Pokud přítel má jenom trochu víc než ty, tak by se měl podívat po práci, kde nebude podhodnocený. Pokud teda není manažer v místním Coopu. On taky není manažer jako manažer.
@Nowuka2 píše:
Já jich znám naopak dost. Neříkám, že mít sourozence je záruka 100% porozumění a vytvoření si blízké osoby na život a na smrt, ač já to štěstí se ségrou mám - víme o sobě všechno a fakt se máme a vím, že nikdy nebudu sama, až třeba rodiče nebudou. Ale ten sourozenec prostě chybí, kamarádi odchází, přichází, sourozence máš pořád.
Vysloveně smutného jedináčka? Můj manžel je jedináček… nevím o tom že by mu chyběl sourozenec… že by byl nějak smutný… já segru mám, manžela má debi.la s kterým se fakt nemusíme… víceméně jejího manžela nemusí fakt nikdo z rodiny… Se segrou jsem se tím dost odcizili… nerozumím ji že je s takovým chlapem ona ho omlouvá. Děti vychováva taky úplně jinak než já.. jsou to takové rozmazlené princezny. Ač nic z toho segře neříkám.. tak prostě ty vztahy jsou na bodu mrazu.
A v situaci zakladatelky bych nešla z mateřské do mateřské… to bych raději tedy šla do práce na pár let a pak třeba ale i kdyby měli jedináčka tak to přece není tak špatné, než rodit jedno za druhým a nemít nic…
Jsem ráda, že tu padla taková diskuze. Vždycky zírám, kde lidé berou takové příjmy. my jsme střední vrstva, teď už tedy asi ani to ne…
Po zdražení vycházíme tak tak. Hromadu peněz sežere jídlo, máme dvě děti, jednoho prvňáčka a druhý v sedmé třídě. Neušetřím momentálně nic, i když se snažím. Dřív jsme si žili hezky. Děsím se každého neplánovaného výdaje. Oba s manželem pracujeme, ale jelikož nejsme žádní manažeři, příjmy nemáme vysoké, byť poctivě pracujeme.
Když se nad tím zamýšlím, je to pro obyčejné lidi trochu zoufalé. Člověk pořád pracuje a pořád nic nemá, sotva zvládá financovat nutné výdaje ![]()
V klidu jdi na brigadu. To neni konec sveta. Naopak v mem okoli skoro kazda mela na rodicaku privydelek a vetsina to ani nutne nepotrebovala, ale spis si chtela odpocinout od nepretrzite pece o dite. Po par hodinach se vracis odpocinuta zas k diteti. Jen to chce mit hlidani nebo se stridat s manzelem a skloubit to.
Zdravím,
zajímalo by mne kolik vám zbyde po zaplacení všech poplatků na jídlo, oblečení?
Před nástupem na rodičovskou jsme měli dohromady necelých 50000,–.
Jsem doma s malým třičtvrtě roku a budu muset asi brzo zpátky do práce…
A to jsem se na to tak dlouho těšila, jak s ním budu doma a užívat si společně strávený čas. Chtěla jsem malého dát do školky nejdříve ve 3 letech. Před vším zdražováním by jsme krásně vyžili a něco i ušetřili, ale teď to opravdu nejde. Teď nám dohromady na jídlo(oblečení atd..) zbyde jenom 10 000,– plus si manžel nárazově ještě přivydělá něco málo jako masér(vedlejšák). Fakt mazec pořád přemýšlet nad tím co uvařit a jak s penězi vyžít.
Naštěstí máme něco našetřeno, kdyby bylo nejhůř.
A nejlepší je poslouchat v rodině, kdy bude druhé mimčo? Na to jim rovnou říkám, že na tom nejsme finančně dobře a chci alespoň dopřát tomu jednu. A ať spíše počítají s tím, že malý bude jedináček. A já dostanu pomalu vynadáno, že to tak přece nejde, že mu bude smutno atd. Druhé bych chtěla, ale na za takových podmínek, jako tady máme právě teď. To opravdu raději jedno.
Jen by mě zajímalo, jestli jste některá na tom finančně podobně jako my a jak to zvládáte, jestli něco ještě ušetříte. Protože my ani prd.
Omlouvám se za anonym, ale mám tady známou.