Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem při poloze KP plánovaným císařem v Podolí,tam ani přirozené porody nedělají,a na nějaké extra bolesti si nemůžu stěžovat. Brala jsem to prostě,že tak to je…vše pro zdraví miminka,myslím,že nemá cenu něco za každou cenu hrotit,jenom aby sis „vychutnala“ porodní bolesti..
befana píše:
Rodila jsem při poloze KP plánovaným císařem v Podolí,tam ani přirozené porody nedělají,a na nějaké extra bolesti si nemůžu stěžovat. Brala jsem to prostě,že tak to je…vše pro zdraví miminka,myslím,že nemá cenu něco za každou cenu hrotit,jenom aby sis „vychutnala“ porodní bolesti..
No mně nejde o vychutnání porodních bolestí(toho jsem si užila až až u syna),ale celkově- Když jsem četla srovnávání císaře a klasického porodu, tak u císaře je člověk ochuzen o okamžité přiložení k matce, maminka nemá dítě u sebe na pokoji až za dva dny nebo jak, později může nastoupit laktace atd. atd. Samozřejmě, že pokud je císař nutný, nedá se nic dělat..
Ja bych jeste dodala, ze pri cisarskem rezu je az ctyrikrat vyssi pravdepodobnost dychacich potizi nez pri nekomplikovanem vaginalnim porodu.
No já taky rodila KP v Podolí /rok 2005/- rodila jsem o 3 týdny dřív a CS ještě neměla naplánovaný- jaké bylo moje překvapení, když mi doktor odmítl CS udělat, že mimčo má odhadem okolo 2800 g, tak to zkusíme normálně… Mě to teda šíleně vyděsilo, moc jsem se toho bála, že se mi přidusí… Nakonec se mi CS podařilo prosadit až když se střídaly směny…
Byla jsem za to moc vděčná- Šimonek měl 1. strašně krátkou pupeční šňůru 2. měl jednu nohu za hlavou a druhou „stál“ směrem do porodních cest- fakt si nedovedu představit ho rodit přrozeně…
Tím pochopitelně vůůůbec nechci strašit - jen ukázka, že i v Podolí přirozeně rodit asi lze ![]()
Jodi- to v jaké poloze ti dítě „vytáhli“ z dělohy při císaři (který sis ty prosadila( přeci vůbec nemusí vypovídat o tom, jak by se miminko narodilo při vaginálním porodu ![]()
vaginální porod je proces při kterém se dítě na porod připravuje a postupuje porodními cestami - dorotovává do pro sebe nejlepší polohy - takže že mělo při vteřinovém vytažení z břicha jednu nohu za hlavou nevypovídá vůbec nic.
co je to „krátká šňůra“? dítě při vaginální porodu KP přeci potřebuje jen velmi krátkou šňuru, takže v tom nějak nevidím problém.
prosazovat si císaře proti názoru lékaře by mne nenapadlo. no, je vidět jak jsme každá jiná.
Tak se to vyřešilo samo, zítra začínám 37.tt a mimčo se samo otočilo do správné polohy, tak snad bude vše v pořádku ![]()
u porodu koncem pánevním je větší pravděpodobnost komplikací,zaprvé,se žena špatně a dlouho otvírá,protože hlavička se nesesouvá porodními cestami,takže většinou je porod delší,dále je roziko toho,že pupeční šňůra se ztlačí kontrakcí víc,než u klasické polohy,a víc se dítě přidusí a je také větší pravděpodobnost,že šňůra může být omotaná kolem krku,proto hodně porodníků volí raději císařský řez,než porod koncem pánevním,ale samozřejmě,že to tak nemusí být,a žena porodí normálně a bez komplikací,
každopádně gratuluji,že se prcek otočil, ![]()
sisito píše:
u porodu koncem pánevním je větší pravděpodobnost komplikací,zaprvé,se žena špatně a dlouho otvírá,protože hlavička se nesesouvá porodními cestami,takže většinou je porod delší,dále je roziko toho,že pupeční šňůra se ztlačí kontrakcí víc,než u klasické polohy,a víc se dítě přidusí a je také větší pravděpodobnost,že šňůra může být omotaná kolem krku,proto hodně porodníků volí raději císařský řez,než porod koncem pánevním,ale samozřejmě,že to tak nemusí být,a žena porodí normálně a bez komplikací,
každopádně gratuluji,že se prcek otočil,
A ještě dodám, že u chlapečků se můžou poškodit varlátka a může se stát, jako v mým případě, že hlavička bude o dost větší než zadeček a bude špatně procházet, jo a ještě hrozí vykloubení a poškození kyčliček. Proto jsem taky radši volila SC