Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s komplikovaným porodem:-( Moje sestra před dvěma dny prožila překotný porod, kdy po 24h slabších kontrakcí málem porodila na záchodě, jednalo se o tzv. emergency porod, naštěstí byla v porodnici, takže to dobře dopadlo, ale hodně krvácela a je hodně potrhaná. Bohužel jí dnes na utz zjistili dělohu plnou krve:-( sestra už je unavená, několik nocí nespala a už od rána brečí, po téhle zprávě nemá daleko do zhroucení, chtěla bych se zeptat, jak moc to je závažný stav a co s ní budou dělat:-( Je v Motole, prý jí řeknou až odpoledne, co s ní budou dělat, celá rodina jsme z toho velice nervózní a máme o ni strach:-( Dítě je v pořádku, je to moc pěkná holčička:-) děkuji za každou odpověď.
Ahoj Januullo: podle mě jí budou muset nějak vypustit tu krev z dělohy, ale nevím jestli se to dělá v narkoze..
ahojky mě čistili po porodu prý jsem se špatně čistla asi to není to stejné,ale předpokládám,že jí to budou dělat pod narkozou jako mě.
Holky díky, prý dostala nějakou injekci na otevření děložního hrdla aby ta krev mohla odtýkat, prý když to nepůjde, tak ji budou muset vyčistit pod narkózou… no snad se nejedná o nic hroznýho, docela mi spadl kámen ze srdce, akorát chudákn už několik nocí nespala a je na zhroucení, spolubydlící na pokoji chrápe a malá taky pobrekává:-(
Ahoj,
nevím jak s tou krví, ale pokud možno miminko strčit sestřičce (klidně odpoledne nemusí na celou noc) a vyspat se, alespoň hodinku!!!! S takovou se zhroutí.
Myslím že když sestřičku poprosí tak to nějak udělá - nebo řekne lékaři. ![]()
Možnost nadstandartu s tatínkem na pokoji je asi utopie což? ![]()
Ahoj, sestře poraď ať klidně miminko sestře dá. Já jsem si pořád říkala, že to musím zvládnout a malou utišit, celou noc mi totiž brečela. Ve čtyři ráno jsem to nevydržela a šla za sestřičkou ať mi s malou pomůže a zjistila jsem, že skoro všechny děti z oddělení jsou u sestřiček a já jako jedna z mála ji mám u sebe
jo jiné maminky byly chytré a snažily se ještě si odpočinout, doma to už pak nejde.
Díky moc, já už jsem jí to taky říkala, ale ona chce být s Eliškou, dneska šla na utz kvůli té krvi a dala Elišku hlídat sestřičkám, když zrovna hrozně plakala, a když se vrátila tak prý Eliška spala, ale jí připadalo, že ji sestřičky nějak utlumily nebo něco, že vypadá jako kdyby jí někdo něco dal na uklidnění, a prý už takhle spí přes 3 hodiny, nevzbudila se ani při kojení, prý vytáhla 20ml a pořád spí, tak je z toho ségra nervózní
je to její první dítě a už má 37 let, takže si to asi moc bere… proto jim možná ani nebude chtít Elišku znova dát:-((
ale já si myslím, že něco takovýho by si nedovolili, prostě se malá uplakala do spánku:-)
Myslím, že by si nikdo nedovolil ji ničím utlumit. Maximálně daly sestřičky mimču glukózu (asi jim přišlo, že křičí hlady), takže se malá nadlábla a proto chrní.. ![]()
u nás davali sestřičky aby prcek nekřiček Sabíka..a nebo tu glukozu… jinak mě proplakala malá v porodnici celý noci a sestřičky mi nepomohli..ani nenabídli pomoc, takže jsem padala poměrně na hubu.. snad bude ségře brzy lépe ![]()
Wiolo - taky si myslím, asi měla chudinka hlad, ségře ještě kojení moc nejde ![]()
Já jsem taky rodila v Motole, a taky mi nikdy moc nepomohli, takže právě říkám sestře, ať si o všechno říká a nebojí se zeptat, a ať jim klidně Elišku dá, je fakt hotová, na zhroucení, myslí si, že všechno musí zvládnout sama ![]()
Já jsem na tom byla stejně, taky jsem to chtěla vše zvládnout. Hlavně ji řekni, ať si odpočine dokud může. Doma už malou nikomu dát nemůže a užije si to až až ![]()
Ahoj, měla jsem to taky „cosi“ v děloze, tak jsem byla dvakrát na revizi, potřetí jsem už odmítla a bylo to OK. Tu injekci, co sestra dostala, to byl oxytocin (určitě to bolelo jak čert, že) Mně to až poté druhé revizi vysvětlil konečně jeden schopný doktor tak, že u prvorodiček (bez ohledu na věk) se děložní hrdlo po porodu někdy stáhne velmi rychle, zůstane jen malý průchod a očistky, popř. krev nemůžou ven. Možnost jsou takové - buď dát oxytocin a počkat, jestli se to neuvolní (zas se taky nemůže dávat donekonečna), pak revize v narkóze, která může být k ničemu a má svá rizika (poničení děložní stěny), nebo se na to vykašlat úplně (zase je zde riziko zánětu dělohy). Já se nakonec domluvila tak, že pokud budu OK, budu doma, kdyby něco jako zvýšená teplota, neobvyklá bolest, hodně silné krvácení, tak už víme, mám volat rychlou a jdu okamžitě na revizi. U mne to vyšlo krásně, byla jsem Ok a vyhla se další revizi. Ta únava a překotný porod s tím nejspíš nesouvisí, až se sestra dostane domů a vy jí pomůžete, bude jí líp.