Konec smlouvy a já nevím, co dál
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pracovní smlouva na dobu určitou a těhotenství...
Ahoj, poslední dobou taky pátrám a zjišťuji, jak to vlastně je. Jsem v práci, a mám smlouvu na dobu určitou do srpna 2012. S přítelem bychom hrozně chtěli mimnko, ale finanční situace teď není zrovna růžová,
tak jsme chtěli vědět s čím můžeme počítat, kdyby to náhodou vyšlo. Kdybych dejme tomu během pár měsíců otěhotněla, mám strach, že mě z práce vyhodí až to zjistí. Pak musím na pracák a doufat v nějaký příspěvek ze sociálky? nebo mě třeba nevyhodí, ale zkončí mi pracovní smlouva a už mi ji neprodlouží (proč by taky prodlužovali smlouvu těhuli)mám pak nárok na rodičovský příspěvek, nebo mateřskou? nebo budu muset žít jen ze sociálních dávek? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdyby si třeba otěhotněla za měsíc,tak tě vyhodit nemůžou,když budou vědět,že jsi těhu tak ti smlouva zkončí.Ale fakt ti víc neporadím.
- Citovat
- Upravit
Jak píšou holky přede mnou, je důležitý, abys na mateřskou nastoupila nejdýl 180 dní po skončení smlouvy. Takže nejdýl v únoru 2013. Kdybys totiž byla bez práce, jsi osoba bez příjmů a nemáš nárok na mateřskou, dostaneš rovnou rodičák na 4 roky. Žádná možnost volby na jak dlouho…
Pak že je důležitý mít děti. Ale prej se to dá udělat tak, aby aspoň na den šel na rodičák taťka (musí být zaměstnanej), vybral si, na jak dlouho a ty to pak za stejnejch podmínek vemeš za něj. Bohužel to vypadá, že tohle bude náš případ u druhýho mimča ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.Tak já měla taky smlouvu na dobu určitou do srpna 2011 a v květnu jsem otěhotněla.Smlouvu mi samozřejmě neprodloužili,šla jsem na nemocenskou a protože se vejdu do nějaké ochranné lhůty 180 dní do začátku mateřský,tak mi bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou a pak normálně přejdu na rodičák.Takže myslím,že bys to měla taky tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
maraida píše:
Ahoj.Tak já měla taky smlouvu na dobu určitou do srpna 2011 a v květnu jsem otěhotněla.Smlouvu mi samozřejmě neprodloužili,šla jsem na nemocenskou a protože se vejdu do nějaké ochranné lhůty 180 dní do začátku mateřský,tak mi bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou a pak normálně přejdu na rodičák.Takže myslím,že bys to měla taky tak.
Aha, takže jsi šla ještě před skončením smlouvy na nemocenskou a když na mateřskou nastoupíš do 180 dní tak ti tu rodičovskou na 4 roky bude platit ten bývalý zaměstnavatel? akorát bez nároku na to aby ses po skončení mateřské vrátila zpět? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tubinko,
jsou dvě věci - mateřská (správně peněžitá pomoc v mateřství) a tu ti 28 týdnů platí sociálka podle výše tvých výdělků.
Rodičák (rodičovský příspěvek) je to, co si můžeš (někdy) zvolit na 2-4 roky a platí ti to úřad práce.
No a zpátky se po skončení smlouvy nevrátíš. Leda že by tě znova zaměstnal.
Příspěvek upraven 22.10.11 v 17:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ťouk píše:
Jak píšou holky přede mnou, je důležitý, abys na mateřskou nastoupila nejdýl 180 dní po skončení smlouvy. Takže nejdýl v únoru 2013. Kdybys totiž byla bez práce, jsi osoba bez příjmů a nemáš nárok na mateřskou, dostaneš rovnou rodičák na 4 roky. Žádná možnost volby na jak dlouho…Pak že je důležitý mít děti. Ale prej se to dá udělat tak, aby aspoň na den šel na rodičák taťka (musí být zaměstnanej), vybral si, na jak dlouho a ty to pak za stejnejch podmínek vemeš za něj. Bohužel to vypadá, že tohle bude náš případ u druhýho mimča
děkuji, to jsou zajímavé finty
A u Vás aspoň taťka pracuje?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuje, ale trochu se zatím vzpírá… Nicméně je to ještě daleko, prvnímu prckovi ještě nejsou ani 3 měsíce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Skoro správně
Na nemocenskou jsem šla týden před skončením prac. smlouvy a nemám se kam vrátit. Bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou dovolenou(ale ne rodičovskou). Mateřská je asi půl roku a následně si můžeš vybrat variantu rodičovské dovolené(2, 3, nebo 4.roky). Tu bude posílat sociálka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ťouk píše:
Tubinko,
jsou dvě věci - mateřská (správně peněžitá pomoc v mateřství) a tu ti 28 týdnů platí sociálka podle výše tvých výdělků.
Rodičák (rodičovský příspěvek) je to, co si můžeš (někdy) zvolit na 2-4 roky a platí ti to úřad práce.
No a zpátky se po skončení smlouvy nevrátíš. Leda že by tě znova zaměstnal.Příspěvek upraven 22.10.11 v 17:14
Aha, děkuji za info, jsem v tomhle trošku mimo obraz. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
v poho, to asi každá. Když mi na sociálce řekli, že na druhý dítě dostanu jen ty necelý 4 tisíce, tak jsem plakala na ulici ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ťouk píše:
Pracuje, ale trochu se zatím vzpírá… Nicméně je to ještě daleko, prvnímu prckovi ještě nejsou ani 3 měsíce
No já se jen modlím, aby jsme to nějak dořešili, aby si přítel našel práci, protože je teď v invalidním důchodu a nevíme kdy a jestli se jeho zdravotní stav zlepší, aby ho invalidity zbavili. A nechci mimi nějak dlouho odkládat, hormony semnou třískají ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
maraida píše:
Přesně tak jsem to měla já ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit