Konec smlouvy a já nevím, co dál

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5206
19.7.11 16:03

když půjdeš s nemocenské tak je lepší jít 6.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5misa6
19.7.11 16:05

Tak zatím děkuji,kdyby něco já zas napíšu.

• Citovat
  • Upravit
1966
22.10.11 16:31

Pracovní smlouva na dobu určitou a těhotenství...

Ahoj, poslední dobou taky pátrám a zjišťuji, jak to vlastně je. Jsem v práci, a mám smlouvu na dobu určitou do srpna 2012. S přítelem bychom hrozně chtěli mimnko, ale finanční situace teď není zrovna růžová, :-? tak jsme chtěli vědět s čím můžeme počítat, kdyby to náhodou vyšlo. Kdybych dejme tomu během pár měsíců otěhotněla, mám strach, že mě z práce vyhodí až to zjistí. Pak musím na pracák a doufat v nějaký příspěvek ze sociálky? nebo mě třeba nevyhodí, ale zkončí mi pracovní smlouva a už mi ji neprodlouží (proč by taky prodlužovali smlouvu těhuli)mám pak nárok na rodičovský příspěvek, nebo mateřskou? nebo budu muset žít jen ze sociálních dávek? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5misa6
22.10.11 16:47

Kdyby si třeba otěhotněla za měsíc,tak tě vyhodit nemůžou,když budou vědět,že jsi těhu tak ti smlouva zkončí.Ale fakt ti víc neporadím.

• Citovat
  • Upravit
1539
22.10.11 16:54

Jak píšou holky přede mnou, je důležitý, abys na mateřskou nastoupila nejdýl 180 dní po skončení smlouvy. Takže nejdýl v únoru 2013. Kdybys totiž byla bez práce, jsi osoba bez příjmů a nemáš nárok na mateřskou, dostaneš rovnou rodičák na 4 roky. Žádná možnost volby na jak dlouho… :zed: Pak že je důležitý mít děti. Ale prej se to dá udělat tak, aby aspoň na den šel na rodičák taťka (musí být zaměstnanej), vybral si, na jak dlouho a ty to pak za stejnejch podmínek vemeš za něj. Bohužel to vypadá, že tohle bude náš případ u druhýho mimča :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
22.10.11 16:57

Ahoj.Tak já měla taky smlouvu na dobu určitou do srpna 2011 a v květnu jsem otěhotněla.Smlouvu mi samozřejmě neprodloužili,šla jsem na nemocenskou a protože se vejdu do nějaké ochranné lhůty 180 dní do začátku mateřský,tak mi bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou a pak normálně přejdu na rodičák.Takže myslím,že bys to měla taky tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
22.10.11 17:08
maraida píše:
Ahoj.Tak já měla taky smlouvu na dobu určitou do srpna 2011 a v květnu jsem otěhotněla.Smlouvu mi samozřejmě neprodloužili,šla jsem na nemocenskou a protože se vejdu do nějaké ochranné lhůty 180 dní do začátku mateřský,tak mi bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou a pak normálně přejdu na rodičák.Takže myslím,že bys to měla taky tak.

Aha, takže jsi šla ještě před skončením smlouvy na nemocenskou a když na mateřskou nastoupíš do 180 dní tak ti tu rodičovskou na 4 roky bude platit ten bývalý zaměstnavatel? akorát bez nároku na to aby ses po skončení mateřské vrátila zpět? :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1539
22.10.11 17:13

Tubinko,
jsou dvě věci - mateřská (správně peněžitá pomoc v mateřství) a tu ti 28 týdnů platí sociálka podle výše tvých výdělků.
Rodičák (rodičovský příspěvek) je to, co si můžeš (někdy) zvolit na 2-4 roky a platí ti to úřad práce.
No a zpátky se po skončení smlouvy nevrátíš. Leda že by tě znova zaměstnal.

Příspěvek upraven 22.10.11 v 17:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
22.10.11 17:14
Ťouk píše:
Jak píšou holky přede mnou, je důležitý, abys na mateřskou nastoupila nejdýl 180 dní po skončení smlouvy. Takže nejdýl v únoru 2013. Kdybys totiž byla bez práce, jsi osoba bez příjmů a nemáš nárok na mateřskou, dostaneš rovnou rodičák na 4 roky. Žádná možnost volby na jak dlouho… :zed: Pak že je důležitý mít děti. Ale prej se to dá udělat tak, aby aspoň na den šel na rodičák taťka (musí být zaměstnanej), vybral si, na jak dlouho a ty to pak za stejnejch podmínek vemeš za něj. Bohužel to vypadá, že tohle bude náš případ u druhýho mimča :cry:

děkuji, to jsou zajímavé finty :-) A u Vás aspoň taťka pracuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1539
22.10.11 17:15

Pracuje, ale trochu se zatím vzpírá… Nicméně je to ještě daleko, prvnímu prckovi ještě nejsou ani 3 měsíce :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
22.10.11 17:15

Skoro správně :-) Na nemocenskou jsem šla týden před skončením prac. smlouvy a nemám se kam vrátit. Bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou dovolenou(ale ne rodičovskou). Mateřská je asi půl roku a následně si můžeš vybrat variantu rodičovské dovolené(2, 3, nebo 4.roky). Tu bude posílat sociálka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
22.10.11 17:16
Ťouk píše:
Tubinko,
jsou dvě věci - mateřská (správně peněžitá pomoc v mateřství) a tu ti 28 týdnů platí sociálka podle výše tvých výdělků.
Rodičák (rodičovský příspěvek) je to, co si můžeš (někdy) zvolit na 2-4 roky a platí ti to úřad práce.
No a zpátky se po skončení smlouvy nevrátíš. Leda že by tě znova zaměstnal.Příspěvek upraven 22.10.11 v 17:14

Aha, děkuji za info, jsem v tomhle trošku mimo obraz. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1539
22.10.11 17:20

v poho, to asi každá. Když mi na sociálce řekli, že na druhý dítě dostanu jen ty necelý 4 tisíce, tak jsem plakala na ulici :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
22.10.11 17:39
Ťouk píše:
Pracuje, ale trochu se zatím vzpírá… Nicméně je to ještě daleko, prvnímu prckovi ještě nejsou ani 3 měsíce :-D

No já se jen modlím, aby jsme to nějak dořešili, aby si přítel našel práci, protože je teď v invalidním důchodu a nevíme kdy a jestli se jeho zdravotní stav zlepší, aby ho invalidity zbavili. A nechci mimi nějak dlouho odkládat, hormony semnou třískají :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.10.11 17:49
maraida píše:
Ahoj.Tak já měla taky smlouvu na dobu určitou do srpna 2011 a v květnu jsem otěhotněla.Smlouvu mi samozřejmě neprodloužili,šla jsem na nemocenskou a protože se vejdu do nějaké ochranné lhůty 180 dní do začátku mateřský,tak mi bývalý zaměstnavatel bude platit mateřskou a pak normálně přejdu na rodičák.Takže myslím,že bys to měla taky tak.

Přesně tak jsem to měla já :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat