Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja bych usporadala oslavu doma, tak jak bylo v planu, jestli prijedou nebo ne, to je jejich problem. Pokud nechteji prijet, tak bych zaukolovala manzela, at vykomunikuje, ze prijedete vsichni treba druhy den po oslave, nebo dalsi vikend. Proste aby videli, ze jim neupiras styk s malou, ale taky aby si uvedomili, ze vy s manzelem mate hlavni slovo v tom, kdo s malou kdy bude. Pokud nebudou chtit na navsteve i tebe, nebo se nebudou chovat slusne, tak bych je slusne poslala nekam.
@neschopná mamka píše:
Hádka začala banalitou - špatně uvařeným obědem, a nabalovaly se další věci. Subjektivně si myslím, že v „právu“ jsme my s partnerem, stojí samozřejmě při mě. S „tchýní“ jsme si nikdy nic pořádně neudělaly, jen mě nemá ráda jako člověka, jsem od ní moc odlišná. A není to schopná zpracovat.
Pořád jsem si mylslela, že máme určitý pakt o neútočení, ale ne, prostě vadím. Já bych s tím byla schopná žít, ale je mi líto, že to, že se dvě dospělé baby nezvládnou ignorovat, má odnášet vnučka a pořád hledám cestu, jak malou nepřipravit o babičku.
Ošklivá hádka kvůli obědu? No to je síla. Nevozte ji tam, babičce bych klidně řekla, že si musí uvědomit, jestli víc nenávidí snachu nebo víc miluje vnučku. Když jí půjde o vnučku, přijede, oslava je jasně daná. Nepřipravuješ dítě o babičku, vždyť to babičku zveš na oslavu, to, že nechce přijet, je její zabedněnost.
@Králičice I to cizí prostředí jsem zvažovala, ale malá nevydrží na místě, a bylo by to utrpení pro všechny. Skončilo by to banem na kyslík od obsluhy a zbytku návštěvníků. Nikomu se nechce dvě hodiny poslouchat nechoď tam, nesahej na to, nelez tam…
Domácí prostředí je nutnost. Nešlo ani o oběd, měli přijet po spaní, chlebíčky, dort… já bych bez problémů zvlaádla obsluhu a nezávaznou konverzaci.
No skončí to tím vozením tam, protože tchánovci jsou třígenerační v jednom baráku. Partnerova maminka, babička a teta. A prababička i teta to zvládají, jen babička ne.
Osobně bych nikoho nikam nevozila, nepodřizovala se. Pozvaná babička byla a pokud s tím má problém - je mi líto, ale své potíže si musí řešit sama…Možná se urazí ještě víc, ale spíš bych řešila svoji dcerku než nakrknutou babičku.
@neschopná mamka píše:
Dobrý den všem, nerada řeším soukromí veřejně, ale nevím si rady. Před měsícem jsme měli ošklivou hádku s partnerovými rodiči. Dcerka bude mít druhé narozeníny, a tak jsme přišli s mírovou ratolestí, a pozvali je na oslavu. Jenže babička odmítla přijet, že pokud to chceme oslavit, může chlap přivést malou tam, a oni jí dají dárky. Přijet samozřejmě beze mne.
Teď nevíme jak dál - pokud nepřijedem, malá přijde o babičku, pokud ji tam ale doveze, zaděláváme si na problémy. Bude hustit i v budoucnu do malé, jak jsem strašná, jak všechno dělám špatně. To je fakt, i přede mnou jsou podobné ivektivy na pořádku, a co teprve beze mne.
Budem si to muset sice rozhodnout sami, ale jak byste se zachovali vy?
nevezla bych jí tam. Vstřícný krok byl pozvání na oslavu. Jestli Tě chtějí vyšachovat, tak mají smolíka.. důležité by bylo, jak se k tomu staví chlap, proč konflikt vznikl atd.
@neschopná mamka píše:
@Králičice I to cizí prostředí jsem zvažovala, ale malá nevydrží na místě, a bylo by to utrpení pro všechny. Skončilo by to banem na kyslík od obsluhy a zbytku návštěvníků. Nikomu se nechce dvě hodiny poslouchat nechoď tam, nesahej na to, nelez tam…Domácí prostředí je nutnost. Nešlo ani o oběd, měli přijet po spaní, chlebíčky, dort… já bych bez problémů zvlaádla obsluhu a nezávaznou konverzaci.
No skončí to tím vozením tam, protože tchánovci jsou třígenerační v jednom baráku. Partnerova maminka, babička a teta. A prababička i teta to zvládají, jen babička ne.
Tak to uspořádejte někde, kde nebudete muset dceru okřikovat, kde si může hrát a skotačit po libosti - v nějaké dětské kavárně, herničce nebo tak, dost jich narozeninové oslavy přímo nabízí, zařídí i dort. Zároveň to dává možnost se s tchýní střídat při hlídání dítěte a tudíž se vyhnout nutnosti sedět spolu delší dobu u jednoho stolu. Pokud není tchýně úplný sociální ignorant a nebude chtít cíleně vyvolat konflikt, tak by v tomto mohla i spolupracovat.
Být vámi, vnučku bych k babičce v žádném případě nevezla.Na oslavu pozvána byla a když nechce přijet, je to její problém. Většinou se tchýní zastávám, ale toto se mě už zdá moc.
@Kassy píše:
Tak to uspořádejte někde, kde nebudete muset dceru okřikovat, kde si může hrát a skotačit po libosti - v nějaké dětské kavárně, herničce nebo tak, dost jich narozeninové oslavy přímo nabízí, zařídí i dort. Zároveň to dává možnost se s tchýní střídat při hlídání dítěte a tudíž se vyhnout nutnosti sedět spolu delší dobu u jednoho stolu. Pokud není tchýně úplný sociální ignorant a nebude chtít cíleně vyvolat konflikt, tak by v tomto mohla i spolupracovat.
Tvůj názor mi přijde jako nejschůdnější pro všechny. Pozornost se tam rozmělní. Ale v podstatě dvouleté dítě se bez babičky obejde. Když se bez vnučky obejde babička, její boj.
@Kobliha51 píše:
Tvůj názor mi přijde jako nejschůdnější pro všechny. Pozornost se tam rozmělní. Ale v podstatě dvouleté dítě se bez babičky obejde. Když se bez vnučky obejde babička, její boj.
To asi obejde, ale pokud se později konflikt nějak urovná nebo časem vyšumí, bude už obtížné budovat vztah se starším dítětem. Navíc jsem pochopila, jednak že zakladatelka sama z toho má špatný pocit a mrzelo by ji to, a druhak že nejde jenom o babičku, ale i o další příbuzné, kteří sice bydlí s ní ale se zakladatelkou žádný problém nemají. Tak mi přijde škoda zbytečně odříznout i je, když jsou pořád jiné možnosti.
Nicméně za sebe říkám, že k babičce jenom s tatínkem bych dítě taky neposlala. Možná občas na normální návštěvu, ale ne na narozeninovou oslavu, to bych prostě nepřekousla, že moje dvouleté dítě bude narozeniny slavit bez mámy a já přijdu o radost v jeho očíčkách jen proto, že babička mě nemůže vystát a není schopná se překonat. A ne, dvojí oslava by to pro mě neřešila. Udělala bych druhýbvstřícný krok s tou neutrální půdou, když nechtějí k zakladatelce domů. Dál ani o píď.
Podle mého jste vstřícný krok udělali. Babička to jistě ví a tím, že ho nepřijímá, vám dává najevo, že nemáte počítat s tím, že z její strany bude nějaká změna nebo dokonce usmíření.
Tvoje snaha je chvályhodná, ale raději bych se připravila i na variantu, že snaha o rodinný mír může vyjít naprázdno.
@neschopná mamka píše:
@Králičice I to cizí prostředí jsem zvažovala, ale malá nevydrží na místě, a bylo by to utrpení pro všechny. Skončilo by to banem na kyslík od obsluhy a zbytku návštěvníků. Nikomu se nechce dvě hodiny poslouchat nechoď tam, nesahej na to, nelez tam…Domácí prostředí je nutnost. Nešlo ani o oběd, měli přijet po spaní, chlebíčky, dort… já bych bez problémů zvlaádla obsluhu a nezávaznou konverzaci.
Co kdyby muž přivezl prababičku a tetu k vám, místo aby vozil dceru bez tebe za babičkou. Možná by babička pochopila, že není středem vesmíru:-)