Konsolidace půjček

247
10.2.12 19:10

Konsolidace půjček

Ahoj holky,
měla bych na Vás takový dotaz. Jedna má známá (a její manžel) má hodně půjček, které není schopna splácet (co vím, je to fakt změť, tzn. bankovní půjčky postoupené vymáhacím firmám, půjčku od nějaké nebankovní společnosti, kterou museli zaručit bytem, taky nějakou směnku) a poprosila mě, jestli bych jí nepomohla to nějak vyřešit. Dluhy se pohybují odhadem v cca 1.500.000,– Kč. Dnes mi volala a prosila mě, jestli bych jí na netu nenašla a neobvolala nějaký firmy, co se zabývají konsolidací úvěrů (resp. tím nejspíš myslela půjčku, kterou by zaplatila vše a splácela jen tuto jednu). A zde je kámen úrazu - jaksi nemůžu nic najít, resp. žádná banka jí ani jejímu manželovi nepůjčí, to je mi jasné. Zbývá pak jen nebankovní sektor (u něhož mj. mají právě i tu půjčku zaručenou bytem). Je to prostě celé zamotané, firma, která jim poskytla půjčku oproti zástavě bytu jim snad již něco konsolidovala v 9/2011, resp. to jim poskytla půjčku ve výši asi 1.250.000,– Kč se splatností do 12/2011. V prosinci je firma kontaktovala, zda sehnali peníze, oni nesehnali, tak firma jim opět poskytla půjčku se splatností do 5/2012. Jenže teď nezaplatili jednu splátku a opět jim volali, co se děje a opět jim nabídli další půjčku, kterou by zaplatili tu původní. Nyní se rozhodují (spíše uhánějí) toho pána, co jim přislíbil další půjčku, neboť si s nimi domluvil už asi dva termíny schůzky a nikdy nedorazil. Manžel známé zase hledá u jiných nebankovních společností, ale je to děs, všude chtějí zástavu oproti nemovitosti. Nyní tedy, jak jsem naznačila v úvodu, známá shání nějakou konsolidaci, kterou by mohli vyplatit ty dluhy. Proto se ptám, zda-li nemáte někdo nějaké zkušenosti (osobní, z doslechu - beru vše) s nějakou nebankovní firmou, která by poskytla úvěr v tý šibeniční částce 1.700.000,– Kč? (odhaduju tak celkové dluhy vč. penále). Prosím opravdu jen o tipy na nějaký nebankovní společnosti. Já vím, že je to cesta do pekel a že cestou, jak jsem popisovala výše (půjčka na splacení půjčky 3× dokola) o ten byt stejně nejspíše jednou přijdou, ale prostě když mě o to požádala, chci jí dát odpověď. Dodávám, že budeme nejspíše podávat návrh na povolení oddlužení. Děkuju moc všem, co mi dají nějakou radu. K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
105
10.2.12 19:16

S firmou na půjčení moc nepomůžu. Jen si myslím, že k oddlužení nesmí dotyčný vlastnit nemovitost. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.12 19:19

Ona ta nemovitost není psaná na známou, ale jen na manžela (koupil ji před vznikem manželství). On by do té insolvence nešel, jen ta známá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
10.2.12 19:29

o povolení oddlužení se nedávno zmiňovali v nějakých televizních novinách a vyhlásit osobní bankrot není až tak jednoduché jak si lidé myslí.
spíš by to chtělo radu od někoho jako jsou pořady na čt1 - čas dluhů se to myslím jmenuje

tady ve střepinách o tom mluvili
http://strepiny.nova.cz/…hackeru.html

Příspěvek upraven 10.02.12 v 19:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
10.2.12 19:32

já bych to viděla na dobrého finančního poradce, který by provedl podrobný rozbor situace a navrhl řešení (konsolidaci, osobní bankot ??? - to nejmíň bolesné řešení)
určitě bych se poohlédla po ověřených, seriózních firmách, pokud možno nějak spojených s bankovním sektorem, na trhu je spousta podvodníků a příživníků, kteří se tváří jako solidní firmy a pak jsou lidé kolikrát ve větším „s prominutím srabu“ než byli předtím (x případů v Černých ovcích apod.)
to, že se manžel zase rozhlíží v nebankovním sektoru je podle mě bohužel asi to nejhorší řešení, pouze oddálí bolestivé řešení a bude to o to dražší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
10.2.12 19:34

Záleží na jejich příjmech, ale jestli jsou v registrech jako neplatiči, tak žádný normální úvěr od banky nedostanou. Ze situace to vypadá, že nemají dostatečné příjmy na splácení současného dluhu. Tedy varianta skoro jediná. PRODEJTE DůM, dřív, než ho za vás prodá věřitel! Protože, jestli půjde barák do aukce, tak za něj dostanou daleko méně peněz než přes realitku. Z prodeje domu pak mohou zaplatit dluhy a za zbylé peníze si třeba pořídit skormnější bydlení. Ještě by tu byla jedna možnost, ale už si nepamatuji kdo to dělá. Některé agentury jsou schopny se za vás domluvit s věřiteli, na splátkách, ale musíte mít dostatečný příjem, což v tomto případě asi nebude pravda. Proto použijte variantu č.1. Domluvte se s věřiteli, že dům prodáte a dluhy uhradíte, i kdyby jste to měli prodat známému a pak po čase to od něj koupit zpět (pokud Vám na tom domě moc záleží.) Další a další konsolidace, pokud by se Vám to přece povedlo, budou jen rychle zvyšovat současný dluh, nenechte to dojít tak daleko,že dluhy budou větší než hodnota nemovitosti a pokud jsou, tím spíš ho prodejte. Se zbytkem dluhu se poperete snáz než s celým.
Nebo se mrkněte na pořad krotitelé dluhů, většinou je někde u toho pořadu reklama na poradenskou společnost, která ty dluhy krotí, zavolejte jim, přidělí vám poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
10.2.12 19:36

jestli jsi myslela osobní bankrot, tak tam jsou docela přísné podmínky, nejdřív jim to samozřejmě musí být schváleno, za 5 let musí být schopni splatit 30 % dluhu (jestli se nepletu), na splátky jim seberou veškeré peníze nad nezabavitelnou sumu (podle životního minima), a jako první půjde podle mě ten byt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
10.2.12 19:40

Při osobním bankrotu nesmějí vlastnit nemovitost… resp. museli by ji použít na splacení dluhu. Tím je myslím tato varianta vyřazena, pokud luhy opravdu značně nepřesahují hodnotu nemovitosti, což při 1.5 M asi nepřesahují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.12 19:40

Angel: Mě osobně přijde vypracování návrhu na osobní bankrot lehké, ostatně vidím to každý den, jen z jiné strany (mou pracovní náplní je mj. vypracovávání přihlášek do insolvenčního řízení) a když vidím, kolik se těch osobních bankrotů povoluje, nepřijde mi to složité. Ostatně známá již v jedné společnosti, kde by ji pomohli s os.bankrotem, byla, vyinkasovali od ní zálohu cca 20.000,– Kč a nic.
Katek: jenže právě kde sehnat nějakou seriozni firmu. Já si myslím, že veškeré nebankovní půjčky jsou zlo. Už jsem jí i dávala kontakt na občanskou poradnu v místě jejího bydliště, aby se na ně obrátila. V jejich případě jiné řešení kromě nebankovního sektoru bo insolvence nevidím. Ale ve které bance ji půjčí, když nesplácí půjčky? Děkuji za tip na fin. poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.12 19:44

Byt prodat nemohou, protože je na něm zástavní právo plynoucí z té půjčky. Navíc jeho hodnota je tak 1 milion, vybavení v něm staré 30 let. Myslím, že v případě, kdyby si známá třeba nahlásila trvalé bydliště na úřad a korespondenční adresu na bydliště, tzn. na byt, který vlastní její manžel, mohli by jí to povolit. Přiznám se, podmínky ani ins.zákon jsem z této „druhé“ strany ještě nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
10.2.12 19:45

jesli jsem dobře sledovala, tak v Krotitelích dluhů je poradkyně z firmy Partners, manžel jednu dobu externě splupracoval s firmu Cyrrus (občas mají příspěvky ve zprávách)
jinak jsem našla tohle http://www.mesec.cz/…-vysvedceni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
10.2.12 19:54

Samozřejmě, že lze prodat byt na kterém je zástava, ale je třeba se domluvit s věřitelem, což v případě úvěru vyššího než je cena nemovitosti může být problém. V takovém případě, by se spíš vyplatilo nechat mu byt i s úvěrem :-). Ale pak je otázka, zda by věřiteli nevznikl nárok na doplacení rozdílu dlužné částky a to už je oblast spíš pro právníka, příp. finančního poradce, ti dobří dokáží poradit i v těchto situacích, ale špatní zase mohou všechno pokazit. Takže si musíte dát pozor, aby to byl skutečně poradce a ne nějaký pojištovák, ono to někdy není lehké na první pohled rozeznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.12 19:56

Už jsem si ty Krotitele dluhů zadala do vyhledávače a vylezl mi mj.odkaz na Partner, přítel (pohybující se v okruhu finančního poradenství) říká, že tato firma je slušná a to oddlužení dělá dobře. Je tam bezplatná linka, tak to známé pošlu, ať si tam zavolá. Děkuju za odkaz na měšec ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
10.2.12 19:58

Cyrus nejsou špatní, ale zaměřují se především na investice, pokud se nepletu. V Partners bych vám doporučil zavolat na někoho z regionálních ředitelů ve vašem regionu (kontakty budou na jejich webu) a hlavně mu vysvětlit situaci, a požádat ho, aby vám poslal poradce, který se v této oblasti pohybuje delší dobu, takovéto případy nejsou pro začátečníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.12 20:02

Abby: ono si nemyslím, že by ta firma, co jim poskytla tu půjčku na byt, by patřila mezi solidní. Jedná se o nějakou zprostředkovatelskou firmu, která si peníze půjčila od investora, ve smlouvě je prý zahrnuto, že byt ani jeho vybavení nemůže být prodáno v exekuci a dlužník nemůže podat ins.návrh (což si myslím, jestli není protizákonný nebo zastrašování, ale nevím), je tam rozhodčí doložka atd., takže už toto byla chyba, že to vůbec kdy podepsali. Jenže jak bych řekla - tonoucí se stébla chytá, takže věřitelé - poskytovatelé půjček prostě spolíhají na to, že dlužníci jsou v prdelkovicích a podepíší jim cokoliv. Na druhou stranu nechápu, jak může člověk podepsat smlouvu, kde má uvedeno, že v případě bude-li v prodlení, zaplatí za každý den prodlení částku 200,– Kč :poblion: . Ale nemám pomlouvat, ale pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel