Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, omlouvám se, jestli tento dotaz bude působit pro někoho hloupě, ale chci se zeptat: I. screening mám už za sebou, teď jdu po něm na první kontrolu, což budu zhruba v 15 tt. Dělají se od teď už všechny kontroly jen přes bříško nebo ještě vaginálně? Ptám se, poněvadž můj dr to má tak, že má kabinku ještě před vstupem do ordinace, tak abych tam nepřišla trapně vysvlečená a on mi pak nedělal utz přes břicho.
Děkuji za odpovědi. R.
@robatko23 I když už bude dělat UTZ přes břicho, stejně tě asi prohmatá, aby zjistil, jestli se třeba neotvíráš a tak. Teda alespoň u nás to tak chodilo.
@robatko23 ahoj, má dr. taky před vstupem, určo bez kalhotek..prve jdu na kozu, kde omrkne čípek a jak roste děloha, pak se přesouvám na UTZ..chodím co 3týdny.
I když mi dr dělala utz přes břicho, tak koukla i dolu na čípek. Navíc ultrazvuky se na všech kontrolách nedělají (standartně pouze ve 20 a 30tt, pokud si to dobře pamatuju), pokud doktor dělá častěji, je to už nad rámec. Si vezmi sukni a jen vysvleč kalhotky, tím nic nezkazíš ![]()
@robatko23 Na koze jsem nebyla po skončení prvního trimestru, ale vnitřní ultrazvuk mi dělá pravidelně vždycky, kontroluje čípek. Tedy bez, vem si sukni, jestli se stydíš.
U mě teda od 12tt kontrola vždy jen přes břicho, takže jsem se svlekat nemusela až někdy ve 28tt mi poprvé měřili čípek vnitřním UZ, ale já se svlékám až v ordinaci podle toho jak to doktor vyžaduje
kontroly mám každé 3 týdny a rychlý UZ dělají na každé kontrole ![]()
Od patnáctého týdne mi dělal ultrazvuk přes břicho, ale kontrola čípku pohmatem. Vždy chodím na gynekologii v sukni.
@robatko23 Já bych se tedy v kabince nesvlékala, pokud bude chtít doktor udělat vnitřní vyšetření, tak se svlíknu těsně předtím, ale nevidím důvod, proč bych s ním měla věci okolo řešit svlečená.
Asi jak kdy…Při problémech mě vždycky prohmátl, i dělal vaginální ultrazvuk kvůli čípku. Teď jsem byla ve 21. tt a nedělal ani jedno, čípek měřil, ale přes břicho ![]()