Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ač nejsem zastáncem přehnaných ultrazvuků „jen tak pro pokochání“, tak ve chvíli, kdy jsi nějakým způsobem riziková, benefit ultrazvuku výrazně převyšuje všecka teoretická rizika. Taky jsem byla v druhém těhotenství na utz pečená vařená, ale prostě doktoři rychle zkontrolovali, co potřebovali, a byl klid. Rozhodně mnohem větší, než kdyby pod heslem „mnoho ultrazvuků škodí“ na to u rizikové pacientky kašlali.
@Anonymní píše:
@Misasisi a jak casto ty kontroly mas prosim?o tom to hlavne je… ja kazde 2 tydny.
Tak ze začátku jsem je měla každých 14 dni a to mám tehu v pořádku ale dr. To tak dělá.. mám kontroly každý měsíc. A teď každý týden. 😊Půjdu na monitor na ozvy a za chvíli rodim takže jsem ráda že jsem pod dohledem. 😊
@Danuska89 to me moc mrzi… a dekuji za ujisteni, je pravda, ze kazdy ten ultrazvuk trva max 3 minuty, takze se asi nic hrozneho nestane… jen je fajn to slyset ![]()
@Misasisi tak ke konci tehotenstvi to je jasna vec, to bych se taky nebala, to se kontrolovat musi… tak at vse dobre dopadne ![]()
@ugluk jeste jako rizikova uplne oznacena nejsem, ale vzhledem k tomu tvrdnuti me radsi sleduji… zatim je vse ok a moc moc doufam, ze i zustane
dekuji za zpravu
@Anonymní píše:
@Misasisi tak ke konci tehotenstvi to je jasna vec, to bych se taky nebala, to se kontrolovat musi… tak at vse dobre dopadne
Díky ale bát se nemusíš ult ba naopak buď ráda… Někdo dělá 3 ult za celé tehu a Toť vše.. Lepší je vědět a být v klidu..
Já měla v prvním těhu ultrazvuk co 14 dní úplně od začátku a nijak to miminku neublížilo. Ve druhém těhu nemám žádné komplikace a mám ho 1× za měsíc. Ničeho se neboj, ten ultrazvuk předpokládám trvá vždy několik sekund, takže to mimču neublíží ![]()
@Thomassss vaginalni chvili, normalni cca 2-3 minuty… ale dneska mi delali nakonec i srdecni ozvy, malymu se mu asi vubec nelibilo, hrozne se mlel a jeste mi rekli, ze je to doppler co se dela na konci tehotenstvi a ten je pry nejhorsi… achboze, chudacek malej tolik ultrazvuku ![]()
@Anonymní píše:
@Thomassss vaginalni chvili, normalni cca 2-3 minuty… ale dneska mi delali nakonec i srdecni ozvy, malymu se mu asi vubec nelibilo, hrozne se mlel a jeste mi rekli, ze je to doppler co se dela na konci tehotenstvi a ten je pry nejhorsi… achboze, chudacek malej tolik ultrazvuku
To se kvůli tomu tak nenervuj. Pokud nic miminku není, tak řekni doktorce, že ultrazvuk přes břicho chceš jen 1× měsíčně, ten čípek, pokud se zkracuje, je asi dobré kontrolovat častěji, ale to je opravdu chvilička, to mimču neublíží.
Nestojí to za to, aby ses takhle nervovala.
@Thomassss dneska jsem musela na pohotovost, doktorka ma dovolenou a zase se to zhorsilo… ale mam uz strasny nervy z toho vseho, kdyz vidim, ze se mu to tak strasne nelibi… nechci mu skodit tim, ze budu precitlivela a budou me vysetrovat casteji, nez je zdravo. Ale vzdycky si rikam, lepsi jet a mit klid, nez neco zanedbat. Ale pak jsem hotova z toho jak casto to miminko timto vsim zatezuju…
![]()
@Danuska89 píše:
@Le_lenaz není nebezpečný. Nechápu, kde na tyhle informace lidi chodí.![]()
![]()
Mašiny, co by zahřály plodovou vodu dítěti, musí mít frekvenci v desítkách až stovkách MHz, čehož nedosahuje snad žádný v porodnictví používaný doppler nebo klasický UTZ včetně Angelsoundu. Teoretická rizika poškození plodu jsou v případě, ze bys na plod desítky hodin tím UTZ v kuse mířila, čehož při běžných kontrolách nebo užívání doppleru proste nedosáhneš…fakt tohle jančení kolem ultrazvuku / doppleru je fakt mimo mísu. Hlavně, že si každá druhá neodpustí pivko nebo vínko v těhotenství, ale pozor na UTZ, zahřeje tu vodu.
![]()
Jo tak, nějaká šílená teorie zas.
Já jsem si říkala co má znamenat. Já teda používám i AngelSound tak snad mi z toho mimina nevyroste mutant. ![]()
@Danuska89 Hele ja nejancim, napsala jsem, ze je ze utz moznosti nejnebezpecnejsi, nikoliv ze zabiji deti zleva zprava
Ze si z toho někdo ve strachu vytahne jen slovo nebezpeci, za to ja nemuzu, ale ok, beru, mela jsem to napsat inteligentneji a s ohledem na ctenare.
Sama jsem srdce slysela rada vždy.
Ale ano, doppler vyviji vyssi teploty nez běžný zobrazovaci utz, takze v teoreticke rovine je nejhorší z nich, samozrejme nekolikavterinova expozice plodu nemuze ublizit a uz desetileti by se rodily poskozene děti, kdyby tomu bylo naopak. Lekari sami, pokud vim, jedou podle principu ‚pro jistotu‘, takze dopplera pouzivaji jen po nezbytnou dobu k diagnostice. Jak jsem psala, za pravidelne a častějsi utz v pripade hroziciho predcasneho porodu bych byla vdecna.
@Villanelle v pohodě
Já jenom, že se s tím setkávám celkem často, že ženské se boji UTZ a doppleru, protože “zahřívá vodu” apod. Tak jsem to uvedla jen na pravou míru, za jakých podmínek nějaké riziko hrozí.
Vůbec se nestresuj ten ult trvá chvíli a nic se stát prostě nemůže. Věř mi. Je lepší když tě zkontroluji než když se něco zanedba 🍀takže se zbytečně nestresuj, tim stresem ublížís mimcu víc jak ult