Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To nevím, ale čaj mi chutnal
a celkově mám blok k braní medikamentů… ale čekala bych, že v tabletach bude koncentrovanější. Ale za mě raději přírodně - čaj ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Je chci se zeptat, jestli je nějaký rozdíl v užívání kontryhelu ve formě kapslí nebo čaji? Ráda bych podpořila šanci na otěhotnění. Co je lepší? Děkuji.
Všeobecně čaj je slabší, kapsle jsou silnější, podle koncentrace, jakou uvádí výrobce a nebo tinktury, ty bývají také silnější. Za další trochu jiné látky jsou ve výluhu, tedy v čaji, trochu jiné v kapslích ze sušené byliny a trochu jiné v tinktuře vyrobené z čerstvé byliny a také poměry jednotlivých látek se liší. Tedy čaj působí mírněji, ne hůře, ale mírněji, účinek kapslí a tinktur je silnější a stačí tedy menší množství. Jenom je nutné vždy připomenout, asi to nebude váš případ, že kontryhel se nesmí brát při podezření na endometriozu a nebo při ní, zvyšuje totiž růst endometria - děložní sliznice. Není tedy vhodný ani při hyperplazii - moc silné děložní sliznici. Na to jsou pak jiné byliny, které vás ochrání před kyretáží.
Pila jsem čaj, ale rozhodil mi cyklus. 😞 Pomohli mi až tablety Verra - plodnost a těhotenství. Za 5 měsíců co jsem je brala jsem měla dvě biochemická těhotenství a teď jsem v 17tt. Předtím dlouhých 10 měsíců vůbec nic. 🙃
@klari012 píše:
Pila jsem čaj, ale rozhodil mi cyklus. 😞 Pomohli mi až tablety Verra - plodnost a těhotenství. Za 5 měsíců co jsem je brala jsem měla dvě biochemická těhotenství a teď jsem v 17tt. Předtím dlouhých 10 měsíců vůbec nic. 🙃
Ano, Kontryhel je mimo jiné bylina podporující produkci progesteronu. V reprodukčně produktivním věku by tedy ženy měly užívat kontryhel a všechny progesteronové byliny pouze v době od ovulace po menstruaci. Jinak mohou tyto byliny prodloužit, nebo jinak rozhodit cyklus.
@LadaSva Četla jsem, že kontryhel by se měl pít v první polovině cyklu. Měla jsem v plánu, až to dostanu, tak pít tak 2 týdny a pak vysadit do další menstruace. Nebo jak to prosím je?
@Anonymní píše:
@LadaSva Četla jsem, že kontryhel by se měl pít v první polovině cyklu. Měla jsem v plánu, až to dostanu, tak pít tak 2 týdny a pak vysadit do další menstruace. Nebo jak to prosím je?
Kontryhel je bylina kromě jiného posilující progesteron a působí jemně. Proto není problém popíjet čaj z kotryhelu po celý cyklus. U citlivějších žen však může způsobit prodloužení cyklu, případně jeho rozhození. V takovém případě je lépe ho pít od ovulace po menstruaci. V první polovině je potřeba dominace estrogenu, aby došlo k uvolnění vajíčka. Po ovulaci nastupuje dominance progesteronu. Jinak má blahodárné účinky na celý reprodukční systém ženy. Omezení je pouze u endometriozy a vysoké děložní sliznice, protože podporuje její růst. Můžete ho kombinovat se řebříčkem, který má také blahodárné účinky především na menstruační komfort.
@Anonymní píše:
Popíjela jsem celý cyklus, dokud jsem nenašla na testu //.
Ahoj. Je chci se zeptat, jestli je nějaký rozdíl v užívání kontryhelu ve formě kapslí nebo čaji? Ráda bych podpořila šanci na otěhotnění. Co je lepší? Děkuji.