Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Včera se osypala tříletá dcera, kopřivka začínající na obličeji a postupovala na hrudník a paže. Pomohl Fenistil. Zjevný alergen jsem nenašla, stalo se to poprvé. A teď dotaz, jak dlouho po styku s alergenem se to objevuje? Bylo to nějaké jídlo, předpokládám, ostatní myslím můžu vyloučit. Chci si v tom udělat jasno pro případ, že by se to opakovalo.
Nevím, jak u dětí, ale mně se objevila hned. Byla jsem asi 5 týdnů po porodu a měla jsem nějakou oslabenou imunitu, či co. Byli jsme u známých, dala jsem si sklenici multivitamínu a za chvíli jsem se začala drbat na nohách. Ještě jsem si dělala legraci, že tam maj blechy, ale legrace mě přešla, když jsem se doma svlíkla a celý nohy jsem měla opupínkovaný. Do rána jsem byla celá.
Kopřivku jsem měla právě včera- na stará kolena. Určitě z jídla, ale netuším z kterého, nejedla jsem nic, co bych nejedla už předtím. Nasnídala jsem se, a kopřivka mi začala vyskakovat do hodiny po jídle. Ptala jsem se doktorky, a kopřivka z potravin prý se vysype velmi brzy po konzumaci. A zase poměrně rychle zmizí, já už dnes nemám ani pupínek, a včera jsem byla slitá, jako bych se nahatá vyválela v kopživách. Nejhorší byl opuchlý jazyk, nemohla jsem ani mluvit. ![]()