Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, máte zkušenosti s koupacím jezírkem. Zajímá mě hlavně jaký je jeho provoz (kal vody, spotřeba elektriky,..). Děkuji předem Janina
Ahoj my máme, napustili jsme a druhý rok museli vylít a znovu napustit, teď už to umíme a tak jsme teď měli vodu druhý rok a dobrý… Kalkulaci vody si lehce zpočítáte podle velikosti kubíků vody a spotřebu elektriky asi 7000 ročně a dáváme bakterie 5000 ale spotřebu elektriky spočítá chlap lehce podle čerpadla, uv lampy a vzduchování podle výkonu
Jde to i bez elektřiny
http://www.ekozahrady.com/…ni_bazen.htm
Akorát bych moc nevěřila tomu, že ta voda bude opravdu tak čistá u nás je vidět na dno a hlavně u jezírek bez elektriky je potřeba aby bylo dostatečně velké
Děkuji, právě se s přítelem neshodneme a tak zjišťuju. On by raději klasický bazén, ale mě se líbí jezírko o trochu víc - hlavně kvůli údržbě a bez chemie. Ale asi to nebude tak jednoduché jak jsem myslela a bez elektriky se asi taky neobejdu (když to chci čisté)stejně jako u bazénu, že. Janina
Ahoj! prirodni koupaci jezirko je nas sen
Jestli se nam nekdy podari na nej nasetrit, tak bychom ho chteli co nejvice prirodni Ale co jsme tak zjistovali, je nejlepsi tam stejne zabudovat nejakou filtraci
Jinak asi dost zalezi na velikosti - cim vetsi plocha, tim lepsi samocistici schopnost.
Taky si rada pockam na zkusenosti ![]()
Zrovna budujeme na zahradě, už o tom máme něco nastudované ale i tak si ho necháváme dělat od odborníků. Velikostně bude snad dostatečně na to aby kořenové čištění bylko účinné ale i tak investujem do kvalitní filtrace a čerpadla. Náklady na napuštění jsme si zhruba vypočítaly caa kolem 5-6tis, a dále elektřina ale chcem dodělávat solární panely takže i ty náklady budou postupně klesat
@prochazkatrajem píše:
Děkuji, právě se s přítelem neshodneme a tak zjišťuju. On by raději klasický bazén, ale mě se líbí jezírko o trochu víc - hlavně kvůli údržbě a bez chemie. Ale asi to nebude tak jednoduché jak jsem myslela a bez elektriky se asi taky neobejdu (když to chci čisté)stejně jako u bazénu, že. Janina
Jednoduche to neni vubec a priprav se na to, ze koupaci biotop vyjde jednou tak draz nez klasicky bazen do zeme. Taky nevyuzijete celou koupaci sezonu jako v pripade bazenu se zastresenim a tepelnym cerpadle/solary. Pokud mate male deti, volila bych bazen napr se solinatorem a mit mirne slanou vodu a vychytat si davkovani zvladne clovek za mesic.
Sousedka biotop teprve vychytala treti az ctvrtou sezonu a dvakrat musela vypoustet, ale u ni neni problem ve financich a chtela neco hezkeho a navic se koupe parkrat za sezonu nebo kdyz jsou u ni vnoucata…
Kazdopadne my na duchod bazen zrusime a poridime si koupaci biotop…
@Hanka1 píše:
Jednoduche to neni vubec a priprav se na to, ze koupaci biotop vyjde jednou tak draz nez klasicky bazen do zeme. Taky nevyuzijete celou koupaci sezonu jako v pripade bazenu se zastresenim a tepelnym cerpadle/solary. Pokud mate male deti, volila bych bazen napr se solinatorem a mit mirne slanou vodu a vychytat si davkovani zvladne clovek za mesic.
Sousedka biotop teprve vychytala treti az ctvrtou sezonu a dvakrat musela vypoustet, ale u ni neni problem ve financich a chtela neco hezkeho a navic se koupe parkrat za sezonu nebo kdyz jsou u ni vnoucata…
Kazdopadne my na duchod bazen zrusime a poridime si koupaci biotop…
ano je to tak jak píšeš my jsme se rozhodovali mezi bazénem se zastřešením a zahradním koupacím jezírkem a jezírko vyhrálo.
@KikiC a jak bude velke? Ja chtela cokoliv minimalne na pet temp, v bazenu je tedy protiproud, takze tempovat muzu do aleluja. Na zahrade mista fura a koupaci jezirko v mnou pozadovane velikosti nam spocitali na 600 tisic, stlacila bych to tak na pul mega max takze slovy pana ministra financi a vlastnika tohoto webu „sorry jako“, bazen letos bude patou sezonu a koupeme se od kvetna do rijna… ![]()
@Barush píše:
Jde to i bez elektřinyhttp://www.ekozahrady.com/…ni_bazen.htm
Ach to jsem nemela videt, na druhou stranu, deti jsou imrvere pod vodou a predstava, co je tam se mnou plave za biohavěť, tak to zlata chemie nebo sul ![]()
@Hanka1 Tak každý máme něco, já mám mnohem větší strach z té chemie. U nás žádné dítě z jezírka ještě neolezlo, s tou bazénovou chemií už je to horší. Zas v zimě se na jezírku dá i zabruslit
Navíc se krásně dá postavit svépomocí a pak je ta cena někde úplně jinde, těch 600 tisíc to je snad na klíč a folie ze zlata ne? ![]()
@Barush píše:
@Hanka1 Tak každý máme něco, já mám mnohem větší strach z té chemie. U nás žádné dítě z jezírka ještě neolezlo, s tou bazénovou chemií už je to horší. Zas v zimě se na jezírku dá i zabruslitNavíc se krásně dá postavit svépomocí a pak je ta cena někde úplně jinde, těch 600 tisíc to je snad na klíč a folie ze zlata ne?
Dnes můžeš mít bazen s křišťálovou vodou uplně bez chemie. My máme salinátor a v bazénu slanou vodu. Žádnou chemii tam nelijeme. Přešli jsme na tuto technologii kvůli dceři, která je atopik a jsme spokojeni. Náklady na pořízení byly dost vysoké, ale vrátí se to. Pouze se nasypalo několik pytlů soli. Známí mají zase nějakou ozonovou technologii. Bakterie a řasy ničí ozon, ale jak to funguje nevím.
@Barush Ale jinak bych jezírko brala taky. Chci nechat na zahradě nějaké vybudovat. Ne koupací teda. Ale ještě nemám uplně zpracovaného manžela. ![]()