Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
mate nekdo prirodni koupaci jezirko? Chceme rekonstruovat zahradu, uz jsem oslovila par zahradnich architektu a vim ca jake jsou negativa a pozitiva atd a tak, ale rada bych slysela neco od nekoho, kdo to ma, jak je spojojen, v cem vidi nejvetsi problem, proc bazen je lepsi..
My mame ted bazen, jsme s nim pokojeni, ale chci predelat zahradu, mit to v prirodnim stylu. Manzel by radeji bazen, ale nechal to na me, predstavuji si neco jako viz obrazky.
Co udrzba? Proste se rada dozvim cokoliv od nekoho kdo to ma..
Mame dum v anglickem stylu a zahrada bude taky navrzena do anglickeho stylu a to koupaci jezirko by se mi tam hodilo a hlavne mam rada proste prirodni veci..
@astoret píše: Více
Ahoj,
já jsem vždy chtěla přírodní koupací jezírko a klidně i s nějakou rybou, ale od doby, co máme v rodině bazen se slanou vodou s protiproudem - boží! Nemůžu si vynachválit. Jen se prostě pravidelně vysají usazené nečistoty a koupeš se klidně celý rok (je vyhřívaný). Je to super.
Pokud ale máš finance a prostor, klidně nějaký větší biotop ![]()
A pokud máte mega zahradu, tak klidně obojí ![]()
Ty jezirka jsou krasne, uplne top jsou biopool design.
Ale za mě největší mínus je, že to nezastřešíš - vypadalo by to blbě - takže si zkracuješ koupací sezonu a pokud máš děti, nemůžeš je nechat bez dozoru
Neporadím, ale do budoucna chci koupací jezírko.
Vypadá to lépe, slouží to i pro zvířata např.. ptáky, ryby, žáby. Bazén se mi na zahradě nelíbí a koupat se o x měsíců déle nepotřebují.
Doporučuji, ale kontaktovat firmy, které se zabývají přímo koupacími jezírky. Umí je sice i zahradnické firmy, ale nemají takové zkušenosti jak přímo firmy na koupací jezírka. Zahrady dělají totiž vždy, ale koupací jezírka málokdy. Proto se obrat přímo na firmy, které se na to specializuji
Mi se líbí jezírka a biotopy. Ale pro nás to není. My jsme ti požitkáři bazénu. Klidně od dubna do září/října. Co to jde. Takže krytí je třeba a hlavně naše děcka dělají salta, skáčou. V tomhle si někde o šutry natlučou.
Ahojky, tak bazén, zvláště pokud je s úpravou na slanou vodu je v podstatě bezúdržbový, koupací jezírko- biotop- počítejte s daleko větší údržbou. Navíc musíte počítat, že tam nebudete nikdy sami - ptáci, žáby, pulci, užovky…..a při této velikosti je potřeba počítat s investicí okolo 1 mil…….další věc je odpar vody, určitě se musí dopouštět častěji než zastřešený bazén, takže při větší ploše samozřejmě stoupá spotřeba vody + filtrace u jezírka jede celý den, oproti bazénu, kde stačí cca 4h denně.
Tak asi tak ☺️
Pokud ovšem finance nejsou problém, tak určitě jezírko
To by se mi moc libilo, ale asi bude duvod, proc lidi radeji voli bazeny. Uprimne obdivuji lidi, co davaji bazen na pohodu, manzel s tim zapasi uz dva roky a furt se mu nepodarilo udrzbu vychytat, kdyz se tomu venuje jen 1× tydne - nejspis to dela blbe, vim, on se s nikym neporadi, vzdycky vsechno sam s internetem.
Ja teda s malymi detmi nechtela ani jedno, ale custoucke jezirko s rakosem a zabickama, to je sen… Jsem realista, i akvarko vyzaduje udrzbu a ja jsem lenoch. A ze nemam ani misto, to je uz jen detail ![]()
Bezudrzbova kradna jezirka jsou jen horach, kam do nich stale priteka cista voda a chladne podnebi brani tomu, aby to shnilo.
Co jsem videla u nekoho jezirka, tak se mi nelibila ta folie, ale netusim, zda to jde udelat i jinak, nebo to casem zaroste?
K te veskere haveti, kterou prir. jezirka pritahuji a uz tady je vyjmenovana, ja pridavam komary a veskery podobny obtezujici hmyz.
Ano, s nejakym hmyzem se pocita, to bez toho nejde, vzdyt je to prirodni jezirko, ale nesmi se premnozit, takze o to se clovek taky musi starat, proti komarum je vhodne mit jezirko s cirkulaci vody jelikoz kladou vejce do stojatych vod..
No, je to dilema, manzel jeste prisel s tim, ze si nechame udelat navrh zahrady a jezirko by bylo, ale mensi, spis jako soucast zahrady a max na osvezeni a proste bazen na koupani a plavani..ale ja porad nevim, kdyz uz bych ho mela, libilo by se mi ho mit velke, s malM vodopadkem a plavat v nem..ale neznam nikoho, kdo by ho mel a proto shanim info od nekoho, kdo ho ma, zd je spokojen ci ne..
@astoret píše: Více
Přijde mi kravina a zbytečné vyhazování peněz za obojí. Nač dělat menší jezírko a k tomu bazén na koupání
To už je lepší, peníze za bazén, vrazit do jezírka a mít jej větší… Ten bazén taky není zadarmo a mít obojí je blbost
Jezírko máme, máme i bazén, + i - jsem psala viz příspěvek výše. Problém s komáry nemáme a s jinou havětí též ne.
Bazén máme s úpravou slané vody a v podstatě ho na jaře dopustíme, vyčistíme, dosypeme sůl a přes léto max 4-5× dopustíme…..jezírko dá mnohem více práce…..častější čištění, dopouštějí vody, odstranění řasy atd, atd…..a to ještě není podzim a nepadá listí ……