Koupě domu a hypotéka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.8.12 13:06

My jsme do našeho patra dali dobrý milión, je nám jasné, že pokud by jsme se rozhodli odejít, nedostaneme krom zařízení (což je samozdřejmé) nic…dělalo se zde vše nové…voda, plyn, trupky, okna, podlahy, veškeré zdi (zůstaly jen nosné a obvodové). .....no to je masakr…

Připomělo mi to tuto diskuzi…https://www.emimino.cz/diskuse/jak-to-bude-s-domem-110560/

• Citovat
  • Upravit
15319
20.8.12 13:21
@Anonymní píše:
My jsme do našeho patra dali dobrý milión, je nám jasné, že pokud by jsme se rozhodli odejít, nedostaneme krom zařízení (což je samozdřejmé) nic…dělalo se zde vše nové…voda, plyn, trupky, okna, podlahy, veškeré zdi (zůstaly jen nosné a obvodové). .....no to je masakr…Připomělo mi to tuto diskuzi…https://www.emimino.cz/diskuse/jak-to-bude-s-domem-110560/

Odkaz nefunguje, ani překopírováním textu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.12 14:40

Dej hledat - jak to bude s domem - najde to tu diskuzi

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.8.12 15:10

Zakladatelka ;)
Tak jsem si diskuzi našla a část přečetla a je to opravdu dost podobné.
Nám jde o to, že rodiče už majetek převedli…mě půl a mé sestře a jajímu muži další půlku, s tím, že vyplatíme bratra a oni tam budou mít dožití. Takže postup byl následovný, aby jse mohli předělávat naše patro, museli jsme vytvořit bydlení pro mé rodiče…vyšlo nás to na cca 200.000 kč (moje sestra samozdřejmě už své patro měla a tak nic platit nemusela), pak jsme vyplatili mého bratra 200.000 Kč a potom opravili naši část za cca 1.000.000 Kč, takže když nebudu počítat drobné opravy kolem, tak už jsem vrazili 1.400.000 Kč…dům má hodnotu cca 6.000.000 Kč, možná už i víc, jelikož odhad byl stanoven ještě před celkovou rekonstrukcí. A je nám to líto, to tu jen tak nechat (všeho se vzdát ve prospěch sestry, které to všechno spadne do klína)a někde jinde zase dávat peníze…jenže včera jsme se o tom s manželem bavili, jestli nám to všechno za to stojí, že v podstatě nikdy nebude nic jen naše…že ať si na zahradu pořídíme cokoliv, tak to užívají všichni a navíc si toho neváží. Co nuděláme, to tady není.
Neříkám, že jsou tu jen zápory…zase na druhou stranu je fanj sejít pár schodů a být všichni pohromadě a i děti mi rodiče občas pohlídají, ale poslední dobou převládají ty zápory než klady :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.8.12 15:13

Ty cifry za baráky mě děsí :roll:…a to bratr souhlasil, že dostane tak „málo“ z takového baráku? :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.12 12:44

Tak rodiče mu přidali na jeho dům a my pak se sestrou každá 200.000 Kč, sice je to málo v poměru k domu, ale jak je vidět, tak to z nás vyhrál..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.12 12:52

Aha, tak to je jiná - já z toho pochopila, že dostal „jen“ těch 200 000…
Tak to fakt vyhrál… :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
3400
21.8.12 12:54

A to vase patro pak pronajimat by neslo? Meli byste treba cast splatky na domecek jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.12 13:18
@Barusak78 píše:
A to vase patro pak pronajimat by neslo? Meli byste treba cast splatky na domecek jinde.

Už vidím, jak jsou rodiče a sestra dotyčné nadšeni :roll:
ALe nápad je to dobrý :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.12 12:28

Zakladatelka.
No pronajímat to by byl velmi dobrý nápad, ale zároveň by to znamenalo konec rodině…nikdo by nám to neodpustil…takže to je nereálné.

• Citovat
  • Upravit
6536
22.8.12 12:38

To jste se měli všichni domluvit než došlo k přepisu na vas že by to měla jedna a bratra a druhou vyplatit byl by klid stačí někdy rodina a rodiče natož tam ty 2 rodiny. Něco si koupíš na tu zahradu budeš si to šetřit a děti tvé sestry to můžou poničit nebude to stejně dělat dobrotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.12 12:42

@renda81 a přečetla sis, že ten barák měl už před rekonstrukcí hodnotu 6 mega?
jako kolik by musela vyplácet? no to jedině vzít si na to vyplacení hypotéku… 8o :roll:

Zrovna tohle se řeší i v jiné diskuzi, viz výše…

• Citovat
  • Upravit
6536
22.8.12 13:12

Ona mohla bejt ta vyplacená a mohla mít klid, stejně se tímhle nic nevyřešilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
22.8.12 13:46

zkuste to jinak

Na dálku se těžko radí, když o tom málo víme. Když se jedná o majetkové vztahy v rodině, tak je to skoro vždycky mazec. Kdyby se týkalo mě a mé rodiny, řešil bych to klidně a pragmaticky. Za prvé nevidím jediný důvod, proč dům opouštět tak, aby jak zakladatelka píše, vše spadlo sestře do klína. Jestli to dobře chápu, maminka to na zakladatelku a její sestru převedla půl na půl s tím, že maminka bude mít v domě na katastru zapsané věcné břemeno dožití. To je z pohledu maminky správné řešení.
Znamená to však, že na domě nyní mají obě sestry podílové spoluvlastnictví, což je velmi nešťastná forma vlastnictví hlavně pro pozdější nakládání s domem. Já být v kůži zakladatelky, začnu tím, že se sestrou se domluvím na tom, že se v domě vytvoří bytové jednotky - každá bytová jednotka dostane na katastru vlastní číslo. To se dělá tzv. Prohlášením vlastníka - jsou firmy, které Vám to jako službu zajistí. Do jednoho z takto vzniklých bytů bych mamince nechal zapsat to věcné břemeno dožití.
Proč bych to udělal? Tím Prohlášením vlastníka se ze sester stávájí ne spoluvlastnice, al vlastnice - každá má svou bytovou jednotku. Spoluvlastní společné prostory domu, pro jejich správu a údržbu si musí domluvit pravidla, fond oprav atd - něco jako v činžovním domě.
Výhoda ale je, že zakladatelka může s vlastním bytem začít zacházet skutečně nezávisle - může jej prodat, může jím ručit bance, pokud se bude chtít skutečně stěhovat pryč. Když už nechcete byt pronajímat, pak bude fungovat jako zástava pro banku, a přitom dodržíte dohodu, že na domě nebude nikdo ze sester mít hypotéku. Zástavní právo banky totiž bude jen na Vašem bytě - tedy sestřin byt nebude nijak ohrožen i v tom případě, kdybyste hypotéku nezvládala platit.

No a Vy si v klidu najdete parcelu, najdete si projekt vhodného domu a stavební firmu a požádáte o hypotéku. Ručit budete jak parcelou a budoucí hodnotou domu, tak když bude potřeba, přidáte i ručení bytem - ne domem, ale jen tím bytem, který je plně Vaším vlastnictvím. A navíc na rozdíl od lidí, kteří když chtějí stavět, tak někde platí třeba nájem za byt než se postaví dům a současně platí hypoteční splátky, Vy budete mít kde bydlet.

Osobně bych ale udělal to Prohlášení vlastníka, a pak vše pro to, aby se moje setra začala o dům starat jako skutečný a zodpovědný spoluvlastník. Pouze kdyby už nebylo zbytí, koupil bych si byt nebo postavil dům jinde, a pak bych se nijak nežinýroval a svůj byt buď pronajímal a snížil si tak hypotéku.
Nebo jej prodal. :idea:
Tak snad jsem Vám nezamotal hlavu víc, než máte teď ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.12 13:50

Hodně mi to připomíná naši „prdelní“ situaci, která se naštěstí teď chýlí ke konci.
Přítel a bratr měli každý ideální polovinu domu po rodičích (ti se odstěhovali natrvalo na chalupu). Přítel do domu dal cca 1 milion, protože na stávajícím domě postavil nové patro, novou střechu, krovy, kompletně nově udělal rozvod plynu, topení a elektroinstalaci v celém domě, koupil plynový kotel, nový balkon, postavil dílnu… Poté cca po 8 letech dali 1/2 domu jeho bratrovi, který neměl kde bydlet a ten tím pádem přišel ke zhodnocené 1/2 domu jako slepý k houslým. Vše bylo ideální do doby, než si (rok zpět) našel přítelkyni, která je (jak to říci slušně…) velmi „cílevědomá“, 2× rozvedená s 13-ti letým nezvladatelným synem a po měsíční známosti se do domu nastěhovala :!. Nastalo peklo a totální neporozumění všech stran. Bratr byl k nepoznání. Zvažovali jsme vše, dokonce i soudní spor ohledně vyplacení bratra, protože mimosoudně po nás chtěl naprosto nesmyslnou sumu a navíc neakceptoval fakt, že přítel dům zhodnotil a on do něj vůbec nic neinvestoval. Nechtěli jsme dělat v rodině ještě větší dusno a dokonce jsme raději chtěli odejít, někde jinde si koupit dům, zadlužit se, ale být v klidu. Pak se v nás něco zlomilo a řekli jsme si, že to nevzdáme. Nakonec pomohlo to, že ona „cílevědomá“ osoba byla velmi rychle prokouknuta všemi v rodině, po čase jsme se o ní dozvěděli spoustu pikanterií o jejích předešlých manželstvích a životě jaký vedla a to pomohlo. Od rodičů dostal bratr nůž na krk - buď dostaneš vyplaceno vyrovnání (cena 1/2 domu stanovená soudním znalcem ponížená o zhodnocení domu) nebo vrátíš darovanou polovinu. Vybral si prachy a teď už jen čekáme, že ve stanovené lhůtě vyklidí z poloviny domu své věci. Tohle všechno jsme absolvovali v domě, kdy se mi narodilo miminko a já do toho všeho musela zvládat péči o vše kolem něj a ještě boj o bydlení :zed: Občas jsem byla na Bohnice :roll:
Píšu to proto, že ne vždy soužití dvou rodin končí šťastně, ale je třeba to nevzdat, pokud se cítíte v právu nebo odejít, pokud už na to nemáte nervy a žaludek.

Zakladatelko, pokud jste do domu investovali peníze a dostanete se v budoucnu do sporu s rodinou sestry, soud vaše investice uzná a poníží o ně event. vyplacenou částku nebo naopak dostanete o to víc. Ale jak nám řekl advokát, je to běh na dlouhou trať (cca 1,5 roku) a totálně to změní vztahy v rodině.
Polovinu domu vám nikdo vzít nemůže, ta bude vaše stále. Za několik let se může vše změnit…
Anonymní2

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel