Koupě domu - cenné rady

4535
2.5.16 09:14

Koupě domu - cenné rady

Dobrý den,

máme možnost koupit půldomek v krásné lokalitě ve městě. Původně jsme chtěli byt, ale v dnešní době jsou tak drahé, že za jeho cenu koupíme starší domek. Peníze máme, menší hypotéku bychom zvládli. Zítra máme domluvenou schůzku s makléřem. Domek je ke kompletní rekonstrukci po starých lidech 3+kk.

Je tam kotel na tuhá paliva (to bychom chtěli zrušit) To je asi záležitost, která mě trápí nejvíc. Nemá někdo zkušenost, že způsob vytápění v baráku měnil? Jinak jelikož jsem z bytu tímto vším nepolíbení, tak bych poprosila o radu, na co je nutné se makléře určitě ptát, co nevynechat? Jde s námi ještě taťka - stavební technik, ale i tak jestli vás něco napadá a řešili jste nedávno, byla bych ráda za všechny rady.

Prosím o neřešení věcí typu: kupte si novostavbu atd. my jsme se rozhodli takto. Jen by nás zajímaly rady, na co se ptát při koupi domu. Máme soupis, ale třeba jsme na něco zapomněli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27615
2.5.16 09:18

A čím chcete topit? pokud plynem je tam vůbec přípojka? pokud elktrikou nebude to moc drahý? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
2.5.16 09:19

@ka2ka přípojka tam v ulici je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27615
2.5.16 09:23

Plyn je relativně drahý, ale nemám s ním zkušenost :think: jinak asi moc neporadím, my sebou vždy brali zedníka, aby to okoukl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
2.5.16 09:28

@ka2ka máme stavebního technika se 40ti letou praxí,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
2.5.16 09:34

@Gabriela1234 Děkuji moc. Je to půl domek, vchod má každý dům z boku. Sousedi jen jedni. Na zahradě je bouda na věci… je tam sklep. Nejvíc mě děsí to topení, z toho mám strach. Jako upřímně manžel to hodně chce, já bych brala spíš byt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
2.5.16 09:34

@Gabriela1234 krb bych chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
2.5.16 09:42

@Gabriela1234 ten tam je taky špajz. Já jsem z rodiny, kdy nikdy nebyly peníze. Když jsme měli jet na hory se školou dlouhou dobu se diskutovalo, jestli se na to má nebo ne. Nechci, aby to tak měl náš syn :-( bojím se toho, abysme neplatili hypotéku a náklady na bydlení se nevyšplhali kvůli topení do tisíců a my žili tak, že máme sice barák se zahradou, ale nemůžeme si zajet na výlet s děckama, protože na to není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.5.16 10:20

Pokud kupujete dům, dejte si pozor na to, zda jsou správné údaje v listu vlastnictví. Když jsme chtěli koupit náš první vyhlídnutý dům, tak banka při schvalování hypotéky zjistila, že dům je sice majitelky, ale pozemek na kterém stojí už ne.. Bylo to přes realitku. Doporučuju potom při smlouvách mít vlastního právníka na revizi těch smluv /nás to stálo asi 10 tis, překontrolování kupky + smlouvy o úschově/. Určitě se zeptejte na občanskou vybavenost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
2.5.16 10:35

@Mallorka My jsme u hypotéky mohli vyčerpat vyšší sumu, než nám nakonec stačila, takže jde mít vyšší rámec, čerpat, čerpat, pak říct dost, nám to stačí a je to a neplatit pak další úroky z vyšší částky. Jinak nás taky hypotéka vyjde levněji, než někde platit nájem. Náklady na topení plynem rozhodně nejsou nijak drahé, je to bez práce, čisté. Jen to chce mít dobře zateplený dům. Naši mají kotel na tuhá paliva a když zavedli plyn, vyvložkoval se komín a můžou topit obojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
3.5.16 12:37

My jsme až po koupi domu zjistili, že máme nefunkční kanalizační přípojku, což jsme nemohli vědět při prohlídce,(a nikde to nebylo zmíněno a ani původní majitelé nám to,,zapomněli,,říct, takže jsme nemovitost reklamovali a opravu zaplatili původní majitelé. Takže opravdu koukat na vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
3.5.16 17:47

Holky, díky za rady. Nakonec brát určitě nebudeme. Dům v příšerném stavu, jak nám bylo prvně realitkou řečeno, že po investici půl milionu se bude moci začít žít a vše dělat postupně…, tak ani náhodou. 1,5 mil na opravy minimálně. Navíc, pozemek k domu byl v pronájmu městu za 1000,–ročně, odkup by byl za dalších 100 000 tis. navíc zahrada přes chodník…, který by město nedalo. Do omítky z venku kdyby někdo ťukl kladivem, tak spadne celá… navíc, co mě udivilo, tak ze zákona by stále měl daň platit prodávající, ale oni stanovili, že bysme ji platili my… takže ve finále byla nabídka za 1 490 000,–Kč + provize realitce 50 000,– + 4% daň, ale tu by nám milostivě slevili…(což je prostě úlet, mají platit oni) takže by nás vyšla opravdu ruina bez pozemku za 1,5 mil. Jo, a dům byli plný nahromaděných věcí po majitelce a to bysme si prý museli vyklidit!!! starý peřiny, ve kterých zemřela atd. Prostě hrůza pro mě nepřijatelné. Takže s díky ne, koupíme radějí pěkný čistý byt a časem zvelebíme zahradu s chatkou. Promiňte, že jsem Vás obtěžovala ohledně rad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
3.5.16 19:18

@Gabriela1234 nevím, byli jsme z toho špatní, hlavně manžel, už si to předtím maloval…, trošku padl na pusu :-( tak mi ho bylo hrozně líto :-( po obědě už vystřízlivěl. Pochopil, že bysme se moc zadlužili, a že jsou i jiné možnosti. Teď už je líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16117
3.5.16 19:40

@Mallorka Já vím, že s křížkem po funuse, ale kdyžtak i pro ostatní, na stránkách zde je dole takový checklist, který je super při přemýšlení o koupi nemovitosti a před prohlídkou. A k té dani - ona je to povinnost prodávajícího (dosud), ale kupující ručí (tzn. když to prodávající nezaplatí, vymáhá se po kupujícím). My jsme sami navrhli při koupi nemovitosti, že dáme do kupní smlouvy, že daň zaplatíme my, pokud se o tu daň sníží cena. Mělo to pro nás samé výhody: 1) Bylo vícero zájemců a majitel si vybral nás, protože jsme mu chtěli ušetřit papírování s daní. 2) Kupní cena byla nižší a daň se platila z kupní ceny, tzn. ještě jsme nějaké drobné ušetřili (sleva byla 4% z vyšší částky, daň 4% z nižší částky). 3) Daň se může zaplatit až do 3 měsíců od koupě, tzn. mohlo se na ni došetřit (resp. jsme si mohli počkat třeba na lepší kurz akcií, které jsme prodávali). 4) Měli jsme jistotu, že je daň zaplacená. To jen, že někdy to může být i výhoda, když se to sejde se vším ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí