Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pro pospaný účel úplně v klidu tento + sadu MS Office pro domácnost
https://www.alza.cz/…d2221358.htm?…
@Tóňa2 píše:
Prosím o radu, nejlépe někoho, kdo se vyzná v počítačích, pokud je tu nějaká uživatelka nebo její muž „ajťák“. Chci konečně koupit dětem notebook k vánocům, ten náš už přesluhuje několik let a rozpadá se pod rukama. Měl by být pro tři děti na internet, hry (mají playstation, takže na notebooku zas až tak moc nehrajou, ale jsou to tři děti, tak by měl fungovat i na hry - nejvíc asi minercraft - nevím, zda to píšu dobře). Představuju si strop 20 000 Kč, ale pokud bych koupila slušný za 10 000 Kč či 13 000 Kč, tak určitě nebudu kupovat dražší - peníze počítáme, platy nic moc velké. Ale zase na druhou stranu mi jde o to, aby fungoval, aby se při hraní minercraftu nezasekával a dobře fungoval i internet. Moc moc prosím někoho zdejšího o radu, vůbec se v tom nevyznám a nechce se mi ptát v obchodě, protože se bojím toho, že mi doporučí to, co zrovna potřebují prodat. Za jakoukoli radu předem velmi děkuji!
Lenovo Ideapad nebrat!
http://www.anacomp.cz/…d270289.html
případně výkonnější:
@Taciras Taky mě to napadlo, jít raději do stolního počítače, jenže u nás není kam umístit. Děti mají dva miniaturní pokojíky - tam se jim na stolek nevejde a navíc by stále remcaly, že je v jednom pokojíku a druhém ne. Takže notebook bude v kuchyni na jídelním stole.
@Premek_Orac Cena více než lákavá, takže určitě popřemýšlím, ale popravdě jsem myslela spíše nějaký výkonější. Tak teď nevím. Máme dost movité sousedy, které mají doma plno kvalitní elektroniky a ti pak dost necitlivě našim dětem oznamují, jaký že to mají nekvalitní krám. Takže po nákupu nejlevnějších telefonů a tabletu v předešlých letech bych koupila i o něco dražší.
@Ploskutáček Tak ten druhý, Asus, se mi moc zamlouvá. Je to sice asi hloupé - ale i z hlediska vzhledu by z něho děti byly určitě nadšené; i když vím, že jsou důležitější jiné věci než vzhled.
Všem moc děkuji za jejich rady.
@Premek_Orac Jó to jsem si původně taky myslela… dřív se mi líbila ta představa, že sice nemáme velký barák, před ním nablýskané nové vozy, dvakrát do roka nejedeme na dovolenou a domácnost nemáme vybavenou drahou elektronikou, ale zase předáme dětem nějaké hodnoty, něco jiného, že si budou vážit věcí a tak. Ale ono to není v reálu takhle černobíle nefunguje a krom těch hodnot si člověk po čase řekne, že je na čase dětem nabídnout i ty „přízemnější“ věci. Takže tak. Jinak co se té elektroniky týče, je to těžký, jde o drahé věci, které rychle ztrácí na hodnotě a rychle se opotřebovávají - ideální pro tržní systém založený na spotřebě. Pro průměrně či podprůměrně vydělávající rodinu už to tak ideální není. Jeden příklad za všechny: kamarádka pracovala na oddělení hmotné nouze. Přišel klient zažádat si o dávku, takový ten typický klient - žádná finanční gramotnost, jeho rodiče nikdy nedělali, pokud ano, tak na černo. Kamarádka se ho ptá, jakpak to, že přišel, když před třemi dny dostal vyplacenou dávku na bydlení v hodnotě několika tisíc. A on na to, že si koupil mobil. Jako by se nechumelilo. Prostě si koupil mobil, tak teď potřebuje ty peníze na bydlení vyplatit znovu.
@Tóňa2
No jo, to jsou případy… Bohužel.
K tomu notebooku - podle mého je prostě nejvýhodnější koupit nejlepší notebook mezi těmi levnějšími. Když to není na hraní her, tak vydrží dlouho v použitelném stavu a ty drahé prostě rychle ztratí na hodnotě, jak se technika zdokonaluje a co je dnes špičkové bude za pět let podprůměr, takže vyjde levněji koupit 3× levný, ale soudobý notebook, než teď špičkový a nechat si ho trojnásobnou dobu…
PS: A to říkám jako člověk, který si koupil MacBook
.