Koupě zavedené podnikání

31
12.9.22 08:19

Koupě zavedené podnikání

Dobrý den maminky, prosím poraďte mi. Jsem maminka na rodičovské, teď se naskytla možnost si převzít od známého již zavedenou firmu. Chtěl by za zavedené podnikání sumu 1mil bez dph. Já se v tom tak trochu nevyznám, takže musím zaplatit 1mil + 21%? Je možné pak po koupi této s. r.o znovu zažádat o vrácení dph? Nebo budu mít smůlu? A ještě otázka, když se stanu společníkem firmy, vztahuje se na mě povinnost odvádět sociální a zdravotní v době pobírání rodičovského? Děkuji za objasnění!

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
Anais Brno
12.9.22 08:28

No tak tobě to podnikání pujde, když se neorientujes ani v problematice daní.
Se obrat na pravnika a nekoho, kdo se zabývá poradenstvim v teto oblasti, zda vubec ta firma má takovou hodnotu…

• Upravit
31
12.9.22 08:30

@Anais Brno je to zavedená restaurace s veškerým zařízením, čili cena je pro mě adekvátní

• načítám...
80026
12.9.22 08:39

@maychii při tvé orientaci v problematice bych řekla jediné - zapomeň!

• načítám...
Anais Brno
12.9.22 08:40

@maychii tak.kdo se dnes pustí do podnikání v gastru je blazen. Divala jses na finanční vysledky minulých let?
Nebudeš mit pod kontrolou absolutně žádné naklady enerige, suroviny, lidi budou sezrit a éra hojneho navstevovani restauraci končí…

• Upravit
31
12.9.22 08:44

@Anais Brno v gastru se pohybuji již 5 let, takže vím, a ano, věřím si. ale podnikala jsem jako osvč a platila jsem paušální daň. Potřebuji pouze rady ohledně daní, děkuji :palec: :palec:

• načítám...
31
12.9.22 08:45

@inkakřivák na to jsem se neptala ale děkuji za reakci :)

• načítám...
80026
12.9.22 08:50

Za co chce ten milion? Za postoupení pronájmu? Nesmysl. V současné době seženeš i bez toho, dost hospod se zavírá. Vybavení dodává většinou nějaký pivovar, a i kdybys ho musela koupit, nedáš tolik. Je to nesmysl. A rozhodně bych teď, v této situaci, do toho nešla. Nový nájemce = nové smlouvy s dodavateli energií. Umíš si to teď představit?
A ano, k milionů si pripocti ještě DPH.

• načítám...
31
12.9.22 09:02

@inkakřivák milion je cena za veškeré vybavení - dobře vybavená kuchyň se spotřebiči, bar s kávovarem, vybavení k sezení + jméno, ktere budoval 6 let. Já jsem první kavárnu/bistro zrekonstruovala -+ vybavila za 1,6mil takže vím, že to už prodává pod cenou. Cena mi přijde adekvátní, jen jsem předtím platila paušální daň jako osvč tak s daněním s. r.o nemám zkušenost. Vím že se k tomu přičte 21%, ale je možné si pak žádat o vrácení dph když v momentě nákupu nejsem plátce dph.

• načítám...
Prostě Vodnář
12.9.22 09:02

A jaké jsou měsíční výdaje té restaurace, to znamená energie, nájem, + zaměstnanci? Pokud vás to i tak láká, tak bez právníka a daňového poradce bych nic nekupoval. Ty podle účetnictví odhadnou, jak moc je restaurace (ne)prosperující. A jak (ne)úspěšné by mohlo být vaše podnikání. Bez toho ani ránu.

• Upravit
31
12.9.22 09:07

@Prostě Vodnář obrat kolem 500-550 měsíčně v této nelehké době, náklady na zaměstnance 180-200, nájem 27+dph, energie dosud platil 16, teď to bude určitě dražší. Je to stále prosperující firma,. já mám jinou představu a koncept, když tomu budu plně věnovat, určitě se to zlepší.

• načítám...
4398
12.9.22 09:07
@maychii píše:
@inkakřivák milion je cena za veškeré vybavení - dobře vybavená kuchyň se spotřebiči, bar s kávovarem, vybavení k sezení + jméno, ktere budoval 6 let. Já jsem první kavárnu/bistro zrekonstruovala -+ vybavila za 1,6mil takže vím, že to už prodává pod cenou. Cena mi přijde adekvátní, jen jsem předtím platila paušální daň jako osvč tak s daněním s. r.o nemám zkušenost. Vím že se k tomu přičte 21%, ale je možné si pak žádat o vrácení dph když v momentě nákupu nejsem plátce dph.

Toto je otazka na danoveho poradce. Prodej firmy neni uplne jednoduchy.

• načítám...
31
12.9.22 09:10

@e008 myslela jsem že mi tady někdo předběžně poradí, než se na to vrhnout oficiálně :palec:

• načítám...
4398
12.9.22 09:15

@maychii to je tak specificka oblast, ze odpoved tezko budete hledat na emiminu. Pokud on je vlastnik spolecnosti, bude vam mozna prodavat jen vlastne svuj podil, tedy fyzicka osoba fyzicke osobe. Ale tam jde o to, jak to bude ve smlouve atd, ono ta oblast je pomerne komplikovana, to jenom nekteri maji zkreslene predstavy, ze ucetni muze delat kdekdo :mrgreen:

• načítám...
Prostě Vodnář
12.9.22 09:20

Také je nutné prolustrovat, jestli firmu neodkupujete i s nějak velkými závazky. Též, jestli pronajímatel nemá jiné plány, třeba jen výrazné zdražení nájmu a na jak dlouho je platná současná nájemní smlouva. Člověk sám si všechno neohlídá a pak mu mohou zůstat jen oči pro pláč. Bez odborníků, kteří problematice rozumí bych do toho prostě nešel. Jinak ano DPH jde uplatnit i zpětně.

@maychii píše:
@Prostě Vodnář obrat kolem 500-550 měsíčně v této nelehké době, náklady na zaměstnance 180-200, nájem 27+dph, energie dosud platil 16, teď to bude určitě dražší. Je to stále prosperující firma,. já mám jinou představu a koncept, když tomu budu plně věnovat, určitě se to zlepší.
  • Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák