Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Znáte nějaký ženský, který celý těhotensví prokouřily nebo braly jiné návykové látky? zajímalo by mě, jak na tom byly jejich děti, jestli měli nějaké následky nebo se narodily úplně zdravé.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Já se přiznám, klidně i neanonymně… ![]()
Kouřila jsem nějakých 10let, krabičku denně, v těhu pro mě bylo těžké přestat, tak jsem kouřila extra lehké slimky, jednu denně, přestala jsem až na přelomu 6.měsíce
A malej je zdravej, bez následků…
Říkám si, že není zas takový rozdíl mezi aktivním/pasivním kouřením… rakovinu může mít i nekuřák.. a když se kouří skoro všude, tak je těžké se takovým místům vyhýbat ![]()
Teď jsem 2 měsíce po porodu, a ještě jsem kouřit nezačala, tak doufám, že ani nezačnu..
EDIT: Zapomněla jsem dodat, že porodní váha prcka byla 3860gr, takže to ani prcek nebyl ![]()
Příspěvek upraven 03.08.11 v 08:47
Bubelka píše:
znáte nějaký ženský který celý těhotensví prokjouřily nebo braly jiné návykové látky? zajímalo by mě jak na tom byly jejich děti, jestli měli nějaké následky nebo se narodily úplně zdravé.
To, že se dítě narodí na pohled zdravé s dobrou porodní váhou, ještě neznamená, že mu matinka nezadělala na problémy do budoucna. Takže si myslím, že na tuto otázku nejde takhle odpovědět a každý by se měl řídit zdravým rozumem a svým svědomím.
Znám jednu, děti má dvě a ano, narodily se zdravé - ovšem výhradně v tom smyslu, že mají všechny končetiny a orgány na svých místech. Jenže není měsíc, aby nebyly nemocné, chytí každý bacil, který proletí kolem, a každé má asi šest alergií.
Takže ono hodně záleží na tom, čemu říkáš „bez následků“.
Bohužel znám…Přítelovo sestra kouřila celé těhotenství,kamarádka měla rizikové těhu,ležela v nemocnici a taky kouřila..obě děti se narodily s malou porodní váhou (něco málo přes dvě kila)…následky se mohou projevit v průběhu života,ne hned po narození…Jinak běhěm kouření dítě trpí v břiše nedostatkem kyslíku a dokonce zaznamenali,že děti mají křeče......první měsíc těhotenství jsem taky kouřila
(než jsem na to přišla),takže jsem si o tom hoooodně hledala.Hodně rychle jsem s tím sekla (i když to bylo pro mě moc těžký).Někde jsem měla dvě A4 ohledně tohoto tématu,ale to už asi nenajdu,což je škoda.Protože tam bylo i perfektně vysvětleno,proč v žádným případě není lepší radši kouřit,aby těhotná a následně mimino nebylo ve stresu.Furt je to kouření větší zlo..
Třeba já jsem příkladem zdravého dítěte kouřící matky. Máma kouřila celé těhotenství, nekouřila při kojení. Když jsem se narodila, tak jsem teda byla maličká - 2,5 kg, ale jinak jsem byla až extrémně zdravé dítě. Zameškané hodiny ve škole za pololetí byly vždycky do 10 h. Jednou jsem dokonce dokázala mít 0 omluvených a 1 neomluvenou. A to jsem prosím celé dětství odmítala ovoce, takže přísun vitaminu C minimální.
Moje kamaradka kourila behem vsech svych tehot., byla celkem 3×, vzdycky se ji narodilo zdrave miminko. A zas dalsi kamaradka taky kourila a narodila se ji holcicka s vadou srdicka
ono je to asi hodne individualni ..nekdo muze hulit jak fabrika a mit zdrave dite a naopak… ![]()
Ano, znám.Dítě naprosto zdravé, porodní váha pomalu 4 kg, vůbec nebrečí (ač se říká, že takové dítě je uřvánek), je kliďas a ve svých 10-ti měsících ještě neměl ani rýmu.
J.
Není to odpoveď na otázku.Ale myslím,že je jedno jestli škodí nebo ne.Kouřit by se prostě nemělo.Preventivně..Těhotný kuřačky jsou podle mě sobci.Když chtěji dítě,tak musí umět něco obětovat.
Přesně tak, jsou to sobecké ženské! A to, že se ženě narodí „zdravé“ dítě pokud v těhotenství kouřila neznamená, že zdravé zůstane. Těhuli s cigaretou bych urazila ruku
Jinak spousta dětí s astmatem pochází právě od „matek“ kuřaček.
Taky známn matky kuřačky a děti jsou v pohodě.jinak já kouřila při každém těhu,než jsem se to dozvěděla,sekla sem s tím že mi bylo hrozně zle a jsem za to ráda.jinak nevím nevím jak bych to zvládla.
To spíš jsou horší kojící matky co kouří ne? ![]()
Myslím si, že kouř a znečištěné ovzduší celkem není nijak prospěšné..
Bubelko na takovýhle téma se nemůžeš ptát na tomto serveru .To už tu bylo několikrát..... budou tu hádky a skřípění zubů ![]()
Anonymní píše:
To spíš jsou horší kojící matky co kouří ne?Myslím si, že kouř a znečištěné ovzduší celkem není nijak prospěšné..
No ono je to prašť jako uhoď. Ale názory typu- no a co, tak kouřím, stejně by to dítě dýchalo i v ovzduší, jsou zcestné.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat