Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ahoj
dcera dostala 2.5. helmičku kvůli brachycefalii a nějak si na ní nemůže vzniknout, hodně se vzteká a pláče. Říkám si, že to je asi o zvyku a věřím že za pár dní to přejde..
ale chtěla jsem se zeptat, zda s helmičkou má někdo zkušenosti a zda vám na prckovi taky zpočátku tak rotovala? Na levé straně ji to hodně mačka ouško..i jsem dnes byla na Plagio klinice, kde jí helmičku upravovali a stejně mi přijde že jí nesedí tak jak by měla a furt se na hlavičce hejbe. Bylo mi řečeno, že je to v pořádku a že za týden až do helmičky hlavička doroste, tak tolik rotovat nebude.. ale stejně budu ráda za každou zkušenost, za jak dlouho si vaše dítko zvyklo a zda helmička zpočátku se také hodně hýbala?
Moc děkuji ![]()
Tak to už tak musí být z podstaty věci, ne? Ta helma nema mít tvar hlavy dítěte, nemá dokonale sedět. Má mít tvar lehce korigovany k normálu, tak, aby dítěti hlava do toho požadovaného tvaru rostla. Postupně se upravuje, jak se mění tvar hlavy. Logicky někde budou místa, kde to bude lehce tlačit, jinde zas místa, kde bude trochu mezera. To je jak rovnátka, taky táhnou, taky se postupne upravuji, jak se hybou zuby. Velmi jednoduše řečeno helma má „idealni“ tvar, do kterého musí dorust ta neidealne tvarovaná hlava dítěte.
@Midaku tomu samozřejmě rozumím, spíš mě zajímá zda je normální, že se jí z toho pomalu láme jedno ouško a také zkušenosti ostatních.
Ale děkuji ![]()
@En00 tak to ucho by mělo být prilepene k hlavě, ne otocene naopak, máte helmu dobře nasazenou?
@Midaku máme, ale tím jak jí helmička rotuje tak jí zezadu tlačí na ouško když leží a hejbe hlavičkou ![]()
@En00 a ti doktoři na ko tohle řekli, že je to ok? Tak pak asi je, těžko říct. Zas úplně rotovat by asi neměla. Dala bych tomu pár dní a uvidíš. Na další kontrole bych to zas řešila.
@En00 píše: Více
@Jejeje děkuji za zkušenost. Dcera má trochu asymetrickou brachycefalii, takže říkali že to může být i tím že tak rotuje
no budeme to asi muset teď na začátku vydržet a snad se to zlepší. A syn měl tedy helmičku 6 měsíců?
Ano téměř 6 měsíců. Jezdíte do Ostravy nebo do Prahy? Taky jsme řešili, že mu nesedí za ouškama. Důvodem bylo opravdu zploštění té jedné strany a jiný tvar za ouškem. Helmičku udělali i větši, aby výsledek stál za to a aby helmička vydržela co nejdéle. Během dne ve spánku jsem se mu ji snažila co nejlépe upravit. Ač jsem ho někdy vzbudila. Výsledky, pokroky jsou nejlepši znazelné a nejrychlejší na začátku. Četnost kontrol jsme volili častější pro náš klid. Čištění helmičky lihem od samého začátku po každém sundání se osvědčilo, mytí hlavičky každý den. Na začátku se hlavička víc potí, nám se potila hodně celou dobu, toto je opravdu individuální dle zkušeností s rodičů, které jsme na kontrolách potkali.
@Jejeje Jezdíme na kliniku v Praze. Tyjo tak to je dlouhá doba..to já si tak naivně říkám že to bude mít 2 max 3 měsíce. Teď jí je půl roku, tak říkali určitě minimálně do 8 měsíce to musí mít kdy ta hlavička bude trochu “tvrdší” a nebude hrozit že se zase slehne. Máme jít v týdnu ještě jednou na kontrolu, zda ta helmička sedí dobře, ale myslím si že to budeme mít stejné jako vy a budeme muset vydržet než se hlavička zakulatí. Hlavičku dceři myju každý den a helmičku taky furt čistím lihem..ale potí se v tom dost, tak snad to trochu přejde..řikám si že až přijdou ty vedra tak to nebude nic moc
po jaké době si syn na helmičku zvykl?
Taky jsme si mysleli, že max. 3 měsíce, toto nám však vyvrátili hned na začátku. Řekli nám, vydržet ideálně co nejdéle, dokud mu helmička bude. Ano o tom 8 měsíci se zmiňovali, ovšem ne každé dítě však v 8 měs. leze a traví větsinu času na čtyřech. V létě je to těžší sundavali jsme častěji na krátké intervaly. Ono ani to krmení s helmou není jednoduché. Ani už nevím kdy si zvykl, jen vím, že to trvalo a ani do 1. kontroly tomu tak nebylo. Necháli jsme, když nám jiní rodiče tvrdili opak. Každé dítko je jiné. Každý den bude lepší uvidíte.
@Jejeje tak jsme byli včera na úpravě helmičky a dostala dozadu takový polštářek a teď jí to sedí hezky.
Takže už to nosí 22-23 hodin denně..co se zvykání týče tak je to horší, hodně se s tim vzteká a v noci i budí, tak jsme zkusili to společné spaní a a je to lepší.. tak moc děkuji a snad nám to taky uteče a helmičku nebude potřebovat.
Super, že ten polštářek pomohl, syn je měl na líčkách, na čele a vzadu. Až teď jsem si uvědomila, že existují 2 typy helmiček. Ty obrázkové a nebo ty jednobarevné s drobnými dírkami. Mají i jiné zapínání. Měli jsme tu lehčí verzi s dírkami, to zapínáni jsou jako 2 skořápky. Nevím jakou máte. Ano společné spaní pomohlo, jinak nevím, jak bychom to přes noc zvládli. Mlátil sebou, brečel, řval, vztekal se. Než měl helmičku spal sám ve své postýlce a bez problémů, úplně zlatej. Zároveň vám musím napsat, spí s námi v posteli dodnes v 19měs. a nemám srdce ho zvykat jinak. Čili spánkový režim máme podle syna.
Mno, aspoň jsem vás upozornila dopředu, čemu můžete třeba předejít. Zvykl si tak, že večer už ve své postýlce být nechtěl. Zase nebýt helmičky tak o ty krásné okamžiky usínání a proubouzení bychom byli ochuzeni. Držíme pěsti, ať vám léčba rychle uteče.
Dodnes si říkám, jak by asi jinak vypadal a jsem za helmičku neskutečně vděčná. Dcerka bude mít hlavičku pěknou uvidíte. ![]()
@Jejeje Máme tu obyčejnou obrázkovou helmičku, teď zpětně si říkám že jsme měli investovat to té lepší, aby se ji třeba tolik hlava nepotila apod, ale řekli mi že i tak se ty děti zapotěj a zpočátku helmička rotuje..
taky nám dcera do teď spala vždy krásně v postýlce a třeba jen k ránu s náma, tak uvidíme, zda taky s náma už v té posteli nezůstane
moc děkuji a už se těším na výsledky, už teď pozoruji že ta hlavička se kulatí a to jí má chviličku
sama mám slehlou hlavu a mít krátké vlasy, vypadá to nehezky..tak jsem ráda že jsou takové možnosti léčby a dcera to nebude muset řešit ![]()