Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj všem,
nedávno jsem zakládalo diskusi o mém málomluvném synovi. Momentálně má zápal plic a je s tím v nemocnici, manžel je tam s ním a psal, že mudr odhalila, že má Krys krátkou uzdičku pod jazykem, že by měl na ORL to fiknout. Prý to může vadit v řeči. Jsem odpůrce veškerých nenutných zákroků, nechci děti zbytečně trápit. Takže je to nutné? pomůůže mu to mluvit? nebo je to nepodložené a vadit to vůbec nemusí???
děkuju
No. Když se Veru narodila, tak ještě v porodnici mi tak mimochoden dr řekl, že má kratší uzdičku pod jazykem a že by to mohlo jednou dělat problém s mluvením. Ale že se uvidí časem. Na mluvení má vliv spousta věcí, já huhňala, dokud mi nevytrhli v 5ti letech nosní mandli
A uzdičky mám šmikaný všechny tři, pod jazykem, na horní i na spodní dásni (ty zas proto, že by mi časem začly obnažovat krčky). Zákrok byl lokálně umrtvený, dr to zašila a jen chvilku to trochu bolelo, ale žádný drama.
my jsme byli šmiknout uzdičku někdy ve 14ti dnech syna, kvůli kojení. Na ORL nám paní doktorka říkala, že v budoucnu by mu to s mluvením určitě problémy dělalo. Ale zkušenost vlastně nemám
.
jen dodám, že byl mimino, dopoledne šmikli bez umrtvení a za dvě hodiny už v pohodě bez bolesti jedl.
jizvíková
ty se ptáš, jestl ito vadit nemusí
- no, opravdu to vadit nemusí, záleží jak moc je uzdička dlouhá, jak moc je syn schopen zvedat jazyk aby mu pak nedělaly problém konkrétní hlásky.
odpovím na co se neptáš- vadit to každopádně může a to dost. Když má krátkou uzdičku ještě v tomto věku, tak bych už moc neváhala.
Když to zpstane až řekněme třech let a uzdička se šmiká až tehdy, tak dětem dá hodně práce aby se naučili dobře mluvit od začátku školní docházky. obvykle mají odklad a i tak mluvěj ještě v prvních letech školy blbě.
Mluvidlům to trvá než se rozmluví, musí se dost cvičit…
Taky jsem proti nenutným zákrokům, ale tímhle se dá dost zavařit, a navíc to není pro dítě žádná velká bolest.
Fakt to zvaž.
harpy, prave nechci to prosvihnout, ale nechci mu to nechat delat zbytecne, az dorazi z nemocnice tak se mrknu, jak moc dlouha uzdicka vlastne je, kazdopadne moc nemluvi, skoro vubec ![]()
harpyje píše:
jizvíková
Když to zpstane až řekněme třech let a uzdička se šmiká až tehdy, tak dětem dá hodně práce aby se naučili dobře mluvit od začátku školní docházky. obvykle mají odklad a i tak mluvěj ještě v prvních letech školy blbě.
Mluvidlům to trvá než se rozmluví, musí se dost cvičit…
S tím bych nesouhlasila. Mě stříhali uzdičku někdy ve čtyřech až pěti letech, pamatuji si to, a mělo to teda vadu takovou, že jsem špatně říkala pouze hlásku L. Logopedie to spravila, nastoupila jsem do školy normálně
Ale doteď neříkám měkké L, ale polské tvrdé.
Já třeba neumím R a Ř, chodila jsem na logopedii a taky mi tu uzdičku kvůli tomu šmikly. Pokud je to nutný, tak to nechte udělat co nejdřív, mě bylo tehdá asi deset a bylo to fakt hnusný a bolelo to a pamatuju si to doteď
Nicméně to nepomohlo, ale já neuměla jen ty dvě písmenka.
Ha- ni - nemusíš mi nutně oponovat ![]()
právě jde o to, jak moc ta uzdička vadí, či zda vůbec vadí.
některá je sice kratší, ale defacto nevadí,
některá vadí trochu- třeba jen u jedné hlásky
některá vadí natolik , že dítě nezvedne vůbec jazyk nahoru, defacto jen cosi nesrozumitelného mumlá a nemůže říct třeba polovinu hlásek.
to prostě mi neodbornice neposoudíme.
můj syn třeba začal mluvit až ve 2,5 letech, vlastně ještě později, (máme to v genech) ale uzdičkou to nebylo. říkal čistě několik „slov“ (nesmyslných).
Věřím, že jsou odborníci, kteří přeci jen mají praxi a vědí bud jak vypadá uzdička, která vadí, nebo spíš jak vypadá „řeč“ dítěte, když to je uzdičkou a ne leností, jako u toho mého skrčka ![]()
Příspěvek upraven 09.10.11 v 21:43
no vidíš, a my v téměř 6letech nechali stříhnout klasicky na ORL ambulanci a krvácelo jen krátce v ordinaci, jinak vůbec žádné bolesti, problémy, krvácení… Logopedka vidí pokroky, takže u nás je to v pohodě! ![]()
tohle jsem přispívala do diskuse, taky jsme se dlouho rozmýšleli, nakonec jsme to teda viděli, ale ještě pořád rozcvičujeme jazyk na logopedii. Zatím to na slovíčka není, cvičit cvičit lenivý jazyk ![]()
já teda šla kvůli posouzení s Ondrou k logopedce kvůli posouzení, jazyk nedal na horní zuby vůbec ani neumí lízat zmrzlinu (nevystrčí rovně jazyk dopředu z pusy), všechno se to učí postupně, hlavně hýbat jazyk, doteď se mu jen tak převaloval v puse…
Musí se učit „dělat“ špičku jazyka, atd.
Harpyje, ale já ti nutně neoponuji
. Jinak to, že některé děti mluví později, není myslím uzdičkou ani leností, jen prostě mluví později(brácha třeba až ve 3 letech) Tomu období, kdy jen tak mumlá, se říká „vlastní řeč“.
Ale pravda, my to, zda kratší uzdička vadí, neposoudíme, to by měl ORL lékař ![]()
Příspěvek upraven 09.10.11 v 22:05
ORL lékař si ničeho nevšiml… a to jsme k němu chodili od 6měs. píchat ouška …
začlo mi vrtat hlavou to nelepšení se výslovnosti R …
Když se narodila dcerka, taky se zmínili, že má kratší uzdičku, že by to chtělo řešit.. Manžel to odmítl, jeho neteř to měla taky, nic s tím nedělali, a na mluvení to nemělo vliv, naopak nádherně zpívá… Barčí už má 6 a půl, chodí prvním rokem do školy, mluví dobře a srozumitelně, při zápise nám jen doporučili cvičit více písmenko L, ale na logopedii to prý ani není.. Ale je asi otázka, jak krátkou uzdičku dítko má, možná kdyby byla ještě kratší, tak už by to problém byl, nevím …