Krátkozrakost u osmiletého dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
11.9.15 09:11
@Nabot píše:
Dovolila bych si reagovat hlavně na tohle. „Prakticky pořád“ je v případě krátkozrakosti musí nosit už teď! To je dost zásadní, protože to to případný zhoršování ovlivní snad nejvíc. Nedodržujte to a zaděláte si na malér. .

Když je bude nosit pořád, tak si oko zvykne a bude je potřebovat i na blízko… já jsem taky krátkozraká, brýle nosím jen na ty věci, kde je potřebuji (divadlo, kino, televize, řízení auta nebo v lese na houby) a nic se mi nijak extra nezhoršilo… teda ano, mám za pětadvacet let o dioptrii na každém oku víc než ve škole, když mi oční vadu zjistili… ale zato na blízko vidím velmi dobře i bez brýlí, což při své práci velmi oceňuji a potřebuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
11.9.15 09:15
@Netopirek píše:
@Nabot mě naopak říkali, že na čtení a všechno na co vidím bez brýlí, mám dělat bez nich.

Záleží i na druhu vady (nebo kombinaci) a na věku. Teta v dospělosti dostala půl dioprie mínusky naopak jen na čtení. Dalekozraká spolužačka je zase musela nosit i na dálku.
V první řadě není možné srovnávat rostoucí dětské oko s dospělým, protože je to mnohem větší zátěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
11.9.15 09:17

@Nabot Což nic nemění na tom, že stejně jako to neovlivní žádné kapky, cvičení a podobně, tak to neovlivní ani nošení x nenošení brýlí… to, zda člověk musí nebo nemusí nosit brýle stále vychází pouze z toho, jaké požadavky má on sám na svoji zrakovou ostrost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.15 09:17

Jani, ano dobou. U té krátkozrakosti záleží i na povolání. Kdo má oční vadu krátkozrakost, tak namáhání očí - PC, televize zrak zhoršuje.

• Citovat
  • Upravit
23966
11.9.15 09:18

Asi jde o vadu. Protože na blízko je nemá nosit ani neteř ( jsou ji 4) @Nabot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
11.9.15 09:20
@Anonymní píše:
Jani, ano dobou. U té krátkozrakosti záleží i na povolání. Kdo má oční vadu krátkozrakost, tak namáhání očí - PC, televize zrak zhoršuje.

To nebylo nikdy prokázané… je spousta studií a tak nějak se dost vylučují. A u PC pracuju, takže u něj trávím fakt hodně hodin a nemůžu říct, že by se to zhoršovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
11.9.15 09:20

@lucenka oči se možná zhoršují, ale mozek je natolik dokonalý, že dokáže vadu vyrovnat a člověk vlastně ani neví, že nevidí. Přijde mu normální, že strom má listy jen při koukání z dvou metrů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
11.9.15 09:22
@lucenka píše:
jo v tý době jsem nosila poctivě brýle a oči se mi zhoršovaly. V 15 jsem je odložila a oči se za tu dobu prakticky nezhoršily.

Přirozeně. Rostla jsi. Mně se vada zhoršovala do čtrnácti. Od tý doby to jen mírně kolísá nahoru nebo dolů. Mamce se teď na starý kolena (ta samá vada) během pár měsíců zlepšil zral o celou dioptrii po tom, co rapidně zhubla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
11.9.15 09:25

Ještě musím napsat, že v mládí jsem na brýle dost kašlala a zrak se mi naopak zlepšil. Někdy ty oči nošením brýlí zleniví. Teď ve třiceti už ale bez brýlí fungovat nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
charbl
11.9.15 09:26

Prosim te, vzpamatuj se, jsou to jenom bryle! Jsi presne jak muj otec. V sesti letech me zacala bolet hlava, bohuzel na vysetreni se mnou sel tata, ne mama. Uplne odmital, ze bych mela nosit bryle, vynutil si vsechna mozna vysetreni, i treba jestli nemam nador v hlave. Pak z toho udelali takovou tragu, ze se u nas stavovaly sousedky, aby nas „utesily“, ze bryle neni nic tak hroznyho. Absolutne nechapu proc, bryle jsou pekny modni doplnek, dneska uz se vyrabi fakt pekne kousky, to ja mela fakt hnusny levny ;-). Kdyz vidim, jake hrozne nemoci muzou deti mit, tak mi tohle prijde trosku mimo. Jo a skoncila jsem s minus deseti na kazdem oku a operaci ve dvaceti letech (ale ja mam fakt tezkou vadu) - uz deset let bryle nemam a obcas bych si je jako doplnek vzala :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.9.15 09:27

Jani, ale pokud tu vadu nemáš, tak se ti žádná neprojeví.:) Vada krátkozrakost se projeví až ve škole, když si člověk ty oči namáhá. Na povolání u té vady záleží. U manžela v práci mají všichni něco s očima - PC pořebují k práci celé dny.

• Citovat
  • Upravit
21
11.9.15 09:30

Jestli můžu poprosit, vzhledem ke zdraví, noste brýle (pokud jsou pouze na čtení po 40 roku je to něco jiného). Hlavně děti! Oko ty dioptrie prostě potřebuje a na tom nic nezměníte, jednoduše takhle vyrostlo a žádné kapky ani cvičení to neovlivní, to je jen proti únavě oka, ale to bude unavené, když se bude namáhat bez brýlí. Jasně, že vidíte bez brýlí, mozek to prostě dotáhne, ale pak nemá čas na jiné věci. Pokud chcete operaci (nedoporučuji), zjistěte si nežádoucí účinky a jak se to může i nezdařit (v Čechách se řekne jen to pozitivní, tak hledejte třeba na amerických serverech), znám spoustu lidí, u kterých vznikla částečná či úplná slepota po operaci… Najděte si šikovnou malou optiku, kde jsou studovaní odborníci a zajímejte se. Děkuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
11.9.15 09:32

Já ale krátkozraká jsem, brýle od základky… takže mi netvrď, že se mi neprojeví, když žádnou nemám. A že se projeví až ve škole je celkem pochopitelné - do té doby člověk na dálku nic číst nemusí, takže vadu už povětšinou má, jen ji nepotřebuje korigovat, protože ho nikde neomezuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.9.15 09:34
@Allat píše:
@lucenka oči se možná zhoršují, ale mozek je natolik dokonalý, že dokáže vadu vyrovnat a člověk vlastně ani neví, že nevidí. Přijde mu normální, že strom má listy jen při koukání z dvou metrů…

tak oči se mi za dobu, co brýle/čočky nosím jenom po nezbytně nutnou dobu (takže o víkendu doma klidně celý den i při svých 5 dioptriích funguju bez nich) zhoršily za 10 let o čtvrt dioptrie. A o tom, že bez brýlí vidím hůř než s nimi vím moc dobře ;) Takže mozek mi nekecá a oči to zvládají v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
647
11.9.15 09:34
@j.a.n.i1 píše:
@Nabot Což nic nemění na tom, že stejně jako to neovlivní žádné kapky, cvičení a podobně, tak to neovlivní ani nošení x nenošení brýlí… to, zda člověk musí nebo nemusí nosit brýle stále vychází pouze z toho, jaké požadavky má on sám na svoji zrakovou ostrost.

Fajn, nemíním se hádat. Nejsem oční lékař. Vycházím jen z toho, co mi radila doktorka a ze zkušeností v okolí i svých vlastních. Pokud zakladatelce poradila něco jiného, tak ať to samozřejmě dodržují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí