Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Lidi, prosím, poraďte mi. Naprosto nečekaně si dcera v pondělí začala stěžovat, že špatně vidí na tabuli, že všechno vidí rozmazaně. Příznaky, jako koukání na televize z blízka, nebo „psaní nosem“ jsem moc neřešila, protože já jako dítě dělala to samé, a oči mám naprosto v pořádku. Ona si doposud nestěžovala, na preventivní sedmileté prohlídce u pediatra byl zrak v pořádku. Takže mě nějaký problém ani nenapadl. Každopádně jsem hned v úterý vzala dceru na kontrolu znova k pediatrovi, a problém byl na světě. Včera vyšetření na očním, a je z toho -1 na každém oku. Tím pádem během jediného roku se oči takhle zkazily. Máme objednané brýle, ale paní doktorka na očním mi řekla, že mám počítat s tím, že tyto brýle budou tak na půl roku a potom už nebudou stačit, že se dceřin stav bude zhoršovat a nedá se s tím nic dělat. S tím se nechci smířit. Opravdu neexistuje nic, co by poškozeným očím pomohlo (kromě operace, na tu je malá)? Nějaké cviky, kapky, léky? Prostě cokoli, co by dceři pomohlo? Před dcerou jsem hrdinka, brýle si vybrala krásné, moc jí sluší a zatím se zdá, že se s nimi smíří (ale kdo ví, co bude, až je skutečně bude muset nosit prakticky pořád
), chválím ji, říkám jí, jak bude krásná. Ale uvnitř sebe mám strach z toho, co ji vlastně čeká. Brýle u nás v rodině nikdo nemá, u manžela v rodině ano, ale s těmi se nestýkáme. Opravdu se dceřin zrak bude jen zhoršovat, bez jakékoli šance na zlepšení (tím nemyslím až dospělost, kdy se to snad má zastavit).
A ještě jedna věc. Dcera je inteligentní, šikovná holka. Jen má problém s doplňováním teček, háčků a čárek při diktátech. Jinak má všechno bez chyb, ale tyto znaménka často chybí. Je možné, že by to mohlo mít souvislost s tím špatným zrakem
?
Děkuji za všechny rady, typy a zkušenosti ![]()
(I za případné uklidnění, protože teď jsem fakt lehce na dně
)
Tak vada se bude „hýbat“ s tím, jak poroste celé oko ![]()
Nevím, jestli je nějaké cvičení…
Ale proč se tak hroutíš z brýlí? No tak bude mít brýle, později třeba čočky, až bude dospělá, může jít na operaci… ![]()
ASi tě moc nepotěším. V rodině máme ze 4 dětí 3 silně krátkozraké (ale jako že dioptrie
, začalo to v útlém dětství… taky jsme se pídili po nějakých možnostech, jak to zastavit, několik schopných očařů nám nezávisle řeklo, že na to nic moc není a jen pak operace po 18. roce. Ale zase teda je pozitivní, že se to zhoršování zraku zastavilo nějak po 8.roce… tak snad u dcerky se to už zhoršovat dále nebude ![]()
@tterka Starší dcera taky začala loni špatně vidět na tabuli, má menší dioptrie, v říjnu půjdeme na kontrolu a uvidíme, jak rychle to bude postupovat. Bohužel brýle máme s manželem oba dva, tak to bylo 50:50. Dělat se s tím asi nedá nic. Doktorka říkala, že to ani ovlivní to, jestli ty brýle bude nebo nebude nosit. Zatím je používá jenom ve škole nebo na televizi. Hodně to souvisí s růstem. Nevyrostla dcera v poslední době nějak výrazně? Dneska už to není u dětí žádný problém, v brýlích je obrovský výběr. Za nás to byla dost hrůza a vím, že jsem je nosit nechtěla. Jediný, co je blbý, že ty skla jsou prostě dost drahý. Takže pokud by je člověk měl každýho půl roku měnit, tak potěš koště. Navíc až je začne nosit na stálo, tak je větší nebezpečí rozbití. Teď je má v krabičce a používá opravdu jenom ve škole a dává si na ně pozor.
Vůbec bych se toho nebála, dcera to možná ponese líp než ty:) Syn (4 a 3/4) má teď nově taky brýlky a je z nich nadšený. On teda má na jedno 6 3/4 a na druhém 0,5, ale dr říkal, že u dětí se to strašně rychle mění takže je možné, že za pár let nebude mít nic. Brýle mu taky sluší, vypadá jak Harry Potter tak si pořád maluje blesk na čelo a čaruje ![]()
Brýle dnes nejsou žádné neštěstí. Vada se pravděpodobně s růstem zvětší. Mně navíc přibyla celá 1D v prvním těhotenství.
@tterka píše: …ale kdo ví, co bude, až je skutečně bude muset nosit prakticky pořád…
Dovolila bych si reagovat hlavně na tohle. „Prakticky pořád“ je v případě krátkozrakosti musí nosit už teď! To je dost zásadní, protože to to případný zhoršování ovlivní snad nejvíc. Nedodržujte to a zaděláte si na malér. Další významnej faktor je růst a celkový přibýrání na váze v pubertě. To se dá ovlivnit jen částečně. S tím se jednoduše smířit musíš. Vada se bude zhoršovat prostě proto, že oko poroste.
No a potom svědomitost, např. číst zásadně s brýlemi a nečíst vleže (tj. pod špatným úhlem rozptylky, takže by vlastně koukala přes víc dioptrií než by měla. necivět na různé monitory nebo displeje déle než je zdrávo. Atd…
No a teď k tomu dalšímu… Co by ji jako mělo čekat? Je krátkozraká, ne postižená. Brýle nosím od 4. třídy a ani na vteřinu jsem neměla pocit, že by mě to nějak poznamenalo. Bratr je na základce chvíli odmítal a vykoledoval si tím o dvě dioptrie navíc. Na střední už je nesundal z nosu a na prestiži v kolektivu mu to taky neubralo.
Nestresuj se… sama mám brýle zhruba od věku tvé dcery. Dioptrie se mi ze začátku zhoršovaly dost, na druhém stupni už o dost míň a v dospělosti už se mi to prakticky nehýbe (teď mi cca po 10 letech a porodu - ten to prý může zhoršit, navyšovala o čtvrt dioptrie). Od 15 nosím převážně čočky (nebo nic), brýle jenom výjimečně. Ustálilo se mi to téměř na 5 dioptriích, ale není to nic hroznýho a na operaci se zatím nechystám. Snažím se co nejvíc fungovat bez brýlí a čoček, aby se oči musely snažit - doporučila mi to doktroka (jiná zase tvrdila, že se mají brýle nosit neustále, ale to mi vadilo).
Já mám brýle od čtyř let. Je mi 27 a dioptrie se mi stále hýbou. Jak nahoru, tak dolů.
A ty jsi s dcerou chodila na oční a nebo jen k pediatrovi?
On totiž pediatr odhalí oční vadu až když je vyšší. Takže třeba už před rokem mohla mít dcera půlky.
Jestli dcera hodně sportuje a brýle ji překáží, tak jsou dobrý kontaktní čočky.
Ale jinak, já si ani nepamatuji, že jsem brýle neměla. A nevadí mi to. Dělám vsechno, v ničem mě neomezují. Takže nechápu z čeho se hroutíš.
Jediný co, tak je to drahá „sranda“.
Teď mě to stálo 8000, ale mám dvoje. ![]()
@Nabot píše:
Dovolila bych si reagovat hlavně na tohle. „Prakticky pořád“ je v případě krátkozrakosti musí nosit už teď! To je dost zásadní, protože to to případný zhoršování ovlivní snad nejvíc. Nedodržujte to a zaděláte si na malér. Další významnej faktor je růst a celkový přibýrání na váze v pubertě. To se dá ovlivnit jen částečně. S tím se jednoduše smířit musíš. Vada se bude zhoršovat prostě proto, že oko poroste.
No a potom svědomitost, např. číst zásadně s brýlemi a nečíst vleže (tj. pod špatným úhlem rozptylky, takže by vlastně koukala přes víc dioptrií než by měla. necivět na různé monitory nebo displeje déle než je zdrávo. Atd…No a teď k tomu dalšímu… Co by ji jako mělo čekat? Je krátkozraká, ne postižená. Brýle nosím od 4. třídy a ani na vteřinu jsem neměla pocit, že by mě to nějak poznamenalo. Bratr je na základce chvíli odmítal a vykoledoval si tím o dvě dioptrie navíc. Na střední už je nesundal z nosu a na prestiži v kolektivu mu to taky neubralo.
na jaký malér? Já funguju doma prekticky bez brýlí i čoček cca 10 let a oči se mi nezhoršují a doktorka mě za to pochválila.
@Nabot mě naopak říkali, že na čtení a všechno na co vidím bez brýlí, mám dělat bez nich.
Jsem si vzpomněla, že mě upozorňovali, že když tlačí (na záchodě, porod) Mám mít zavřené oči. Aby mi nepraskaly žilky v očích, že se to zhoršuje.
Ale nevím co je na tom pravdy. ![]()
Začala jsem nosit brýle ve třetí třídě, také jsem přestala vidět na tabuli. Jsem krátkozraká. Vada se mně pořád zhoršuje. Dlouhou dobu to v dospělosti stálo, ale po porodu zase se o trošku zvedlo. Nyní jsem na nějakých osmi dioptriích. S brýlemi jsem tak srostlá, že už by mně něco chybělo.:) Manžel mně posílá na operaci, já zatím váhám, protože stejně počítám s tím, že budu brýle nosit. Je to dnes i módní doplněk.:) Ale těch 8 dioprií je už moc a dost to omezuje, tak asi na operaci půjdu. Navíc ty brýle nejsou levná záležitost.:) Když už má člověk tolik dioptií, tak chce mít i speciální odhlehčená tenká skla, a to je pálka. Takže tak dvoje, troje brýle a už je člověk na ceně operace. Dcera je nyní v druhé třídě a už také přes rok nosí brýle. Má zatím málo, ale horší vadu cilindry. Brýle nosí většinou jen ve škole nebo na čtení a televizi. Manžel také nocí na práci na PC a řízení auta. V dnešní době má nějakou oční vadu skoro každý. Je to způsobeno i dobou. Namáháme si oči ve škole a potom i v práci.
@Anonymní píše:
V dnešní době má nějakou oční vadu skoro každý. Je to způsobeno i dobou. Namáháme si oči ve škole a potom i v práci.
No, ono je otázkou, zda je to způsobeno dobou nebo je to tím, že se to více řeší…