Křest dvouleté

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
z92
319
3.6.18 15:19

Křest dvouleté

Ahoj holky; maminky samoživitelky především :mavam: chci nechat pokřtít dvouletou dceru (dřív to nešlo partner byl proti) ale jsem sama, máte některá zkušenost s touto problematikou, pokřtili vám dítě bez problémů, i když jste nebyly ve „svazku“? Díky za váš čas a odp. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10026
3.6.18 15:25

@z92 Sama děti pokřtěné nemám, ale moji tchyni kdysi pokřtil kněz děcko, aniž by byla za otce děcka vdaná a to ještě byla po rozvodu se svým předchozím manželem. Záleží na benevolenci kněze (předpokládám, že chceš pokřít u katolíků).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
3.6.18 15:37

A teď už je otec dítěte pro? Podle mě bude nesouhlas otce pro kněze větší problém než to, jestli spolu rodiče žijí nebo nežijí.
Každopádně největší smysl dává stavit se za knězem ve vaší farnosti a promluvit si o možnostech křtu. Na internetových stránkách farností bývají informace o tom, na koho se má člověk obrátit, když má zájem o některou ze svátostí (je tam uvedené jméno, telefon, e-mail…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
z92
319
3.6.18 15:41

@Jeremi ano chystám se tam, ale než půjdu, chtěla jsem se zeptat, jestli tady ta možnost vůbec je… S jejím otcem nejsme vůbec v kontaktu, bylo to jeho rozhodnutí totálně se odcizit, ale to sem nepatří 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
z92
319
3.6.18 15:43

@Wani ano u katolíků, též jsem slyšela, že záleží na samotném knězi, no tak uvidíme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
3.6.18 15:58

Já to mám v plánu již brzy. Dceři bude také asi dva a půl roku. Otec měl nějaké připomínky, ale už na to neberu ohled :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2471
3.6.18 15:59

Ano, zalezi na knezi, ale i na cirkvi. Pokud jsi z Prahy a okoli mela bych tip na jednoho moc hodneho kneze reckokatolicke cirkve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
3.6.18 16:05

Podmínkou křtu je, aby dítě mělo doma prostředí, ve kterém může být vychováváno ve víře, což asi mít bude, a aby byl pokřtěný a praktikující aspoň jeden z rodičů. Nevím, jak se to řeší, když je otec „nezvěstný“, přeci jen rodičovská práva i povinnosti mu zůstávají. Obávám se, že v takových případech neexistuje žádná směrnice, a kněz bude muset vaši situaci individuálně posoudit. Případně se obrať na biskupství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
3.6.18 16:07
@z92 píše:
@Jeremi ano chystám se tam, ale než půjdu, chtěla jsem se zeptat, jestli tady ta možnost vůbec je… S jejím otcem nejsme vůbec v kontaktu, bylo to jeho rozhodnutí totálně se odcizit, ale to sem nepatří 8)

Podle mě to sem patří, protože na to, jaký je postoj otce dítěte ke křtu, se kněz určitě ptát bude. A že spolu s otcem nejste v kontaktu nejspíš jeho názor nijak nezměnilo. Náš kněz třeba říkal, že by nepokřtil malé dítě, u kterého ví, že jeden z rodičů se křtem nesouhlasí. Že by prostě počkal, dokud nebude dítě o něco větší a nebude moct vyjádřit svou vůli samo. Hodně záleží na konkrétním knězi, někteří jsou rigidnější, jiní méně… Promluv si s tím vaším a uvidíš. Jen jsem Tě chtěla upozornit, že problém může být i jinde, než kde ho Ty vidíš (to, že jsi svobodná matka, podle mě na překážku nebude).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
3.6.18 16:27

Od partnera byvala (nepokrtena, neverici a nebyli vzití) pokrtila kluka bez souhlasu otce. Takze u nas to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
3.6.18 22:05

Záleží na knězi z vaši farnosti. samozřejmě bude mít asi hodně dotazů… např. proč chceš nechat pokřtit, proč až teď.. Nevím, jestli ty jsi pokřtěná, praktikující katolička.. někdy mají podmínku, aby kmotr byl biřmován..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.25 16:07

@z92 dobrý den, nechala jste svou dceru pokřtít? Nebyl s tím problém ani ve 2 letech?

• Citovat
  • Upravit
2670
13.4.25 17:22
@Anonymní píše: Více

Proc by s tím měl být problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2521
13.4.25 18:19

Pokřtít se může člověk kdykoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21730
13.4.25 18:23

Za peníze cokoliv, takže nabídni kostelu dar a půjde všechno.

Ale zrovna křest je věc, kterou můžeš absolvovat kdykoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová