Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
A neslibuje se to i při sňatku v kostele, že děti povedou k víře?
My křtili před půl rokem a nic jsme nepodepisovali. Jenom se sepsali údaje do křestního listu.
ANo, pokud manžel křtít taky nechce, tak bych se taky nenechala ovlivňovat od rodiny. Ale to si musíte ujasnit oba. Pokud on chce, souhlas jsi dala svatbou.
martext píše:Temaho píše:bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?martext píše:A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí?kockodanka píše:Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Vidíš a u nás není nikdo z žijících príbuzných věřící, pokřtěný, k víře jsem nebyla nikdy vedená. A křesťanství mě láká už strasně dlouho. Takže tomu, že se nebude chtít stát katolíkem ze dne na den nevěř.
Možná je lepší jim křest umožnit, o víře jim v rozumné míře říct, než aby se z nich v dospělosti stali fanatičtí vyznavači nějakého náboženství.
Ja nikde nejsem!!!!
![]()
Kdyz na boha neverim, tak me nemuze ani spojit, tohle plati jen pro vas krestany!!!
A vlastne jak mi muze knez v kostele sundat prsten s ruky a oddat uz lidi, kteri uz den pred tim meli svatbu???? Asi v tom maji trosku bordel, ze???? ![]()
A jeste prihodim, ze ta svtba v kostele pro me byla jen to, ze jsem doprovodila sveho muze do kostela abych tam hodinu poslouchala neco, co si ani nepamatuji a je mi to putna. Ale nikdy nezapomenu jak se na me ten knez dival, jako by me chtel na miste poslat do pekel
![]()
Bublana píše:
A neslibuje se to i při sňatku v kostele, že děti povedou k víře?
slibuje, ale to jsem manzelovi i knezi, okamzite objasnila at stim nepocitaji..
Stojím za Martext, ať rozhoduje, jak to cítí. Samozřejmě s ohledem na vztah, který s manželem má. „MUSIS respektovat“ „MUSIS pocitat, ze tchyne BUDE ucit vase deti viere “
Myslela jsem si, že my ženy 21.století jsme dospělé a svéprávné a že nedáváme nad sebou a nad svým rozhodnutím nikomu MOC, protože jsme svobodné, ne ve vězení, ne v otroctví kohokoli či názoru kohokoli druhého. A proto nesnáším slovo „MUSÍŠ“. Nemusím nic. Buď chci, přeji si, anebo nechci, nepřeji si. Ani své děti jsem nevychovávala slovy „musíš“. Nevychovávala jsem z nich otroky, ale svobodné lidi, co se sami umí rozhodnout a cítí za svůj vlastní život zodpovědnost.
Sami s manželem k víře vztah máme. Měli jsme svatbu v kostele. První dítě jsme pokřtili, další dvě jsme kvůli těžkým starostem pokřtít nezvládli a čtvrté došlo k víře samo už na základní škole.
A co se týče tchýně, tak babička má pouze PRÁVO se s dětmi a z dětí RADOVAT. A to je hodně. Nic víc, nic míň.
martext píše:
tak jen pro ujasneni nekterych zde pritomnych, kteri jsou trosku mimo misu:
Tim ze jsem povolila snatek v kostele, neznamena ze jsem se stala katolickou!
Tim jsem jen dala najevo, ze sveho muze miluji, a nevadi mi, jake ma vyznani- jak jsem psala pozdeji, on do kostela nechodi a ani neni nejaky zatrpkly katolik. Jen povazoval snatek pred bohem kvuli sve vire jako naprosto samozrejmou vec.
Kdyby muj muz chodil do kostela a mluvil o vire, tak by se ani nikdy mym manzelem nestal.
A kdybych se musela nechat krtit kvuli svatbe, tak bych to neudelala a svtba by se konala jen civilni.
Ta kostelni svatba, byla stejne fiasko. Vsechno bylo reseno na rychlo, ja v kostele vubec neumela ten text, tak jsem musela opakovat a nerekla jsem to posledni: k tomu mi dopomahej buh!!! ten polsky knez mirikal, at to nerikam, ze nemusuim a ten v kostele stale cekal, dokud to nereknu. No des!!!! Navic jsem tam malem omdlela, bylo leto, strasne horko a my meli uz po jedne svatbe, a ten strasny knez, to natahoval az hruza, videozaznam jsem videla jen jednou, je to proste hruza!!!!Nesnasim kostely, nesnasim pobozne obrazky, napisy, proste cokoliv, co se tyka viry. Uz kdyz mi tchyne dela krizky na celo, tak rostu!!!!!!!
víš, a to, že to považuje za samozřejmé, je možná právě ono. protože tím pádem považuje za samozřejmé i křtít děti.
tím, že jsi se vdala za katolíka v kostele jsi se katolíkem vskutku nestala. ale snad jsi četla, co jsi podepisovala, ne? že respektuješ víru svého manžela, že mu nebudeš bránit ve víře ani v tom, vést k víře budoucí děti. to tam totiž opravdu je.
pokud by mi to tak strašně vadilo, jako to podle příspěvků cítím, že to vadí tobě, nikdy v životě bych nic takového nepodepsala. protože to je ten zakopaný pes. tím jsi jednou respektovala jeho víru a potvrdila, že ji budeš respektovat, dokud vás smrt nerozdělí.
promiň, ale zdá se mi to celé divné. hlavně si promluv s manželem, upřímně, tak jako s námi tady, je nesmírně důležité, aby věděl, jak moc tě to trápí a vadí ti to. protože on to třeba ani neví, myslí si třeba, že když jsi souhlasila s církevní svatbou, budeš podobně souhlasit i s tímhle.. co my tady totiž víme?
tak to už se nedá komentovat, si mel svou, ale aby ses nedivila až přijde manža že jsou děti pokřtěné ![]()
martext píše:Temaho píše:bude mi to lito, ale az budou dospeli, budu to respektovat, jsem preci jejich maminka. Ale prave kdyz dite touto cestou neni vedeno, samo se tezko ze dne naden bude chtit stat katolikem, ne?martext píše:A co když si oni v dospělosti sami tu cestu víry zvolí?kockodanka píše:Tady nejde o muj pocit, ale o me deti!!!! Nechci aby meli s virou nic spolecneho!!! A uz nebudu znova psat proc. Kdyz nesnasite fetaky, nebo skiny, nebo treba pankace, tak taky nechcete aby vase dite bylo jednim z nich.
Jeste jsem necetla celou diskusi, ale moc nechapu, proc jsi tak proti? Pro tveho muze a jeho rodinu je to vec zcela zasadni, pro tebe je zasadni jen ten pocit, ze jim nechces ustoupit. Jako pro ateistku je pro tebe krest prece jen politi hlavy vodou, nemusis u toho snad ani byt (mozna zalezi jak kde, nevim, jestli to plati vsude). Ale pro ne je proste dost stresujici myslenka, ze dite neni po duchovni strance „zaopatreno“.Ja nejsem krestanka, chlapovi je to fuk, pro tchyni je krest dost podstatny. Pokrtit dite dame, jestli se k tomu dokopeme (kdyby to zaridil nekdo za mne, uz se stalo). Nevim, proc bych mela mit namitky.
Podle mě takových lidí je docela dost, co konvertují k víře v dospělosti.
IlkaV píše:
tak to už se nedá komentovat, si mel svou, ale aby ses nedivila až přijde manža že jsou děti pokřtěné
to uz se opravdu komentovat neda… a tim se vlastne dostaneme na uplny zacatek tehle diskuse… Je to vlastne vubec mozne?
Zase ale na drhou sdtranu, se divím, pokud kněz tvůj postoj věděl už před svatbou, že vás vůbec oddal
vím že náš by to zarazil hned na začátku a neoddal. To samé s křtěním, když se mu něco nezdálo tak odmítnul - je to totiž i jejich zodpovědnost
ale vím že větčí moc než maminka, má při křtu kmotra. U nás pokřtil farář miminko nesezdaných rodičů, jenom proto že se za něj zaručila spolehlivá kmotra a složila všechny sliby i za rodiče.
Ahojky.Nejsem sice přímo ta, co chodí do kostela, ale jsem věřící a hlavně naši.Pocházejí ze Slovenska, takže tam chodí do kostela celá vesnice. Toto jsem řešila s přítelem před 6ti lety.A ten je hodně velký ateista. Takže ty vůbec nemusíš své dítě pokřtít,když sama nechceš. Naši to probírali s panem farářem a ten jim řekl pokud je druhý rodič zásadně proti tak by se nemělo dítě pokřtít. Také vy u křtu slibujete, že ho budete vychovávat ve víře. Když bude dítě velké a bude se chtít pokřtít tak se může nechat pokřtít samo.
Zajímá mne čistě teoreticky jde ten křest vlastně vůbec pak ještě nějak zrušit?
jak jsem uz psala, s manzelem jsem promlouvala. On oto proste ani tak nestoji, ale chce to kvuli sve matce!!! A slovy, tak ja taky uz nic pro tvou matku neudelam, se dostavam nekam, kde vlastne ani byt nechci. Jsem z toho v Prdeli…
![]()
papavlinka33 píše:
Zajímá mne čistě teoreticky jde ten křest vlastně vůbec pak ještě nějak zrušit?
dobra otazka ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat