Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, tuto diskuzi berte prosím jako informativní.
S partnerkou jsme vybrali našemu synovi jméno „Honza“ tak, jak je psáno. Jméno se nám velice líbí a oba jsme se shodli, že cca 150 let od národního obrození bychom měli mít možnost využívat českých podob jmen a nejen jejich např. hebrejských a německých variant.
Nutno podotknout, že cesta k zápisu tohoto českého jména do rodného listu byla velmi trnitá a náročná a vyžadovala využití i právních služeb, a proto jsme se rozhodli se o ni částečně podělit zde a případným dalším zájemcům předat veškeré další informace a zejména znalecký posudek s kulatým razítkem od jazykovědců s kladným stanoviskem - samozřejmě bezplatně.
K postupu matrik bych rád uvedl zejména to, že v rozporu se zákonem 301/2000 Sb. se matriky ohání knihou paní Knappové, která ale nemá žádnou legislativní oporu. Pokud jméno v knize nenajdete, tak po vás budou chtít znalecký posudek od Ústavu pro jazyk český, který ovšem nepatří do seznamu ústavů oprávněných ministerstvem spravedlnosti tyto posudky vydávat, viz http://datalot.justice.cz/…ce/znust.nsf. Podíváte-li se do seznamu znalců v oblasti jazykovědy, zjistíte, že ani v něm nefiguruje žádný zaměstnanec ÚJČ, viz http://datalot.justice.cz/…epznatl.nsf/ (veškeré údaje jsou platné k datu psaní tohoto příspěvku). Po tomto zjištění a nabídce matriky a ÚJČ, že kdybychom si vybrali Johannese, Johana, Hannese či Hanse, tak by problém nebyl, jsme se rozhodli tento boj dobojovat stůj co stůj.
Výsledek jsem předeslal už v úvodu a velmi nerad bych, aby kdokoliv další toto martyrium musel podstupovat taky, proto nabízíme vše, co máme. Nenechte se prosím zmást tím, že v roce 2018 v ČR existovalo 7 Honzů, neboť většina se s velkou pravděpodobností nenarodila v ČR (v zahraničí je toto jméno totiž naprosto legální a existuje v minimálně 30ti zemích světa, což pro nás byl další šok a motor toto jméno v ČR „zlegalizovat“).
Na závěr věřím a chápu, že ne všichni se s tímto jménem ztotožní, ale pokud pro matriky a potažmo i ÚJČ jsou jména jako Análie, Rameses, Rocky, Ber, Keithi či spoustu domáckých jmen jako Bára, Hanka, Janek v pořádku, nedovedu si ospravedlnit, proč zrovna Honza by si své místo na světě nezasloužil.
Precetla jsem si pribeh male holcicky, ktera se narodila s postizenou rucickou a ted nakouknu sem a rikam si, ze nekteri lidi maji fakt problem ![]()
A kluk bude celej život vysvětlovat, že opravdu není Jan….. Ten bude nadšenej……
Honza je v podstatě německý Hans, nepřijde mi to zrovna jako echt české jméno. ![]()
Tak předně, národní obrození začalo cca před 250 lety, v 70. letech 19. století šlo už o aktivnější politiku Mladočechů, která se sice dá brát jako NO, ale už to není tak žhavý jako za dob Jungmanna a za druhý, Honza vychází z německé varianty Hans, takže jste mu toho Jana mohli klidně nechat. Kdybyste chtěli jo českou variantu, tak by to byl spíš Jenda.
@Anonymní píše:
A kdo z vás oslovil někoho Jane? vždycky je to Honza.
Vždycky ne. U nás se říká Jendo, Jeníku, Jeníčku, Janku, Janíku, Janíčku…
Navíc Jan je důstojné jméno pro dospělého muže, Honza podle mě ne.
Příspěvek upraven 01.02.22 v 23:29
To jste mu zavařili chudák od kočárku po pohřební síň bude vysvětlovat že je fakt Honza a né Jan a kdesi cosi jojojo tak se připravte na náročné dětství
@Kolicek95 píše:
Honza je v podstatě německý Hans, nepřijde mi to zrovna jako echt české jméno.
Nj, teď to chuďátko robátko ovšem budou muset jedině zabít, až zjistí, že si do něj vyprojektovali svou touhu po etymologické individualitě úplně blbě.
@lucad77 píše:
Vždycky ne. U nás se říká Jendo, Jeníčku, Janíku, Janku, Janíčku…
A mimo je to Honza. vzdycky se najde někdo pro koho bude Honza.
@fera21 píše:
Nj, teď to chuďátko robátko ovšem budou muset jedině zabít, až zjistí, že si do něj vyprojektovali svou touhu po etymologické individualitě úplně blbě.
no co tak ho přejmenujou ![]()