Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nevím, jeslti setkala, mám pocit že na břicho mi tlačili, ale nevím to jistě, a ani envím jak silně…každopádně tohle je teda strašný
![]()
To je mi lito…jinak jsou toho plne denicky, dela se zjevne casto, vetsinou bez nasledku…proc se to v CR porad dela netusim, nemelo by se.
Děje se to běžně, akorát se tomu neříká Kristellerova exprese ale „přidržení fundu“. Většinou je to ale bez následků, naštěstí. Ale je to zbytečné a mělo by se proti tomu bojovat, jsou to ale všechno zkostnatělé postupy našeho zdravotnictví, proti kterým se bojuje těžce. Kamarádce upřímnou soustrast
.
Take mi z duvodu klesajicich ozev a uz nemozneho cisare tlacily sestry lokty na bricho. Povidal to manzel, byl z toho dost v soku. Ja si to pamatuji jen velmi matne. Kazdopadne jsem byla vdecna za zdrave miminko. Ted me brzy bude cekat druhy porod. Trosku jsi me vydesila. Co se stalo kamaradce je strasne a je mi to moc lito. ![]()
Asi se to dělat nemá, napíšu ale svoji zkušenost. Dítě se mi zaseklo v porodních cestách, bylo tam již dvě hodiny, na císaře nebyl čas, já už jsem omdlévala. Teprve po tlačení na břicho se dítě pohlo a podařilo se mi konečně porodit, takže u nás to pomohlo. Bohužel je to risk
![]()
V momentě, kdy dítě sestoupí do porodních cest, už asi bohužel moc možností není…další jsou kleště nebo zvon…
Upřímnou soustrast kamarádce, to je hrozné ![]()
Mě při prvním porodu na břicho tlačila doktorka, ale vnímala jsem to a vnímám jako pomoc, myslím, že bych syna sama nevytlačila. Po druhé jsem rodila jen s PA, takže mi na břicho ani neměl kdo tlačit, tak nevím, jestli to je úplně běžné, ale co tu čtu, tak asi jo ![]()
@Urtica-dioica píše:
V momentě, kdy dítě sestoupí do porodních cest, už asi bohužel moc možností není…další jsou kleště nebo zvon…
Nejsem odbornik, ale myslim, ze oba tyto zpusoby jsou mene rizikove…ja rodila v zahranici, maly sel ven s pomoci vexu, pouzivaji vex nebo kleste (a pry hlavne mladsi doktori spis ten zvon, od klesti postupne ustupuji) a tlaceni na bricho proste nedelaji
To je nestesti, strasne. Zazila jsem u prvniho porodu. Byla jsem dost ve stresu, na sale se seslo spoust lidi vcetne anesteziologa, najednou zacali behat, mluvili vsichni naraz, manzela pro vypakovali ven. Kluk nesel ven, na monitoru 80 a porad jel dolu. Najednou me obestoupili a jedna bez varovani nalehla. Mela jsem velkou ztratu krve, spatne odloucenou placentu a rovnou revizi. Skoncila jsem na jipu, deloha se spatne zavinovala. Transfuzi jsem se vyhla, ale vzpamatovavala jsem se dlouho.
@beruska9 píše:
Nejsem odbornik, ale myslim, ze oba tyto zpusoby jsou mene rizikove…ja rodila v zahranici, maly sel ven s pomoci vexu, pouzivaji vex nebo kleste (a pry hlavne mladsi doktori spis ten zvon, od klesti postupne ustupuji) a tlaceni na bricho proste nedelaji
Mně teda dceru vytáhli pomocí vexu za mohutného tlačení na břicho. Měla jsem u porodu i praktikantku a matně si vybavuju, že jí pak doktorka říkala, že ale tahle PA to opravdu perfektně ovládá, tak předpokládám, že asi slečna praktikantka protestovala, že se to přece nemá dělat.
Třetí porod „přirozený“, ale tlačení na břicho opět proběhlo. U prvního porodu už si to nepamatuju, to už je skoro 13 let zpátky.
Musím teda říct, že jsem vždycky doktory spíš hájila a při zmínce o domácím porodu jsem si klepala na čelo, ale po třech porodech v českých porodnicích se těm, co chtějí rodit doma, už ani nedivím ![]()
Tak mě to tedy asi taky udělali, nebo něco na ten způsob… Když se mi nedařilo tlačit a mimčo se dostalo už trochu do tísně, tak mi PA řekla „já vám při příští kontrakci přidržím fundus“. Ale teda nerajtovala mi loktem po břiše, spíš dlaní nebo celým předloktím a ani mi to nepřišlo jako nějaký extrémní tlak a hlavně mi to (asi) opravdu pomohlo… Tvé kamarádky je mi upřímně líto, takové věci by se neměly stávat ![]()
Koukala jsem nadavno na dokument o porodech z vinohradske nemocnice a tenti postup je oznacen non lege artis.
Jeste se mnohdy vyuziva, ale malokdy k opravdove pomoci, kdy jsou uz moznosti vycerpane, ale spise k urychleni porodu bez priciny.
@beruska9 Je to možné - mně prostě pořád jen nejde na rozum, proč by to doktoři dělali, kdyby byly i jiné - bezpečnější - možnosti…
Mě to tedy taky udělali. Když už jsem hodinu tlačila a mimčo furt nikde, tak přišel ještě druhý doktor, řekl, že mi při další kontrakci zatlačí na břicho. Opřel se dvakrát celým předloktím a malá pak už byla venku. Za mě můžu říct, že ikdyž jsem před porodem měla hodně věcí načtených a toto byla jedna z věcí, kterou jsem nechtěla, tak jsem za to pak byla hodně ráda. Jinak bych tam nejspíš ležela dodnes ![]()
A co jsem viděla video se zvonem, tak to jsem už vůbec nechtěla…
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale je snad pochopitelný…
Chtěla jsem se o to s někým podělit, ačkoliv to není záležitost, která by se týkala mě, a nic mi do ní v podstatě není.
Moje kamarádka rodila přirozeně v termínu, čekala zdravou holčičku. Při porodu jí byla provedena Kristellerova exprese, PA jí silně zatlačila loktem na břicho, praskla jí děloha. Dítě zemřelo a matka skoro taky, ale nakonec ji „zachránili“.
Nechci sem psát víc podrobností, protože fakt nejde o mě, ale přesto bych se vás chtěla zeptat - setkala jste se s tím některá u svého porodu či z doslechu? Pokud ano, byly následky?
Jak je možné, že se tohle v dnešní době ještě děje?