Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě to taky připadá, že spolu málo komunikujete. Možná by pomohlo, kdyby si se trošku jakoby rozlobila a řekla mu co si myslíš rázněji. Mě by se teda taky nelíbilo, kdyby můj muž chodil denně do hospody a to on chodí rád a kamarádů má taky dost. Ale pokaždý když chce jít, tak se se mnou domluví a nejde automaticky. Je to vůči dětem dost nefér, když je tam denně. Nevím, jestli třeba už není pozdě,ale třeba by pomohlo, kdybyste měli domluvené nějaké činnosti s dětma, které má dělat on. Učení se s nimi, čtení pohádek, o víkendu procházky, to jsou u nás radosti ale zároven povinnosti i mužskýho.
Ahoj, tak jsem se manžela zeptala, jak on si představuje naše manželství. Jediné, co řekl, že by chtěl přestat pít. Že ví, že tohle je ten problém.
Jenže tohle jsem snad slyšela na stotisíckrát. Neustále se opakující problém.
Přemlouval mě, abych mu každý den v 16.00 hod. zavolala. Tak si prý uvědomí, že nemá chodit do hospody. Nechtěla jsem, nejsem přece hlídací pes.
Víkend jsem mu navrhla a byl nadšený.
Děkuji všem za rady.
Asi už jsem byla, tak zakaboněná, že jsem s ním moc nemluvila. Je to těžký, když se na něj nemůžu spolehnout.
M.
Podle toho mála co popisuješ máš doma 3.dítě, místo abys měla doma partnera - oporu.
Podle mě máš 2 možnosti: buď hned odejít a zařídit si život po svém, anebo zkusit nejdřív ještě změnit stav svého manželství (ale to zásadním způsobem).
Pokud bys to chtěla ještě zkusit, tak si udělejte s manželem třeba ten víkend sami ve dvou a tam mu řekni, že vážně uvažuješ o rozvodu a že jsi ochotná to zkusit jen za podmínek, že se zásadním způsobem změní fungování rodiny. A jestli i on chce, aby zůstala rodina pohromadě, jestli o vás má zájem. Pokud řekne že ano, řekni si podmínky. Já bych rozhodně začala rodinnýma financema (nepřijatelné, abys všechno táhla sama!), časem tráveným s dětmi (vyzvedávání dětí z kroužků), návštěvou manželské poradny (případně podmínkak protialkoholní léčebny
) atd.
(Btw, možná přestěhování rodiny pryč od hospodských kamarádů by také hodně vyřešilo.)
Pokud už to zkoušet nechceš, tak změň svůj život tak, abys mohla chodit do práce a děti tím netrpěly (ne 3-směnný provoz s 12kama), za prací se přestěhuj, dětem najdi dobrou školu a zařiď si život s nimi sama - stejně píšeš, že všechno musíš zařizovat i vaše případné rodinné stěhování, takže v čem by to bylo po téhle stránce tak moc jiné? Pro děti to bude samozřejmě velká změna, ale pokud je tatínek denně v hospodě, tak možná návštěva 1× za 14 dní na víkend bude pro děti více obohacující, než takto, ne? ![]()
Tak to dobře zvládni. ![]()
Díky Wiollo,
takhle to cítím.
Ještě to zkusím s tím víkendem. Ale asi si to budu muset sepsat. Nějak se to nahromadilo. ![]()
Všem moc děkuji.
![]()
Wiolla píše:
Podle toho mála co popisuješ máš doma 3.dítě, místo abys měla doma partnera - oporu.Podle mě máš 2 možnosti: buď hned odejít a zařídit si život po svém, anebo zkusit nejdřív ještě změnit stav svého manželství (ale to zásadním způsobem).
Pokud bys to chtěla ještě zkusit, tak si udělejte s manželem třeba ten víkend sami ve dvou a tam mu řekni, že vážně uvažuješ o rozvodu a že jsi ochotná to zkusit jen za podmínek, že se zásadním způsobem změní fungování rodiny. A jestli i on chce, aby zůstala rodina pohromadě, jestli o vás má zájem. Pokud řekne že ano, řekni si podmínky. Já bych rozhodně začala rodinnýma financema (nepřijatelné, abys všechno táhla sama!), časem tráveným s dětmi (vyzvedávání dětí z kroužků), návštěvou manželské poradny (případně podmínkak protialkoholní léčebny
) atd.
(Btw, možná přestěhování rodiny pryč od hospodských kamarádů by také hodně vyřešilo.)Pokud už to zkoušet nechceš, tak změň svůj život tak, abys mohla chodit do práce a děti tím netrpěly (ne 3-směnný provoz s 12kama), za prací se přestěhuj, dětem najdi dobrou školu a zařiď si život s nimi sama - stejně píšeš, že všechno musíš zařizovat i vaše případné rodinné stěhování, takže v čem by to bylo po téhle stránce tak moc jiné? Pro děti to bude samozřejmě velká změna, ale pokud je tatínek denně v hospodě, tak možná návštěva 1× za 14 dní na víkend bude pro děti více obohacující, než takto, ne?
Tak to dobře zvládni.
Zakladatelko, ty ses odstěhovat přece chtěla, ne?? Tak proč se neodstěhujete do tvého rodného města za prací?? Tvůj manžel souhlasí se stěhováním, tak se prostě přemož, zařiď to všechno sama, samozřéjmě po konzultaci s manželem a odstěhujte se, až bude bez kamarádů, tak do hospody tak často chodit nebude. Na novém místě mu nastav jiný režim, a kdyby ho to opět táhlo do hospody, tak s tím uděléj rázný konec, ale hlavně zavčasu!!
![]()
Děkuji etatinku za názor.
Tohle řešení mně taky napadlo, ale jsem z Ostravy a do velkého města se mi moc nechce.
jizvíková píše:
Budeme se společně smát, hrát hry, bavit se.a to jde s dětma??![]()
Já mám malé děti a jde to a to i bez hlídání
Anonymní píše:Kurec palec, tak buď nechceš do velkýho města, nebo se bojíš, že si n
Tohle řešení mně taky napadlo, ale jsem z Ostravy a do velkého města se mi moc nechce.
Anonymní píše:
Ostrava není nějaký hrozně velký město… Žije tam pár set tisíc lidí, ale na velký ploše, takže to je skoro jak kdekoliv jinde (na vesnici?
) Pokud se bojíš o práci, tak jedině Praha, Ostrava, Brno, max. střední Čechy, ale kde jinde chceš najít práci to teda vážně netuším… A pokud je pro tebe Ostrava moc velká, tak se přestěhuj tady k nám do Opavy, to je blízko Ostravy, je to malý městečko, máš to blízko k rodině, jen tu práci tu neseženeš, no…
![]()
Ahoj, jsem na mateřské s 8-měsíčním miminkem, mám ještě jedno dítě z předchozího manželství, ale necítím se tady v tom vztahu už dobře. Vždycky to nějak překousnu, ale ta krizovka se mi pomalu vrací každej měsíc a pořád hůř a hůř. Přistěhovala jsem se za přítelem a nikoho to neznám ani po roce, protože absolutně nemám možnost nikam jít. Přítel se vrací pozdě v noci z práce přes den mám co dělat, abych uvařila…atd. Navíc cítím, že ten můj chlap prostě nechce být sám, takže kamkoliv jde, tak já musím taky.Ani domů za svojí mámou nejedu, protože on se na to tváří, jako že zemře. Začíná mi ta závislost lézt na nervy, ale uvědomuju si, že ze dne na den se to nezmění. Jsem vyčerpaná a vážně uvažuju o odchodu od něj. přijde mi, že když něco nezařídím a neudělám já, tak že to není. On by se sice taky rád přestěhoval blíž k mým rodičům, ale nějak se nic neděje. Myslím si, že se mu ani moc nechce, protože tady má super práci. Ale já jsem tu prostě neštastná.
A to se nemůžeš alespoň seznámit někde s nějakými maminami? Mateřské centrum, hřiště, procházky? To nechodíš s dítětem ven?
Já jsem v reálu vlk samotář, takže mi vyhovuje, že nemám žádnou kámošku s dětma na plkání, ale kdybych byla společenská, tak přece vždycky je kolem nějaká mamina, která chce, aby si děti pohráli, splknout si nad kafem… Se nedivím, že ti chlap leze na nervy, když je to zřejmě jediný dospělý člověk, se kterým jsi běžně v kontaktu ![]()
Mě přijde, že v současné době se všechno hned řeší rozchodem, u bezdětných nesezdaných to ještě tak nějak chápu, ale když už si člověk pořídí dítě, tak snad neopustí jeho otce jen proto, že se neumí v novém bydlišti seznámit ![]()
Na „umírajícího“ přítele nedej, jezdi si kam chceš, on to vydejchá, to je jak kdybys psala o ročním dítěti se separační úzkostí a ne dospělým chlapovi. Kdyby ses mu tak nepodvolovala v pocitu, že mu musíš být pořád po boku (chce se mi napsat spíš za zadkem), tak by si byl zvyknul už dávno, že třeba jednou dvakrát měsíčně jedeš za mamkou na návštěvu, jednou přijede ona k vám a v čem je problém…
Myslim, ze odchodem od pritele by sis nepomohla, vypada to ze ti ani tak navadi on jako partner a otec miminka, ale vase bydleni a zivotni styl..navrhuji udelat zmenu v tomto smeru! Proste navrhni termin, kdy pojedes na navstevu domu a bd at si to zaridi a jede taky, nebo jed sama! zajdi si k holici, cvicit a nekam mezi lidi, at prijdes na jine myslenky…drz se a verim, ze se to zlepsi!
@Daifii trefila jsi to přwsně, spíš mi vadí to kde bydlíme a životní styl. Jsem na mateřské podruhé, ale tady na malém městě žádné mateřské centrum není, a maminky jsou o 20 let mladší než já a jsou tu většinou kamarádky. Uvědomovala jsem si, co se týče dítěte, do čeho jdu, že tu na pár let budu jen pro dítě, v tom problém není. Fakt mi vadí, kde žijeme a že to přítel neřeší, i když mu to vadí taky. b Neumím si tady v tom místě a v pronajatým bytě přestavit žít dalších 10 let. Platíme nehoráznej pronájem, přitom já mám o 300km ve větším městě svůj byt.
@Anonymní píše: @Daifii trefila jsi to přwsně, spíš mi vadí to kde bydlíme a životní styl. Jsem na mateřské podruhé, ale tady na malém městě žádné mateřské centrum není, a maminky jsou o 20 let mladší než já a jsou tu většinou kamarádky. Uvědomovala jsem si, co se týče dítěte, do čeho jdu, že tu na pár let budu jen pro dítě, v tom problém není. Fakt mi vadí, kde žijeme a že to přítel neřeší, i když mu to vadí taky. b Neumím si tady v tom místě a v pronajatým bytě přestavit žít dalších 10 let. Platíme nehoráznej pronájem, přitom já mám o 300km ve větším městě svůj byt.
A hlavne kvuli tomu chces odejit od patnera? To se prece resit da..
Dneska se kazdy hned rozchazi, moc to nechapu.
Prece krize jsou v kazdym vztahu, malokde je to cely zivot bez mracku… Jenze krize prijde a zas odejde. Ja jsem s manzelem 18 let, krizi bylo pozehnane, ale vzdycky si vzpomenu na: V dobrem i ve zlem…krize prejde a je to zas fajn. Jen to chce to proste resit, samo se nic neudela. ![]()
@Anonymní píše: @Daifii trefila jsi to přwsně, spíš mi vadí to kde bydlíme a životní styl. Jsem na mateřské podruhé, ale tady na malém městě žádné mateřské centrum není, a maminky jsou o 20 let mladší než já a jsou tu většinou kamarádky. Uvědomovala jsem si, co se týče dítěte, do čeho jdu, že tu na pár let budu jen pro dítě, v tom problém není. Fakt mi vadí, kde žijeme a že to přítel neřeší, i když mu to vadí taky. b Neumím si tady v tom místě a v pronajatým bytě přestavit žít dalších 10 let. Platíme nehoráznej pronájem, přitom já mám o 300km ve větším městě svůj byt.
Pokud ti maminky v okolí přijdou všechny moc mladé (o 20 let) a žádná není přibližně v tvým věku, tak se na hřišti seznam s babičkou, většinou občas chodí a třeba by ti byla věkově blíž (nechci tě teď nijak urazit, jsou i mladé babičky…) a měla sis s kým popovídat… Že se mu nechce stěhovat do neznáma pokud má slušnou práci docela chápu, popravdě v dnešní ne zrovna dobré situaci na trhu práce bych taky nechtěla…
Ano, řekl, má tam spoustu známých a sjednává si tam kontakty na práci. Já bych neřekla. Ale to není podstatné.