Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@andelka83 píše:
K přijímání a ke zpovědi myslím ani nemůže, když žije a má dítě v nesezdaném, natož ne církevně platném, soužití. Do kostela se v poslední době moc nemohlo.
Každopádně by si to měli napřed pořádně rozmyslet a srovnat svou situaci. Jinak bude přítel lhát v tom co bude slibovat při křtu.
Jinak samozřejmě se fyzicky nemohlo do kostela, ale věřící člověk může poslouchat mši z rozhlasu, kterou běžně vysílají. Modlit se doma taky může i s dítětem… toto vše se dalo praktikovat i před Covidem.
@mamina2017 Jo,to jo..a však píše, že do kostela chodí a věřící je. Nemanželské dítě a nesezdané soužití mi v tomto případě taky přijde zvláštní. Napřed bych srovnala toto a až pak řešila křtiny.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa ano své důvody máme…psala jsem že přítel pokřtěný je a taky věřící tak nevidím důvod hned psát, že bys nám dítě nepokřtila
Přítel je věřící a nevzal si tě? To mu u pána Boha prošlo?
@Lady_M
V Brně budu nechávat krtit v kostele v Bystrci. Kněz tak je opravdu pohodový. Můj partner sice je pokřtěn i biřmovány, ale teď v dospělosti už není věřící. Já věřící jsem a děti chci nechat pokřtít. Sezdani nejsme a nikdo tam s tím problém nemá. Ani ku nevadí, že u toho budu jen já. Chce tedy dvě sezení ale jinka nic.
@VilikMaja píše:
@Lady_M
V Brně budu nechávat krtit v kostele v Bystrci. Kněz tak je opravdu pohodový. Můj partner sice je pokřtěn i biřmovány, ale teď v dospělosti už není věřící. Já věřící jsem a děti chci nechat pokřtít. Sezdani nejsme a nikdo tam s tím problém nemá. Ani ku nevadí, že u toho budu jen já. Chce tedy dvě sezení ale jinka nic.
jak jen ty? Jakože nebudete mít kmotra?
@mamina2017 kmotr tam samozřejmě bude, myslím jen já bez partnera.
@VilikMaja píše:
@mamina2017 kmotr tam samozřejmě bude, myslím jen já bez partnera.
moc nerozumím tomu tvému příspěvku kde budeš sama? U křtu nebo na katechismu?
Jak to v dnešní době chodí se křtiny u Římskokatolické farnosti? Je to ještě v módě nebo už ne?
Já jsem pokřtěna, manžel není. Tchýně nám kecá do výchovy a tvrdí že víra je zbytečná, že ona taky není pokřtěná a žije (jak žije a jak se chová raději nebudu rozepisovat
, např. vlastní mamku viděla 1× za rok, a to pracovala 1 km od ní a nechala ji rozptýlit a ani neví kde skončil její popel).
Chceme nechat pokřtít syna a následně s ním chodit do kostela a jít na První svaté přijímání. Dělá se to ještě? Nebo budeme za exoty? Jaké máte zkušenosti u sebe nebo ve vašem okolí? Kolik dětí chodí na náboženství a do kostela?
@Anonymní píše:
Jak to v dnešní době chodí se křtiny u Římskokatolické farnosti? Je to ještě v módě nebo už ne?
Já jsem pokřtěna, manžel není. Tchýně nám kecá do výchovy a tvrdí že víra je zbytečná, že ona taky není pokřtěná a žije (jak žije a jak se chová raději nebudu rozepisovat, např. vlastní mamku viděla 1× za rok, a to pracovala 1 km od ní a nechala ji rozptýlit a ani neví kde skončil její popel).
Chceme nechat pokřtít syna a následně s ním chodit do kostela a jít na První svaté přijímání. Dělá se to ještě? Nebo budeme za exoty? Jaké máte zkušenosti u sebe nebo ve vašem okolí? Kolik dětí chodí na náboženství a do kostela?
a ty chodíš pravidelně do kostela?
@Anonymní píše:
Já jsem pokřtěna, manžel není. Tchýně nám kecá do výchovy a tvrdí že víra je zbytečná, že ona taky není pokřtěná a žije (jak žije a jak se chová raději nebudu rozepisovat, např. vlastní mamku viděla 1× za rok, a to pracovala 1 km od ní a nechala ji rozptýlit a ani neví kde skončil její popel).
V módě??? Ty jsi katolík nebo influencer?
@vokishka píše:
a ty chodíš pravidelně do kostela?
Samozřejmě, dvakrát nebo třikrát do měsíce. Spíše mi jde o to, jak to je mezi dětmi, aby nebyl ve třídě za exota apod.
Ano v rimskokatolicke cirkvi se porad delaji krtiny i prvni svate prijmani
zadne velke zmeny neprobehly…
No a kolik je vericich to se musis podivat do kostela…zalezi taky kde zijes… Na morave je obvykle vic vericich nez v cechach
@Anonymní píše:
Pokud jste křesťané a chcete dítě nechat pokřtít, tak je snad jedno jestli pro někoho budete za exoty nebo ne? Nebo chcete nechat dítě pokřtít pro zábavu, abyste byli,,moderní"? Co je to za hloupost na kterou se ptáš.
Dělá se to u lidí co jsou věřící. U lidí nevěřících se to nedělá. Proč taky? Hele jsem nevěřící a tvoje otázka jestli je to v módě je divná. To jak kdo žije nesouvisí s tím jestli je věřící. Kolik věřících dělá věci ze kterých se ježí chlupy
Jinak tady větší vesnice na moravě dětí jako malých do kostela moc nechodí spíš vůbec. Vím to bydlím u kostela vidím jako odchází. Chodí tam z 80% důchodci. Náboženství mají ve škole kolik tam chodí děti nevím moji nechodí a neřeší jestli tam někdo chodí.