Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
chtěla jsem se zeptat, jak často se vám otáčejí na bříško vaše zlatíčka?
Naší bude za týden 6 měsíců, má nejspíš zablokovany první obratel, v červnu jdeme ke specialiatovi. Je to asi 2-3 týdny, co se začala otáčet, po té co s ní poctivě cvičím. Zvládá obě strany, ale jednu upřednostňuje a i tak se otáčí opravdu velmi sporadicky
šetří si to.. A teď poslední 2 dny se už zase sama neotoci.. Na bříšku ji to moc nebaví, hodně dělá letadlo a druhé vzpřímeni nám také ještě nejde, ale to vše nejspíš souvisí s tím krkem..
Děkuji za Vaše příspěvky ![]()
Jakmile se dcera naučila dobře otáčet, dělala to pořád. Mělo by to tak i být, dítě schopné se přetočit by mělo samo od sebe trávit co nejvíc času na břiše.
Preference jedné strany by neměla být, ale to určitě víš. U otáčení to ale jde cvičit hrou. Letadlo je v tomhle věku snad i normální, jen by ho dítě nemělo dělat dlouhé měsíce.
Věřím, že jsou i línější děti, kterým se nechce pořád točit sem a tam. Uvidíte, jak to bude s tím obratlem. Až se odblokuje, taky může být všechno jinak.
@Vera62 ve chvíli, kdy se kluk naučil otáčet, tak už ho záda nebavily.. Během 2 dnů už hotovo, dala jsem na záda, hned se překročil. Teď to samé s lezenim, jeden den a tryskomysak.. Starší ležely jak placky. Ono asi záleží i na každém dítku, starsi kluci byli fakt línejsi ![]()
Naučil sa to tesne pred 6. Mesiacom, prvý týždeň sa otočil len pár krát za deň, už som mala pocit že sa mu niekedy vyslovene nechce… Ale to len piloval
za týždeň už sa točil stále, 90 percent na ľavú stranu, za cca 10 dní už na obe strany 50 na 50. Teraz ma čerstvých 7 mesiacov a peruje na kolienkach, už len sa rozliezt… A zo začiatku tiež hodne lietadloval na bruchu. ![]()
Já mám teď čerstvě 5m dceru, zatím se neotáčí na břicho, jenom na boky, ale teda šetří tím, otočí se tak 5× za den, a někdy vůbec, lenoch jedna. Tak se bojím, že se to na to břicho snad nenaučí. ![]()
Jak hodně se ti otáčela předtím na boky?
@Kolicek95 neotacela se na boky vůbec ale u nás to má spojitost s tou blokadou. Na rehabilitacich mi právě říkali, ať cvičíme, že zatím stačí boky a ona to vzala rovnou na bříško 😊