Křtiny-co a jak?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4125
24.5.21 13:01
@andelka83 píše:
No samozřejmě. Nelze být kmotrem, když sám nejsi členem církve. Nejspíš to není pravda nebo v tom mají nějaký guláš. Mně taky byla kmotrou babička, ale pokřtěná být musela ( vdaná sice byla několikrát, i rozvedená, ale v té době po všech chlapech vdova, tak to bylo jedno)

Je to možné, že v tom ma někdo bordel. Já jen napsala, co mi bylo řečeno a nic jsem si neoverovala. Uvidím až v létě budu zařizovat křtiny, tak jaké bude mít farář podmínky. Jinak teda ženatý kmotr nemusel být ani za mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
24.5.21 14:19
@Nicole 1234 píše:
Je to možné, že v tom ma někdo bordel. Já jen napsala, co mi bylo řečeno a nic jsem si neoverovala. Uvidím až v létě budu zařizovat křtiny, tak jaké bude mít farář podmínky. Jinak teda ženatý kmotr nemusel být ani za mě.

kmotr ženatý nemusí být. Já i můj manžel jsme byli za kmotry za svobodna, kdy jsme se ani neznali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.21 14:44

Kdyz se narodil bratr, tak mamka vdana nebyla, sehnat kneze, ktery by to byl ochotny udelat trvalo dost dlouho sehnat, museli se s knezem asi pul roku schazet na prupravu krestanstvim a pripravu na manzelstvi. Sestrenka se nechala pokrtit az tusim v 16cti, ta ma oboje rodice pokrtene tak to slo hned dalsi nedeli, avsak u bratrance 19 let bylo receno, ze by musel temer rok chodit na katechismus na arcibiskupstvi. Bylo to pred 8 lety

• Citovat
  • Upravit
32914
24.5.21 14:46
@Nicole 1234 píše:
Je to možné, že v tom ma někdo bordel. Já jen napsala, co mi bylo řečeno a nic jsem si neoverovala. Uvidím až v létě budu zařizovat křtiny, tak jaké bude mít farář podmínky. Jinak teda ženatý kmotr nemusel být ani za mě.

Ale jistěže nemusí. To nikde nepíšu. Tam šlo o to, aby když už je kmotr/a ženatý/ vdaná, tak by mělo jít o církevně platné manželství, pokud možno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
24.5.21 15:03
@Lady_M píše:
Tak u nás v Brně jsme to už řešili se 4mi faráři a všichni vyžadují u kmotra /kmotry i biřmování… Jsme manželé, oba pokrteni, svatba v kostele, kmotr pokrteny… A máme s tím problémy… Protože biřmovaný není v dnešní době snad nikdo. My jsme byli za kmotry známým a zase jsme museli několikrát na faru na posezení s farářem, kdy po nás chtěl, ať se ptáme na otázky víry. Byla to dost pruda, poslouchat několikrát 2 hodinové monology o tom, zda je nebo není člověk z opice. Podotýkám, že vše mladí faráři do 50 max.Edit: těch schůzek s farářem od známých mělo být 10. Ale my taky nemohli jít 10 víkendů, takže museli chodit známí bez nás a u nás se spokojil s asi 4mi. Ale teda poznámky měl k tomu strašné a pořád se do mě navážel, že jsem neměla svaté přijímání. Bylo to hodně nepříjemné. Kdyby to nebyli naši svědci, komu jsme byli za kmotry, respektive jejich dětem, tak se na patě otočím a odcházím. Bylo mi to vše hodně proti srsti. Hlavně, jak do mě X krát hnusně rypal.

Kmotr má být duchovní průvodce dítěte, spolu s rodiči se zaručuje, že bude dítě vést k víře. Při křtu v katolickém kostele se zaručuje, že bude vlastním příkladem dítě vést ke katolictví. Vůbec se teda nedivím faráři, který je otrávený z toho, že má zase před sebou jako kmotry lidi, které obtěžuje se o víře bavit a příprava ke křtu je pro ně „pruda“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
24.5.21 17:12

Jako takhle
1, není to intimní téma, anonymita je zbytečná
2, proč chceš dítě pokřtít? Má to své důvody
3, být knězem, tak vám dítě nepokřtím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
24.5.21 18:10
@lleennttiillkkaa píše:
Jako takhle
1, není to intimní téma, anonymita je zbytečná
2, proč chceš dítě pokřtít? Má to své důvody
3, být knězem, tak vám dítě nepokřtím.

ad2) protože je to přece hezké, určitě to chce nějaká babička a taky to oslava k tomu :mrgreen:

taky moc nechápu, proč když někdo je prakticky nevěřící, natož by chodil do kostela, chce křtiny svého dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
24.5.21 22:20

@SlečnaDahlia to se pleteš. Pruda nebyla příprava, ale to, že neustále chtěl, ať se ptáme, já jsem se ptala na normální otázky k víře, kmotrovství, vždy mne hnusně setřel, každé sezení rozebíral, že nemám sv. Přijímání a i když jsme se zeptali na 10 věcí k víře, křtinám atd., stejně vyprávěl jednu příhodu o tom, jak on si myslí, že člověk vznikl. Dokola monolog na každém sezení. Bylo to absolutně nepřínosné, nic nového jsme se nedozvěděli, na žádné otázky nám neodpověděl, nezajímalo ho nic 9 nás, vedl si dám svůj monolog 4× na jedno téma a ještě byl arogantní. Naprosto o ničem. Místo, aby byl rád, že jsou tam mladí lidé mající zájem o církev, křtiny, otázky víry atd. Když to srovnám s naší přípravou k svatbě, kde jsme byli 10×, vedlo ji několik lidí a pokaždé jsme tam byli 2 hodiny, ta nám dala už i jako věřícím lidem hodně. Informace, rady atd. Tady tato příprava ke křtu nám nedala absolutně nic. Upřímně můžu říct, že můj pocit z toho byl, že pan farář potřeboval publikum a my jsme ho nezajímali plus měl k tomu problém se slušnou komunikací se ženami. Na matku dítěte byl taky dost nepříjemný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 11:15

@lleennttiillkkaa ano své důvody máme…psala jsem že přítel pokřtěný je a taky věřící tak nevidím důvod hned psát, že bys nám dítě nepokřtila

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.21 11:17

@mamina2017 psala jsem že přítel věřící je… Stačí číst.

• Citovat
  • Upravit
5571
28.5.21 11:20
@Anonymní píše:
@mamina2017 psala jsem že přítel věřící je… Stačí číst.

Tak proč jste neměli církevní sňatek, nejste vůbec sezdaní. Silně věřící by neměl dítě za svobodna. Takže chodí do kostela, k přijímaní, ke zpovědi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 11:26

@mamina2017 ano přítel chodí, já ne.

• Citovat
  • Upravit
32914
28.5.21 11:26
@mamina2017 píše:
Tak proč jste neměli církevní sňatek, nejste vůbec sezdaní. Silně věřící by neměl dítě za svobodna. Takže chodí do kostela, k přijímaní, ke zpovědi?

K přijímání a ke zpovědi myslím ani nemůže, když žije a má dítě v nesezdaném, natož ne církevně platném, soužití. Do kostela se v poslední době moc nemohlo.
Každopádně by si to měli napřed pořádně rozmyslet a srovnat svou situaci. Jinak bude přítel lhát v tom co bude slibovat při křtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
28.5.21 11:33

Nebo by lepší jít logickou cestou, a napřed se vzít, církevně, když partner je věřící, bylo by to fajn, a potom nechat pokřtít dítě? My jsme mladšího křtili v 16 měsících. A sestřenka i kamarádka byly provdané civilně, a potom těsně před křtinami měly církevní sňatek. V tentýž den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.5.21 11:45
@Anonymní píše:
@mamina2017 ano přítel chodí, já ne.

a proč jste neměli církevní sňatek? A to jako je ztotožněný s tím, že má nemanželské dítě? A když chodí, tak snad ví jak to chodí u křtu a ví co a jak ve vaší situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí