Křtiny-co a jak?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5921
28.10.23 18:13
@Anonymní píše:
Jak to v dnešní době chodí se křtiny u Římskokatolické farnosti? Je to ještě v módě nebo už ne?
Já jsem pokřtěna, manžel není. Tchýně nám kecá do výchovy a tvrdí že víra je zbytečná, že ona taky není pokřtěná a žije (jak žije a jak se chová raději nebudu rozepisovat :nevim:, např. vlastní mamku viděla 1× za rok, a to pracovala 1 km od ní a nechala ji rozptýlit a ani neví kde skončil její popel).
Chceme nechat pokřtít syna a následně s ním chodit do kostela a jít na První svaté přijímání. Dělá se to ještě? Nebo budeme za exoty? Jaké máte zkušenosti u sebe nebo ve vašem okolí? Kolik dětí chodí na náboženství a do kostela?

Nezlob se ale určitě nebudeš křtít dítě jenom proto že by to bylo v módě. Já mám holky pokřtěný, manžel křtěný je, já nejsem. Prošli jsme sezením před křtem. Holky za exoty nejsou protože o tom nemluvíme a na čele to nalepené nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
28.10.23 18:18

Ano, dělá se to. Pokud do kostela chodíš, tak otázce nerozumím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
28.10.23 18:18
@Anonymní píše:
Jak to v dnešní době chodí se křtiny u Římskokatolické farnosti? Je to ještě v módě nebo už ne?
Já jsem pokřtěna, manžel není. Tchýně nám kecá do výchovy a tvrdí že víra je zbytečná, že ona taky není pokřtěná a žije (jak žije a jak se chová raději nebudu rozepisovat :nevim:, např. vlastní mamku viděla 1× za rok, a to pracovala 1 km od ní a nechala ji rozptýlit a ani neví kde skončil její popel).
Chceme nechat pokřtít syna a následně s ním chodit do kostela a jít na První svaté přijímání. Dělá se to ještě? Nebo budeme za exoty? Jaké máte zkušenosti u sebe nebo ve vašem okolí? Kolik dětí chodí na náboženství a do kostela?

To je snad jedno, jestli ostatní chodí. Pokud jste aspoň jeden věřící ( svatbu jste měli jakou?) a stojíte o to ( a budete mít kmotra), tak dítě pokřtít dejte. Co si o tom myslí okolí je přece fuk. Já mam pokřtěné dvě děti ze tří.
Pracuji ve škole a tam je věřící jedno dítě z 24. Má za sebou i první svaté přijímání. Nebereme to jako žádnou exotiku. Jsme v zemi, která má křesťanské základy, děti se s tím setkávají všude. A je na dospělých, aby to neodsuzovaly nebo nevnímaly věřící jako exoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
28.10.23 19:18
@Anonymní píše:

Mám pokrtene všechny děti, já teda nejsem, manžel je a celá jeho rodina taky (ale ono se to na Slovensku bere asi víc vážně, než u nás). Jako osobně jako nevěřící bych na to kaslala, ale pro muze to bylo důležité. Do kostela teda nechodime, ale nějaká osvěta není od věci, je to i součást historie a nějakého všeobecného přehledu :nevim: ale z okolí sme asi jediní, kdo má krtene děti. Nicméně dělej jak chceš, to je jen tve rozhodnutí, pokud k tomu mas vztah, tak bych na okolí nekoukala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.23 19:27
@Kriss Tina píše:
Mám pokrtene všechny děti, já teda nejsem, manžel je a celá jeho rodina taky (ale ono se to na Slovensku bere asi víc vážně, než u nás). Jako osobně jako nevěřící bych na to kaslala, ale pro muze to bylo důležité. Do kostela teda nechodime, ale nějaká osvěta není od věci, je to i součást historie a nějakého všeobecného přehledu :nevim: ale z okolí sme asi jediní, kdo má krtene děti. Nicméně dělej jak chceš, to je jen tve rozhodnutí, pokud k tomu mas vztah, tak bych na okolí nekoukala :nevim:

Reaguji nejen na tebe, ale i na ostatní, většinu nevěřící, kteří mi napsali.
Jak už jsem napsala chceme a jsme s knězem domluvení na křtinách. Ale přijde mi nevhodné vůči faráři. Po křtinách se už v kostele neukázat a čekat že dovolí synovi jít na První svaté přijímání (což 90% farářů nedovolí). Kdyby byl kostel v místě bydliště neřeším jak často do něj chodit a chodila bych 1× týdně, tak jako jsem chodila v bývalém bydlišti. V současném bydlišti máme kostel 18 km daleko a třikrát musíme přestupovat autobusem (auto nemáme).

• Citovat
  • Upravit
3792
28.10.23 19:34
@Anonymní píše:
Jak už jsem napsala chceme a jsme s knězem domluvení na křtinách. Ale přijde mi nevhodné vůči faráři. Po křtinách se už v kostele neukázat a čekat že dovolí synovi jít na První svaté přijímání (což 90% farářů nedovolí). Kdyby byl kostel v místě bydliště neřeším jak často do něj chodit a chodila bych 1× týdně, tak jako jsem chodila v bývalém bydlišti. V současném bydlišti máme kostel 18 km daleko a třikrát musíme přestupovat autobusem (auto nemáme).

Tak choď do jiného kostela ne? Nevěřím, že je v ČR místo, kde se do nejbližšího města musí 3× přestupovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
28.10.23 19:36
@Anonymní píše:

Tak leda chodit aspoň občas no, domluvit se s farářem. Nám stačí ty Křtiny, na svaté přijímání už nejdeme. Nám děti krtily v kostele, kde byl krteny manžel, jeho rodina tam chodi, ale my to mame 600km, takže není možné tam nějak docházet. Dcera je pokřtěna rok a v tom kostele jsme byli jednou za tu dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.23 19:47
@Anonymní píše:

Před 20 lety jsme šli na příjímání všichni krom 2 spolužáku, teď je to opak na náboženství, do kostela atd… chodí minimum děti.
Křtít dítě jen proto aby bylo pokřtěné a mohlo jít na přijímání je podle mě blbost (právě to jedni rodiče u nás v rodině řeší).
Když bude chtít jít na přijímání, tak ať se rozhodne samo a nechá se pokřtít těsně před přijímáním..
Ale křtít dítě a chodit s ním do kostela jednou za rok, nevést ho k víře, tak to podle mě naprosto postrádá smysl náboženství a víry. A proto by se mělo křtít dítě, že ho chci vést k víře a ne ptát se na fóru, zda pokřtít či ne, zda je to moderní či ne…

Já jsem pokřtěná, mám svaté přijímání, do kostela jsem chodila jednou za rok. A v současné chvíli uvažují o odkřtění a jsem čím dál víc k tomu přikloněná.
To jen k tomu nádhernému dni co za mě rozhodli rodiče :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.10.23 19:54
@Sisika9 píše:
Tak choď do jiného kostela ne? Nevěřím, že je v ČR místo, kde se do nejbližšího města musí 3× přestupovat

Ano jedná se o kostel pod který patříme a ve stejném městě je i nejbližší, spádová škola kde bude dítě chodit.

• Citovat
  • Upravit
950
28.10.23 20:01
@Anonymní píše:
Ano jedná se o kostel pod který patříme a ve stejném městě je i nejbližší, spádová škola kde bude dítě chodit.

Pokud máte opravdu zájem do farnosti chodit, jistě nebude problém dohodnout spolujízdu autem. Kdo chce, hledá způsoby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
28.10.23 20:06
@Anonymní píše:

jednoduche, zacnete chodit do kostela a vsechno se dozvite. Jestli si to chcete jen splnit, protoze se to dela, tak se na to vykaslete. Napriklad to prvni svate…to je jen zacatek cesty, jako bys vzala dote do skoly jen na prvni den, udelala fotky s kytkou a ucitelkou a pak se na to vykvakla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.25 00:03

Co ke křtu

Ahoj,
chci se zeptat, jak postupovat v následujícím případě.
S manželem jsme oba pokřtěni, oba máme za sebou přijímání a klasickou církevní svatbu.
Nejsme úplně praktikujíci, v městě, kde bydlíme, nemám v důvěru ve farnost. Oddani jsme byli v katedrále ve velkém městě, kam jsme si zažádali o povolení z našich předchozích farností, kde jsme byli krteni apod.
Je možné nechat pokřtít dítě v katedrále, kde jsme se brali? Jaké povolení je k tomu potřeba, od faráře z bydliště, kam ale do farnosti nechodime? Nebo z míst, kde jsme byli krteni?
Co jste museli doložit u křtu krom rodného a oddaciho listu?
Jde mi o to, že dítě chceme výchova ať podle křesťanských hodnot, ale nejsme každou neděli v kostele…
Jinak kmotra jedna má i biřmování, druhá ne, není to problém?
Děkuji za jakoukoli reakci.

• Citovat
  • Upravit
9292
16.1.25 06:50
@Anonymní píše: Více

Křtiny můžete mít kde chcete. Stačí se domluvit. Žádné povolení nepotřebujete.
Kmotra musí být pokřtěná, nic víc.
No a budete potřebovat křestní listy vaše a kmotry. U nás byla před křtem jen jedna příprava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13931
16.1.25 07:05
@Anonymní píše: Více

Co jsem si všimla, je poměrně rozdíl, jestli jste v Čechách nebo na Moravě. V Čechách jde trochu víc věcí bez problému zařídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
16.1.25 12:46

Křtili jsme dceru na stejném místě, jako jsme byli oddáni, mimo naši farnost. Nikdo se nad tím nepozastavoval, ještě jsme to měli jednodušší, že už jsme nemuseli absolvovat žádné přípravy před křtem, když jsme tam prošli přípravou k manželství. Pokud si dobře vzpomínám, tak po nás nechtěli ani žádné křestní listy, to taky bylo jen před svatbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí