Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@martina.se píše:
odkdy?
Nevím přímo od kdy, ale bohužel je to tak, pracuji v oboru, a pokud přijde nezletilá, musí dát rodič souhlas s vyšetřením. Samozřejmě pokud by se jednalo o akutní věc, tak jí doktor vyšetřit musí, ale jinak až po souhlasu zákonného zástupce. Ale tak podle mě nemusí vůbec říkat, že začala sex. život mamce, prostě jí řekne popravdě, že krvácí mimo cyklus, mamina u doktora, kterého vyberou podepíše souhlas, že dcera může být vyšetřována gynekologem a potom už tam slečna může chodit sama, a o samotě i doktorovi říct, že už není panna.
@Nikaa88 to slyším prvně.
chudáci děcka… mladej od přítele si všechno vyběhával sám a souhlas rodičů nepotřeboval ![]()
@Anonymní píše:
@Agáta13 neměl, ale to neznamená že nebude, že jo???
nesmí. To je prostě lékařské tajemství, on to nesmí říct. Tak zajdi k někomu jinému, než v místě bydliště.
Příspěvek upraven 12.11.13 v 11:56
@Agáta13 Jo přesně takhle jsem to myslela! Jen prostě poprvé tam mamka bude muset podepsat souhlas, že jí může lékař vyšetřovat ![]()
@Nikaa88
Taky jsem nějak nepochopila, proč by mamce musela říkat, že už není panna, kvůli tomu tam přece nejde, udělala bych to přesně tak, jak píšeš
@martina.se Asi je to jak kde, každopádně ještě nedávno přeci musel být souhlas obou rodičů, dost se to řešilo v tv, teď už jen jednoho alespoň. Ale je to podle mě hloupost, jednou je sex od 15 legální, tak by taky slečny mohli od 15 chodit na gyndu. Když pak nezletilá přijde vystrašená, že je možná těhotná a zjistí, že musí přijít s rodičem, tak je to dost naprd :-/
@Nikaa88 píše:
No mamině to říct bude muset, protože pokud je slečna nezletilá, tak k vyšetření bude potřeba souhlasu zákonného zástupce…
to je ale pěkná kravina. Od 15 jsem si vyběhávala doktora sama a nikdy po mě žádnej souhlas nechtěl. I u gynekologa a normálně mě i předepsal antikocepci. Ano kdyby se jednalo o můj zdravotní stav, tak budou kontaktovat zákonného zástupce, ale jinak teda ne.
Holky jste sice hodné že mi chcete pomoct, ale právní stránku vyšetření u lékařů mám v celku zvládnout, já bych chtěla vědět co to může být???
@Nikaa88 píše:
@martina.se Asi je to jak kde, každopádně ještě nedávno přeci musel být souhlas obou rodičů, dost se to řešilo v tv, teď už jen jednoho alespoň. Ale je to podle mě hloupost, jednou je sex od 15 legální, tak by taky slečny mohli od 15 chodit na gyndu. Když pak nezletilá přijde vystrašená, že je možná těhotná a zjistí, že musí přijít s rodičem, tak je to dost naprd :-/
No ale ked nezletila porodi, tak je do jej plnpletosti za to dieta pravne zodpovedna jej matka, ak sa nemylim, takze pritomnost pravneho zastupcu na gynde mi pride… pochopitelna.
Jedine keby sme boli tak pokrokovi, ze by sme s prvym sexom dotycnu hned splnoletnili. Alebo minimalne s porodom.
@mejdylko A kolik je tobě teď let? Já když mi bylo 16, tak jsem si taky gyndu i HAK vyřídila sama bez mamky, ale teď už to prostě nejde. a konkrétně na tu HAK jsou taky souhlasy pro rodiče..
@Anonymní píše:
Holky jste sice hodné že mi chcete pomoct, ale právní stránku vyšetření u lékařů mám v celku zvládnout, já bych chtěla vědět co to může být???
To Ti prezradi utz… ale ten doma nemam, na ten som chodila na gyndu ![]()
Ale urobili mi ho aj na urologii, akurat tam patrali po niecom inom nez potrebujes Ty.
Fakt pouzivaj hlavu, ono sa to obcas hodi ![]()
@Nikaa88 píše:
kluk vyfasoval písemný souhlas od táty - bo ho tehdy jeho máma potřebovala a to mu stačilo. TAkže pokud je to tak, tak stačí tenhle papír, ani nemusí být ověřený, takže to nějak nechápu. Hrozné
já chodila na gyndu od 15 sama, nikdo mi nic neřekl.. ale to jsou ty dnešní zákony, že ![]()
@Nikaa88 píše:
@mejdylko A kolik je tobě teď let? Já když mi bylo 16, tak jsem si taky gyndu i HAK vyřídila sama bez mamky, ale teď už to prostě nejde. a konkrétně na tu HAK jsou taky souhlasy pro rodiče..
jéééj no to je ale nastavené blbě. Teď je mi o 10 víc. ![]()
Jinak k teda zakladatelce: Nechápu z čeho máš vítr. No tak jsi přišla o panenství, to je takovej problém. Si maminka myslí, že si ještě hraješ s panenkama nebo co?
@Anonymní píše:
to Ti řekne právě ten doktor, tady odpověď nenajdeš. Může mít tisíc příčin, bez vyšetření se to nedozvíš.