Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ty lapaci pasy nemaji funkci uplneho vyhubeni, ale pusobi jako indikator, ze se neco deje a je potreba zasahnout.
Ma to v sobe feromony, takze to laka kluky (nebo holky - ted nevim) a tak snizuje moznost rozmnozovani.
Pry nesnesou vuni chmele.
Já jsem z těch mrch taky říčná. Přivezla jsem si je při stěhování od rodičů
no a nezabírá nic. Každý rok znovu, mám bobkový list, lepící proužky, červy luxuju ze stropu…
ale vždycky jednou za půl roku najdu nějakou laskominu, kde je jich mraky. Milujou totiž i luštěniny, jáhly a dneska je našla v mycím prášku do myčky!!! Neuvěřitelný. Fakt už nevim.
Holky pomáhá levandule. Jak na šatní moly, tak i na ty v jídle.
Nečetla jsem celou diskuzi, jen přidám vlastní zkušenost. Pokud to jsou potravinoví moli, tak moli už nic nedělají, ale ty larvy jo. Dostanou se i přes zadělaný sáček, Zachumlají se v kdejakém koutku. Podle domácí teploty mohou být zakuklení až 9 měsíců než z nich vylétnou moli. Je třeba prohlédnout i nové sáčky. Je pravda, že nejraději mají ořechy, mouku a čaje, ale v podstatě vlezou do všeho. Je potřeba všechno prohlédnout, vyčistit, pokud to jde, tak vystříkat a na moli pak již od někoho zmíněné lapače. Levandule pomáhá a tuším ještě hřebíček.
Jsou zákeřní, stačí jim malinkatá skulinka, kde se schovají a jsou tu znovu. Proto je dost těžké se jich úplně zbavit.
Já si je přinesla v mouce z pekárny.
Dát lepové pásky, projít všechny potraviny a najít zdroj. Jinak jako prevence pomáhá bobkový list, dávám ho k mouce, strouhance apod.
@SarkaLo jo jo sušená. Teda já jí rovnou suším v kuchyni, hned jak jí otrhám tak jí tam dám a měním zase po roce
A musím říct, že opravdu doma nic nemám
Hele holky, já se nechci hádat. Ale teď jsem s těma mrchama taky bojovala. Vše jsem vyhazela, vydesinfikovala a už nic mimo uzaviratelnou plastovou misku nemám. A víte, kde jsem našla zakuklené larvy? v rozdělaném pytlíku s bokovým listem. zakuklily se přímo na těch listech a nevypadaly nespokojeně ![]()
Ahoj ![]()
přečetla jsem téměř vše a určitě pár zdejších rad vyzkouším, protože tleskám po kuchyni už pěkně dlouho
. Mám ale další nezvané obyvatele ve špajsce a prvně jsem je našla ve sladké paprice, uplně malikatý tmavě hnědý brouček, co skoro neleze a vypadá že je mrtví. Od špajzu lezou na okno je to cca 50cm a tam je teda už obvykle nacházím mrtvé. Nevíte někdo co to může být. Úklid a útok biolitem mám za sebou, ale objevili se zase i když míň.
@Geraldina moli jsem nevymýtila, nedávno se objevili znova a v jiné skřínce ![]()
Mám taky takové mini pidi broučky..občas je najdu n as obalu v záhybu u mouky, dostali se i do plastové krabičky s krupicí, nevím jak..taky popátrám co to je a jak na to..
(Tohle je asi nejobsáhlejší diskuse, tak oživím tuhle…)
Včera jsem ty lítací mrchy našla, dneska jsem udělala komplet revizi a ještěže mám věci v plastových košíčkách. Ten s rozinkami, goji,…, kakaem, kokosem,… byl na dně plný vajíček, výkalů, i jedna mrtvola tam byla, dál jsem to nezkoumala a hnízdo letělo. I se skoro vším ostatním (čaje, koření,…) krom olejů a pod. Snad jich moc víc nebude, celou skříň jsem poličku po poličce vyndala, omyla octovým čističem. Teď je tam lepítko a nechala jsem otevřeno. Jen doufám, že není nakladeno i za, nemůžu ji odtáhnout. ![]()
Mám ale celkem nové zásoby těstovin, jsou tam chvíli, tak by třeba nemusely být napadené. Četla jsem o zamražení. Jak to pak vypadá, když to rozmrzne? Je to k použití? Mrazit už v nové nádobce, nebo v tom origoš papíru a pak přendat? Asi až po probrání? Nějak si to nedokážu představit. ![]()
Molům zdar, dík za případné nové rady, načteno mám, ale bojím se (právě proto), že to bude na dlouhou trať. ![]()
K těstovinám nemám odpověď, ale mám něco k jejich strategiím. Posledně jsem udělala úplně VŠE a zase se objevili. Pak jsem zjistila, že mají nakladeno v dírkách navrtaných na zavěšení polic - jak je jich navrtáno víc v různých výškách, ale jen v 1 výšce pak pověsíš polici. Odnímatelné police vyndat a otřít ty 3 strany, které přiléhají ke skříňce.
@Litta uvařila bych a pak zamrazila. Znovu rozmražené je ok, použít se dá třeba na zapékané těstoviny,.
Nebudu pročítat celou diskusi, ale můžeš nalít do misky trošku obyčejnýho octa a dát to někam na skříňku kdyby se náhodou ty potvůrky ukázaly. Možná že to tu někde bylo psáno, jak říkám nečetla jsem to.