Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Klarindas Popravdě, i kdyby jo, nekupovala bych ho. Umím si představit, že se mezi školami liší, co v něm má být (např. někde stanovují konkrétní typ pastelek apod.), takže bych se bála, že nevyhoví.
A kromě toho ne všude se nosí kufřík. Loni měla kufřík většina prvňků, letos už téměř všichni donesli plastovou krabici s víkem, protože za prvé je kufřík dost malý a za druhé se rychle ničí (a to jsme měli nějaký vyztužený a nevím, co ještě). Když si do toho nacpou ubrus, zástěrku, mají iufřík plný, nehledě na to, že základní výbavou bývají tempery, rozmazávací pastely, voskovky barevné papíry, čtvrtky, tuš, paleta atd.
No, že si škola napíše direktivně konkrétní typ pastelek bych neočekával. Může možná doporučit. Pokud je něco vybavené, větší problém vidím v tom, že jsem já nemohl ovlivnit, co tam bude. Protože pak člověk zjistí, že tyhle vodovky špatně barví, pasteky nevyhovují, podložka má hloupý obrázek…
Dítě (a takhle mladé zvlášť) nebude chtít věci, které se mu nebudou líbit.
@Ivan PPZ No my jsme třeba ve školce měli předepsané pastelky tlusté trojhranné a aby měly aspoň nějaký počet barev…
@Amys píše:
A kromě toho ne všude se nosí kufřík. Loni měla kufřík většina prvňků, letos už téměř všichni donesli plastovou krabici s víkem, protože za prvé je kufřík dost malý a za druhé se rychle ničí (a to jsme měli nějaký vyztužený a nevím, co ještě). Když si do toho nacpou ubrus, zástěrku, mají iufřík plný, nehledě na to, že základní výbavou bývají tempery, rozmazávací pastely, voskovky barevné papíry, čtvrtky, tuš, paleta atd.
No a to je přesně důkaz toho, že každá škola a dokonce i každá třída v jedné škole to má jinak. Naše učitelka tempery, mazací pastelky, tuš a paletu nechce.
@Slečna Ferka píše:
@Ivan PPZ No my jsme třeba ve školce měli předepsané pastelky tlusté trojhranné a aby měly aspoň nějaký počet barev…
To jo, ale nenařídí „značku“. Tlusté a trojhranné jsou kvůli ergonomii malé ruky a počet barev také dává smysl. Na druhou stranu- tady asi není špatné dát na doporučení „paníčelky“. Většinou to má nějaký racionální základ. Postupem času jsme zjistili, že třeba s pastelkama nemůžeme moc vymýšlet a zbyla nám cca 1 značka. Navíc- od začátku se „protivit“ učitelce nemusí být výhodné ![]()
@Ivan PPZ minulý pátek jsem seděla na hřišti, kde se bavily maminky prvňáčků a byly rozčarované z toho, že jim učitelka nařídila přímo značku pastelek Progresa.
My teda dávali do 1. třídy do kufříku prašné křídy, kelímek na vodu, barevné papíry, plastelínu, zástěrku, hadřík a pod. a takhle vybavený kufřík jsem teda ani nikde neviděla. My třeba nemáme mít normální pastelky, ale progresa. Myslím, že paní učitelka po letech praxe už ví, proč to chce.
@lleennttiillkkaa píše:
@Ivan PPZ minulý pátek jsem seděla na hřišti, kde se bavily maminky prvňáčků a byly rozčarované z toho, že jim učitelka nařídila přímo značku pastelek Progresa.
To bude asi tím, že Progresa jsou takové specifické pastelky a hezky a snadno kreslí. Ono najít pěkně kreslící dřevěné pastelky, aby opravdu barvily, nelámaly se atd. taky není tak snadné.
My dávali do první i druhé třídy do kufříku-paletu, vodovky, štětce, kelímek na vodu, zástěrku či tričko, ubrus či podložku, tempery, modelínu, pastelky mají buď v penále či kufříku v první třídě dostali od školy, letos je už jedno jaké mají, voskovky a to je myslím vše..
@Saatine píše:
Jsou nejkreslím s nimi doteď
já je nenáviděla - hrozně rychle se lámaly, stačilo jedno spadnutí na zem a byly přelomené
ale zas na druhou stranu jsem je strašně ráda ořezávala a ořezávala a ořezávala… mívala jsem velkou spotřebu, z části díky ořezávání a z části díky rozpadávání se na kousky
možná tak na omalovávání větších ploch byly dobré, ale jinak jsem radši používala dřevěné pastelky.
mé děti po nich naštěstí zatím nezatoužily, a to mám dvě holky, co chodily do lidušky na výtvarku. jestli by měly stejnou spotřebu, jako já, tak bych při těch cenách byla brzy na mizině ![]()
@AnastazieB píše:
To bude asi tím, že Progresa jsou takové specifické pastelky a hezky a snadno kreslí. Ono najít pěkně kreslící dřevěné pastelky, aby opravdu barvily, nelámaly se atd. taky není tak snadné.
Jojo to já vím, já jen, že Ivan tvrdil, že žádná učitelka nenapíše přesný typ pastelek. Progresa jsou fajn, jen je blbý, že se strašně lámou.
Ivan psal, že by to neočekával…
Tohle jsou „voskovky“, nebo ne? U nás pastelky kohinorky, ale že by někdo měl něco namítat proti Faber-Castell…
Vodovky u nás ve třídě nikomu nevytekly.