Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Zda někdo neřešil stejnou situaci nebo nemá svého příbuzného umístěného v domově s pečovatelskou službou. Hledám doporučení na kvalitní zařízení, kde se opravdu starají a mají lidský přístup. Nechci zacházet do detailů, ale není už v našich silách se starat o našeho dědu. Všichni včetně jeho s tím souhlasí, ale bojím se, ať nevybereme místo, kde se na konci života nechovají k lidem s úctou nebo péči zanedbávají. Děda žije v Karviné, proto prosím o doporučení pro Moravskoslezský kraj, tak aby bylo možné za ním často jezdit. Moc děkuji.
Chceš dům s pečovatelskou službou, nebi spíš domov pro seniory?
Ldn musí doporučit lékař, musí být zdravotní indikace. Ani na sociální lůžko se tam z domova těžko dostane, většinou.
@HankaEllie a vše zjistíš, když si ty zařízení prohkednes osobně, domluv si schůzku se sociální pracovnice daného domova.
Pohledem recenze na netu.
Kvůli lékařům myslím, že nejlepší by byla LDN. Ale nevím, moc se v tom nevyznám. Případně s tou pečovatelskou, dědu mimo jiné už neunesou nohy…Doporučení od doktorky nebude problém. Osobně se určitě půjdeme podívat, než ho někde umístíme. Ale to mi myslím moc neřekne, jak se ve skutečnosti potom k lidem přistupuje. Tak bych ráda ještě nějakou osobní zkušenost.
@HankaEllie v domě s pečovatelskou službou je třeba aby ještě se o sebe člověk částečně postaral, není tam většinou služba 24hod/den
@HankaEllie píše:
@Gumidci aha děkuji, tak se zaměřím hlavně na ty LDN
LDN je odd. následné péče, jde o prodloužení hospitalizace po akutním odd., nelze se tam ubytovat dlouhodobe.Vy musite hledat bud domov s pecovatelskou sluzbou, domov senioru nebo charitni dum pro seniory.
Já bohužel pár zkušeností mám. S LDN v Plzni u státní nemocnice, nikdy bych se tam nechtěla ve stáří octnout, chování sester a lékařů hnus, žádná úcta a empatie k lidem na sklonku života. Naopak hezky vzpomínám na Hospic Sv. Lazara, kde toto všechno bylo, jenže tam pacienti co to mají na delší trať, nemohou moc dlouho pobýt. Ještě znám i dva domovy seniorů, částečně problém, že člověk nemá svůj samostatný pokoj, i když byste zaplatili nevím co a napotvoru problém se spolubydlícím… Horší však je, že lékař jednou týdně, což je u starších a nemocných naprd.
Takže shrnuto, kdyby šlo zaplatit pečovatelku domů na 24 hodin, volila bych toto, kdyby ne a měla bych na to, zkusila bych soukromé zdravotní zařízení (s prověřením, návštěvou a recenzemi) a kdyby ani to ne tak něco v okolí a doufat a věřit, že se u vás chovají lidé lépe. Držím ti palce.
@HankaEllie Jsem z daleka, takže neporadím. Ale mezi DPS a LDM mi přijde docela velký rozdíl. Řekla bych, že každé z toho je pro jinou cílovou skupinu. Tak doporučuji si v první řadě promyslet, jakou péči hledáte. Chcete něco, kde jen např. dohlédnou na brání léků, pomůžou vykoupat, dojít na záchod, pomohou s jídlem a nákupem… Nebo hledáte už něco, kde dědu budou např. už i přebalovat, krmit, zajistí mu během dne nějaký program, terapii, rehabilitaci? Nebo očekáváte, že už bude potřebovat hlavně lékařskou péči a brzký konec? Dále, má „jen“ sníženou soběstačnost po fyzické stránce, nebo má i nějakou psychiatrickou diagnózu jako např. demenci?